[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] "Tjuning" tarcz - zrób to sam/z kimś.
Anonymous - 24-12-2010, 23:00 Temat postu: [EA5A/W 2.5] "Tjuning" tarcz - zrób to sam/z kimś. Witam.
Ostatnio tchnęło mnie, aby coś zmienić w moich tarczach.
Jako, że zegary HC są poza moim zasięgiem postanowiłem coś zrobić minimalnym kosztem.
Zakupiłem więc białe tarcze z pomarańczowym podświetleniem (myślałem, że cyfry będą czarne, a dopiero po potraktowaniu ich światłem zmienią kolor na pomarańcz. Jakże się myliłem przy odbiorze... ).
Zakupiłem również "tjuningowane" alu ramki, których na all drogo jest mnóstwo.
Wygląda to tak:
Standardowe zegary w dłoń:
...i rozbebeszone:
Jako, że ostatnio wyczytałem jak kalibrować nasze zegary chciałem sprawdzić gdzie zatrzymają się wskazówki. Bo wg. naszego forum dokładnie na ograniczniku...
I oto proszę gdzie się zatrzymują:
Oczywiście zaznaczyłem sobie te miejsca przed wyciągnięciem wskazówek moim niezawodnym ołówkiem i zacząłem je wyciągać kolejnym niezawodnym sprzętem:
Oto i zegary w całej okazałości:
Teraz przyszedł czas na montaż ramek. Są one na wcisk. Po wciśnięciu ich na swoje miejsce, tylną stronę trzeba po prostu nagiąć tak, aby nie wypadły:
Efekt taki:
Z pozostałości po czarnych tarczach trzeba jakoś wyciągnąć ogranicznik:
Potem jakoś go zamontować (ja użyłem lutownicy i zgrzałem po niewidocznej stronie tarczy):
Trochę zabawy było ze wstawieniem wskazówek tak aby powracały na swoje miejsce (zaznaczone wcześniej ołówkiem i przerzuceniu ich nad ogranicznikiem na swoje miejsce):
No i efekt końcowy:
Wiem, że są różne gusta i nie każdemu się to może podobać, ale co tam. Ja się z tym będę męczyć teraz.
Robiłem to dziś wieczór (może ze 45 minut) więc nie wiem jak to będzie wyglądać na żywo w misiu.
Nie wiem również, czy prędkościomierz i obrotomierz są dobrze skalibrowane, ale jako, że mam gaz (na kompiutrze podłączonym do instalacji pokazuje obroty) i dżipsa (prędkość) to sobie jakoś poradzę.
Pzdr
Mały Update
Zegary w Miśku:
Jak się okazało, moje przeczucia odnośnie kalibracji okazały się słuszne.
Nie sprawdzałem tego z urządzeniami, ale na oko, jeśli coś będę musiał kalibrować to nieznacznie - prędkościomierz wg. mnie jest b.dobrze, obroty raczej też (było zimno więc działał na ssaniu) może max +/-50obr/min. Zobaczymy wkrótce jak się mają: temperatura i poziom paliwa.
W samochodzie na żywo wygląda to jednak o wiele lepiej niż na stole.
Wkrótce wymienię żarówki podświetlenia (kupię białe LED SMD, bo i tak kolor ich nie ma znaczenia). Wystarczą cztery W5W. Obecnie są zwykłe bez "kondomów" i podświetlenie jak na zdjęciach nie jest równomierne.
Pzdr
Update 2.
Kalibracja moim sposobem jest prawidłowa .
Prędkościomierz przy Dżipsie przekłamuje o 8km/h (wcześniej 10km/h) czyli wg producenta prawidłowo. Obrotomierz też działa ok. Prawidłowe obroty powinny być 600-650rpm i właśnie tyle jest .
Do poprawienia delikatnie jest tylko temperaturka. Pokazuje ok. 1mm powyżej poziomu (dosłownie poziomu - czyli niewiele), więc to wkrótce zmienię, bo wolę mieć idealny poziom przy nagrzanym samochodzie.
Pzdr
Update 3
Ponieważ to podświetlenie było niezłe, ale "tylko" niezłe, postanowiłem coś z tym zrobić.
Moje zakupy:
1. Taśma Led - światło białe zimne, 12V, całe 30cm (6 kawałków po 5cm - każde 5cm = 3 led'y).
2. Rezystorek 100 Ohm x2 (nie jestem elektronikiem, ale nie chciałem sobie spalić podświetlenia, które jest na 12V, ale w instalacji samochodowej rzadko kiedy takie występuje. Trzeba było zbić z 14,5 na 12V i ten ponoć wystarczy).
No to zaczynamy
Taśmę, jak juz wspomniałem podzieliłem na 6 kawałków 5cm, każdy po 3 led'y:
Połączyłem je cieniutkim kabelkiem dwu żyłowym:
do ostatniego dolutowałem rezystorek 100 Ohm (podobno wystarczy):
Teraz trzeba to wszystko wstawić pod zegary.
Najlepiej je po prostu wykręcić od strony zielonej
Tutaj małe porównanie jakości podświetlenia.
Dla ułatwienia powiem, że LED'y są po prawej
Po założeniu całości, efekt świecenia:
W samochodzie podświetlenie widać w końcu nawet przy świetle dziennym.
Na tym raczej zakończę moje zabawy z Tarczami.
Wkrótce czeka mnie wymiana wszystkich żaróweczek w samochodzie na kolor pomarańczowy.
Pzdr
m6riano - 25-12-2010, 13:22
gratki..a są takie z niebieskimi cyframi?
wilukce - 25-12-2010, 15:45
AnoniM79, Wygląda b ładnie
A powiedz mi czy cyferki w nocy świecą jednolicie. Ja kiedyś zrobiłem coś takiego w starym samochodzie to cyferki bezpośrednio nad diodami świeciły dużo mocniej niż te dalej od żarówek. I trochę mi się to nie podobało ...
Anonymous - 25-12-2010, 16:40
A więc po kolei
m6riano, kupiłem tarcze u gościa Tacho__Pro, ramki u didobmw.
Sam wybierasz kolor tarcz i ich podświetlenie (pomarańczowego nie ma w ofercie ale zrobi na życzenie prawie wszystko).
wilukce, właśnie wróciłem moim misiem i w nocy wygląda naprawdę świetnie. Nie ma porównania do tarcz poprzednich. Te świecą o wiele wyraźniej i mocniej.
Tu mam zdjęcie nocne z łazienki: (na szczęście na żywo w samochodzie jest zdecydowanie lepiej).
Jeśli chodzi o jednolitość to też jest nieźle, ale nie mogę napisać, że wszystko jest 100% jednolite. Ale myślę, że jak zmienię żarówki na LED o szerokim kącie świecenia to powinno się to poprawić. Na pewno o tym wspomnę i dodam zdjęcia.
Pzdr
wilukce - 25-12-2010, 18:11
Nie no AnoniM79, ładna robota Ja w sumie myślę nad tymi ramkami Do zwykłych tarcz też by pasowało
liczner18 - 28-12-2010, 18:12
a wie ktos ja zrobić podświetlenie wskazówek?
m6riano - 28-12-2010, 19:16
liczner18 napisał/a: | a wie ktos ja zrobić podświetlenie wskazówek? |
jeśli chcesz na biało to z ledami nie ma problemu, natomiast jeśli podświetlisz deskę na niebiesko to już może być więcej dłubania
liczner18 - 28-12-2010, 20:09
chodziło mi o białą skale zegarów i wskazówki na czerwono
m6riano - 28-12-2010, 20:44
wskazówki oryginalnie są na czerwono tyle że podświetlenie jest na zwykłych żarówkach z niebieskimi kondonikami, więc poprostu zamień je na ledy, efekt na pewno ci się spodoba.
tego typu:
http://allegro.pl/postojo...1369819785.html
lub
http://allegro.pl/zarowki...1375984850.html
lub
http://allegro.pl/postojo...1374860394.html
aby kontynuować temat zapraszam do tematu o podświetlaniu zegarów.
Anonymous - 31-12-2010, 13:42
Witam w ten ostatni dzień roku 2010.
Dzisiaj ukończyłem swój projekt.
Szczegóły w pierwszym akapicie.
Pzdr
m6riano - 31-12-2010, 16:41
Powiem ci szczerze że odwaliłeś trochę nie potrzebnej roboty bo sama zmiana na te "diodki" które ci podesłałem zrobiłaby podobny efekt o ile nie lepszy, a już mówię dlaczego:
Zakładając że kupiłeś taśmę "300"np. taka:
http://allegro.pl/tasma-3...1378838810.html
czyli 300 diód na 5 m to jeden odcinek 5 cm ma 3 diody po 0,08 wata każda czy taki 5 cm odcinek ma 0,24 wata czyli jedną tarcze masz podświetloną przez 3 odcinki co daje ci 0,72W.
Natomiast jeśli byś kupił 1Watowe żarówki ledowe miałbyś 4 waty w zegarach a nie tylko ok. 1,5.
Oczywiście różnica w cenie jest natomiast zaoszczędziłbyś czas..;-)
ps. do tego oczywiście te żarówki dają się normalnie regulować pokrętłem na desce.
Anonymous - 31-12-2010, 17:07
Dzięki
Pewnie będzie jak piszesz, ale:
1. lubię się bawić .
2. może i ma 1,5W ale świeci bardzo mocno...może i za bardzo.
3. Wkładałem żarówki W5W z trzeciego linka i było "tak se" z równomiernym podświetleniem:)
4. tutaj oczywiście regulacja też działa, więc chyba nie ma problemu.
Jeśli chodzi o oszczędzony czas to u mnie trwało to jakąś godzinkę a i tak wolałbym dłużej, bo się nudziłem...
Pzdr
m6riano - 31-12-2010, 17:12
To w takim razie podeśle ci swoje zegary to mi zmienisz na białe tarcze z niebieskimi cyframi...;-)
ps. ja mam takie tylko że niebieskie i jest kozak;-)
|
|
|