To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Żarówki w Cari

Anonymous - 25-10-2006, 13:46
Temat postu: Żarówki w Cari
Witam.
Chciałbym sobie kupić nowe postojówki Philips Blue Vision oraz drogowe H4 Philips GT 150.
Czy ktoś ma doświadczenia z takimi żarówkami?
Osobiście liczę na poprawienie widoczności w przypadku GT150 oraz lepszy efekt w przypadku postojówek Blue Vision.
Czekam na opinie.

stanik - 25-10-2006, 13:51

był jakis czas temu wątek dotyczący tych żarówek (nawet chyba nie jeden). Wpisz w wyszukiwarce forumowej haslo "GT150" i kilka Ci wyskoczy. Np taki, dość obszerny:

http://www.mitsubishi-gra...highlight=gt150

Pozdrawiam

saphire - 25-10-2006, 14:56

Ja załozyłem do swojej Cari (lampy sprzed liftingu) Hella RallyE 100/90 - pięknie na biało świecą, wyraźne odcięcie światła od cienia, mocne światło - wreszcie cos widać bo na standartach to na 10m coś tam świeciło i to rozmytą plamą, ponadto umyłem od środka lampy i teraz jest OK.

PS. mimo że moc duża to nikt mi nie miga bo mam dobrze ustawione lampy (na ścianę) - imho standartowe żarówki to w przypadku starych jednolampowych świateł to porażka - trzeba tylko dobrze ustawić światła by ludzi nie oślepiać i jest OK.

Matejko - 25-10-2006, 15:01

wiec skoro juz jest temat o zarowkach to po co drugi ?? :mrgreen:

[ Dodano: 25-10-2006, 14:16 ]
tak pomyslalem ze przeciez w kazdym aucie kazda zarowka moze inaczej swiecic
a wiec ja smigam na hellach light power + 50%
i jestem bardzo zadowolony, nawet zapomnialem wlaczac dlugie w trasie tyle swiatla

Anonymous - 25-10-2006, 15:26

Miałem Philipsa Blue Vision H4 w CA0 i nie miałem powodów do narzekań - snop światła dużo jaśniejszy niż w standardowych Osramach, trwałość tez bez zastrzeżeń (na światłach jeżdzę cały rok) - do chwili sprzedaży świeciły bez problemu czyli ~1,5 roku.
Anonymous - 25-10-2006, 15:34

w carismie da sie poprawic w znaczacy sposob oswietlenie...........zmieniajac auto,
ten samochod poprostu nie oswietla drogi, mi sie juz znudzilo eksperymentowanie z zarowkami bo szkoda zachodu.

stanik - 25-10-2006, 15:52

dokładnie :) ja umyłem od środka reflektory, co dało trochę lepszy efekt, ale generalnei nie raz jak ktoś do mnie wsiądzie i jeździ innym autem to potrafi się zapytać czy włączyłem światła....
Pozdrawiam

Krzyzak - 25-10-2006, 16:09

jednak starsze konstrukcje byly bardziej udane, swiatla Galanta sa naprawde bardzo dobre, a ostatnio zmienilem zarowki w Colcie - na GT150 i jest kolosalna roznica - tez czasem nie wlaczam drogowych, bo nie ma takiej potrzeby
Anonymous - 25-10-2006, 16:30

kelt_69 napisał/a:
Chciałbym sobie kupić nowe postojówki Philips Blue Vision oraz drogowe H4 Philips GT 150.

takie właśnie używam - GT 150 znacznie poprawiają widoczność a postojówki blue vision nadają reflektorom bielszego odcienia z niebieskim punkcikiem :)

arekp - 25-10-2006, 17:45

mario-borek napisał/a:
z niebieskim punkcikiem :)

A czy o ten niebieski punkcik kontrola drogowa sie nie przypierczepi ;) ?

Chooper - 25-10-2006, 17:57

gdzie tam jest niebieski punkcik ?

przecież zarówno postojówki jak i H4 BV świecą na biało...z niebieskim to tylko nazwe i kolor szkiełka mają wspólne...

Anonymous - 25-10-2006, 19:17

Policja się do tych postojówek na pewno się nie przyczepi, gdyż spełniają normę E1 :)
Anonymous - 25-10-2006, 20:08

Chooper napisał/a:
gdzie tam jest niebieski punkcik ?

przecież zarówno postojówki jak i H4 BV świecą na biało...z niebieskim to tylko nazwe i kolor szkiełka mają wspólne...
"Biało" świeci zarówno zwykła 5-watowa postojówka, jak i przewoltowany halogen - z tym że te biele różni z 1000 K na skali temperatury barwowej.
Chyba sobie kupię te postojowe Blue Vision, bo u mnie postojówki dają "żółty punkcik" na tle ksenonów, co wygląda na większą wiochę niż niebieski na tle H4, czy H7.

EDIT: zamiast "wiocha" pewnie lepiej wyglądałoby "to nie mój styl", ale wolę sprostować /wyjaśnić niż cenzurować.

Anonymous - 25-10-2006, 21:57

ja założyłem blue vision zarówno H4 jak i pozycię i duża różnica w porównaniu ze zwykłymi żarówkami. polecam. nie wiem z którego roku masz cari bo w mojej pozycja jest z cokołem :D
luk_szc - 25-10-2006, 22:12

Blue Vision miałem więcej niż dwa lata temu i padły po ~ roku - jedna i druga po ~ dwóch tygodniach . GT 150 mam od ~ 1,5 lat i na razie jest OK - świecą lepiej niż Blue Vision .
Takie postojówki mi zostały w komplecie lecz są bez oprawek- i nie próbowałem ich nawet zakładać więc nie wiem czy pasują ??? Mogę je oddać w dobre ręce :)