[92-96]Galant E5xA - controla trakcji
galant V6 - 20-12-2010, 15:20 Temat postu: controla trakcji Witam czy przy wlaczonej controli trakcji jak ruszam i zaczynaja troche kola sie slizgac powinno byc slychac jakies burczenie w srodku auta?tcl i track off co to oznacza?
Anonymous - 20-12-2010, 15:59
galant V6 napisał/a: | tcl i track off co to oznacza? |
oznacza ze kontrola trakcji jest wylaczona
gdy kolami steruje kontrola trakcji nic nie slychac (tak jak w przypadku ABS) zapala sie tylko kontrolka.
szpala85 - 20-12-2010, 16:10
galant V6 napisał/a: | zaczynaja troche kola sie slizgac powinno byc slychac jakies burczenie w srodku auta? |
Tak ... w naszych modelach słychać tyrkotanie jak zaczyna działać TCL .... ten typ tak ma
arturro, w E54A tyrkocze
Anonymous - 20-12-2010, 17:26
szpala85 napisał/a: | arturro, w E54A tyrkocze |
powaznie iloma autami jezdzilem z kontrola, w zadnym jej nie bylo slychac,
sorry za wprowadzenie w blad
Wszyc - 20-12-2010, 19:07
I tak samo ABS jest dość głośny przynajmniej u mnie
szpala85 - 20-12-2010, 19:22
no tak ABS też terkocze ale już nie tak głośno jak TCL ..... jak mam porównywać to terkocze tak samo jak w LT-ku (2005) , Vito(1999) .... w nowszych autach np. Navara (2008) to już słychać że jest cichutko tak samo trakcja .......
ale dużo może też zależeć od wygłuszenia auta wiadomo jak te nasze stare lumpy są wygłuszone ..... tak sobie
z resztą .... ma terkotać i już ............ ważne że działa czasami jak się czujnika nie zepsuje albo inne myszy/mrówki kabli nie przegryzą
galant V6 - 20-12-2010, 22:04
HEHE dzieki chlopaki mam nadzieje ze juz do swiat nie bede mial problemow zycze Wesolych
djjarosz - 27-12-2010, 08:58
Powracam do tematu kontroli trakcji - w moim miśku cały czas świeci się kontrolka TCL-OFF. Od dnia zakupu tj. 2008 r. nigdy nie świeciły (nawet przy przekręceniu kluczyka na ACC) pozostałe kontrolki od trakcji, nigdy też nie było żadnego "burczenia" (oprócz ABS-u) stąd uważam, iż kontrola trakcji nie działa. Wszelkie próby/prośby w różnych warsztatach nie wyłączając ASV Lider o sprawdzenie, czy to diabelstwo działa, ewentulanie co zrobić-naprawić-wymienić żeby działało, spełzły na niczym. Liczę na Wasze podpowiedzi.
Pozdrawiam
szpala85 - 27-12-2010, 11:16
djjarosz, jeżeli ABS ci działa .... znaczy się czujniki w kołach sprawne ,
to ktoś grzebał przy przepustnicy ( tam jest taki pierdolnik od TCL-a) i go przestawił .. dlatego ci świeci TCL-OFF ...
djjarosz - 27-12-2010, 12:13
Wcześniej w trakcjie jazdy kontrolka to świeciła, to gasła a nawet były momenty, że bardzo ładnie mrugała.
Z tego, co mi wiadomo, to nikt nie grzebał przy przepustnicy ale na pewo nie wiem wszystkiego.
Jakbyś mógł coś bliższego o tym czymś od TCL-a, byłabym wdzięczna - dzięki.
robertdg - 27-12-2010, 12:48
może coś z podciśnieniami - stare przewodziki, może gdzieś przetarte, popękane.
|
|
|