[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Demontaż tylnej kanpy - Lancer CYxA
gluzik - 29-07-2009, 00:47 Temat postu: Demontaż tylnej kanpy - Lancer CYxA Koledzy mam wielki problem, dziecko mi zanieczyściło tylną kanapę i bardzo śmierdzi. Czy ktoś może mi powiedzieć, jak wymontować tylną kanapę, żeby ją wyczyścić i odświeżyć.
Dziękuję.
Kicek - 29-07-2009, 09:10
sok z cytryny? i wietrzenie.
daktaris - 29-07-2009, 09:21
jak nie skoda torche kasy poszukaj firmy zjamujacej sie praniem tapicerki zajedzi i zrobia to tak jak trzeba mysle ze wiecej niz 50-100 zlotych nie zaplacisz .
lukas43 - 29-07-2009, 20:26
Jeśli po czyszczeniu zapach nie zniknie to można potraktować to miejsce ozonem
gluzik - 30-07-2009, 10:31
a ten ozon to gdzie moge dostać?
Kicek - 30-07-2009, 15:12
polecam artykuł w najnowszym Motorze. Nie tylko o ozonie.
mazin - 31-07-2009, 16:26 Temat postu: Re: tylna kanapa
gluzik napisał/a: | Koledzy mam wielki problem dziecko mi zwymiotowało na tylnym siedzeniu i cholernie mi wali w samochodzie .Czy ktoś może mi mpowiedzieć jak wymontować tylną kanape żeby ją wyczyścić i wywietrzyć albo co innego moge z tym zrobić .Bardzo prosze o pomoc!!!!!!!! |
O demontażu siedziska niewiele, ale o wymianie materiału pokrywającego:
http://evox.forumup.co.za/about280-evox.html
Co do usunięcia zapachu, to są takie środki do prania tapicerki, które zawierają utleniacze, ale nie na tyle mocne, żeby odbarwić. Niestety, niczego konkretnego nie mogę polecić, bo nie używałem. Unikaj takich zawierających chlor, bo odbarwią a takich z kwasem (sok z cytryny, ocet) nie stosuj, bo tylko pogorszą sytuację.
gluzik - 01-08-2009, 21:39
Potraktowałem tylną kanape pianką do czyszczenia firmy sonax wwaliłem całą na połowie tylnej kanapy troche wietrzenia ale już jest ok polecam tą pianke niewiem dokładnej nazwy ale w takiej zielonej puszce.
mjsystem - 19-12-2010, 10:35 Temat postu: Demontaż tylnej kanpy - Lancer CYxA Mam pytanie... Zdarzyło mi się małe nieszczęście i muszę wyprać tylną kanapę w SB. Czy ktoś już wyjmował ją samemu? Proszę o poradę, bo w tym mrozie jakoś nie mam ochoty robić doswiadczeń...
Trik - 19-12-2010, 11:52
A to proste jest.
Chcesz wyprać siedzisko, czy oparcie?
Siedzisko najnormalniej w świecie łapiesz za krawędź kanapy "przy nogach" przy lewym siedzisku i szarpiesz w górę, potem przy prawym siedzisku i szarpiesz w górę i całość wysówasz. Sidzisko jest na plastikowych zatrzaskach. Oparcie jest na 2 śróbach pod siedziskiem , boczki przy drzwiach są na 1 śrubie i haczyku, każde, odkręć śrubę przytrzymującą stalowe ucho na dole pod boczkiem, następie wysówasz z zaczepu haczyk popychając w górę cały boczek.
mjsystem - 19-12-2010, 11:58
Trik dzieki śliczne za pomoc, chodziło mi o siedzisko
mazin - 20-12-2010, 17:25
mjsystem napisał/a: | Trik dzieki śliczne za pomoc, chodziło mi o siedzisko |
Kup w lidlu "Upholstery foam", czyściłem nim podusfitkę, fotele w autku żony a także kanapę w domu, czyści bardzo dobrze - bez demontażu dasz radę. Psikasz, pozwalasz pianie działać, ścierasz, ew. powtarzasz. No chyba że to grubsze nieszczęście, to pewnie łatwiej w domu. Jeśli chcesz/musisz zdejmować obicie, to na stronie fanów lancera w RPA jest "howto", o proszę
mjsystem - 20-12-2010, 20:03
Dzięki Mazin. To było coś nie tyle grubszego, tylko wodnistego, ale poradziłem sobie. W minutę wyjąłem kanapę, w domku wyprałem i jest jak nowa
bouli1978 - 17-08-2015, 19:53 Temat postu: Wyciągnięcie tylnej kanapy Szybkie pytanie muszę wyciągnąć tylną kanapę, samo siedzisko, a nie mam teraz samochodu. Ktoś podpowie czy jest na wkrętach, czy tam śrubach, czy tylko "na wcisk"
Pozdrowionka
lobuzek - 17-08-2015, 20:27
Siedzisko jest na wcisk, na zatrzaskach. Wyjmujesz gołymi rękami.
|
|
|