To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] lampy xenon

kazek7518 - 29-12-2010, 19:58
Temat postu: [MSS DID] lampy xenon
witam szanowne grono,-czy próbował ktoś montowaćoświetlenie ksenony tego typu'ZESTAW HID BIXENON BIKSENON H4; w miśku :?: pytam bo chciałbym poprawić trochę widoczność . ogólnie autko fajne ,ale oświetlenie to nie bardzo im się udało :mrgreen: byłbym wdzięczny za jakąś wskazówkę :wink:
plecho1 - 29-12-2010, 20:55

Jest to nielegalne i przy kontroli policji zatrzymają ci dowód. Przeglądu technicznego też auto z tym nie przejdzie no i będziesz oślepiał więc nie wiem czy warto się w to bawić.
Lampy muszą mieć homologację na takie źródło światła, samo poziomowanie i spryskiwacze aby można było tego używać.

maniak30 - 29-12-2010, 21:19

Mam światła rewelacja :)
jarro71 - 30-12-2010, 00:52

Witam,
A może zacznij od kontroli reflektorów , czy nie są wypalone i żarówek. Po kupnie MSS mialem podobne wrażenie, że są slabe świata- okazalo się że zamontowane byly "marketowe wynalazki". Po zamontowaniu sprawdzonych żarowek problem znikną. pozdrawiam
jarro

ps. czy ktoś montowal zarowki o większej jasności i zwiększonym zasięgu swiatla ( przy zachowaniu 55W dla H7 np Osram lub Philips)

maniak30 - 30-12-2010, 09:04

Witam.Montowałem żarówki i osramu i philipsa tylko do H4 światełka się poprawiły.Dużym minusem było to że owe żarówki wytrzymały około 3 miesiące w obu przypadkach.Philipsa reklamowałem i dostałem drugi komplet lecz z osramu nie.Rok temu założyłem bixenon i rewelacja ,mam założone żarniki 6000K światło zimne białe.
edit by cns80

kazek7518 - 30-12-2010, 19:18

maniak30 napisał/a:
Witam.Montowałem żarówki i osramu i philipsa tylko do H4 światełka się poprawiły.Dużym minusem było to że owe żarówki wytrzymały około 3 miesiące w obu przypadkach.Philipsa reklamowałem i dostałem drugi komplet lecz z osramu nie.Rok temu założyłem bixenon i rewelacja ,mam założone żarniki 6000K światło zimne białe.
edit by cns80
mógłbyś dać namiar na te żarówki i czy to tylko polega na wymianie samych żarówek :?:
maniak30 - 30-12-2010, 22:00

Ja kupiłem coś takiego :arrow: http://moto.allegro.pl/ze...1385446109.html żadnych przeróbek tylko montaż przetwornic żarniki sią mieszczą i nawet dekielki można zamknąć (pisze o H4) pozdrawiam............
robertdg - 30-12-2010, 22:48

maniak30 napisał/a:
Ja kupiłem coś takiego :arrow: http://moto.allegro.pl/ze...1385446109.html żadnych przeróbek tylko montaż przetwornic żarniki sią mieszczą i nawet dekielki można zamknąć (pisze o H4) pozdrawiam............
Powodzenia przy kontrolach drogowych, kazdy policjant z głowa na karku zabierze Ci dowód rejestracyjny, albo będzie wymagał założenia oryginalnych żarówek.
misiumisiu - 31-12-2010, 13:44

Jeśli się wymienia to całe reflektory ale do MSS raczej nie do kupienia :P
siwy113 - 17-01-2011, 21:04

witam czy ktoś z was zakładał takie żarówki: Żarówki H4 OSRAM NIGHT BREAKER Plus 90%
do swojego mss jak tak to jakie wrażenia macie i czy się tam coś nie dzieło typu grzanie przewodów itp.

jarro71 - 19-02-2011, 00:21

Witam,
Zamontowalem takie żarowki do MSS, i jest duza poprawa widoczności. Nie zauważyem żeby przewody się grzaly, ale reflektory same się rano odśnieżają :) .
W drugim aucie zamontowalem wzmocnione Philipsy H7 i jestem pod sporym wrazeniem. Zarówki mają większy zasięg , ale też lepiej doświetlają pobocze, co w zimie ma spore znaczenie. Czesto jeżdżę poza miastem i kilka razy dzieki temu zdążylem ominąć nieoświetlonych rowerzystów.
Reflektory też się same odśnieżają ( nawet szybciej niz w MSS:))
pozdrawim

sqza - 19-02-2011, 19:44

Żarówki ciekawe - bez konieczności zmiany na Xenony - spora poprawa widoczności.

Jak jest z żywotnością tych Żarówek H4 OSRAM NIGHT BREAKER Plus 90% ??

Czytałem kilkanaście opinii że to ich największa wada - niektórzy pisali, że wytrzymywały około 2 tygodnie do miesiąca - to jak dla mnie zdecydowanie zbyt krótko jak na wydatek około 50zł za komplet.

Czy znacie może jakieś inne żaróweczki, które faktycznie poprawiają widoczność ale przy zachowaniu sensownej żywotności oraz racjonalnej ceny ??

cns80 - 21-02-2011, 08:06

Cytat:
Czy znacie może jakieś inne żaróweczki, które faktycznie poprawiają widoczność ale przy zachowaniu sensownej żywotności oraz racjonalnej ceny ??
Phlips NightGuide 3 Color Safety DoubleLifetime. Cena od 70 do 120 zł za komplet. Moje wytrzymały dwa lata z hakiem: http://www.lighting.phili...ighting&lang=pl
To już 3 lub 4 komplet w moich samochodach :)
Co ciekawe - jak mi się jedna przepaliła po 14 miesiącach to odesłałem obie do Holandii na gwarancji i dostałem komplet nowych :)
Tu masz przykładową aukcję: http://allegro.pl/philips...1347580451.html

Jak poszukasz na podforum MSS tematu o żarówkach to trochę opinii o każdych znajdziesz.

pablo eldiablo - 21-02-2011, 09:24

cns80 napisał/a:
Cytat:
Phlips NightGuide 3 Color Safety DoubleLifetime. Cena od 70 do 120 zł za komplet. Moje wytrzymały dwa lata z hakiem:

Potwierdzam - w moim MSS wytrzymują już 1,5 roku i prawie 40k km i nadal działają :)

lukasz921 - 21-02-2011, 12:24

witam,
potwierdzam rowniez mam takie same philipsy jak cns80 juz chyba spokojnie ponad rok, gdzie osram nightbreaker spalil sie po 3 miesiach. Ale co najwazniejsze w tym wszystkim u Philipsa mozna zareklamowac zarowki i dostaniesz nowe. A jak napisalem do firmy osram to odeslali mi jakas informacje jaki jest ich czas pracy (bardzo krotki nie pamietam dokladnie ile godzin) i jeszcze z adnotacja ze w roznych warunkach pogodowych , i w zaleznosci od stanu techicznego instalacji moze sie o iles tam procent zmniejszyc. Generalnie przeliczylem te dane i tak mi wyszlo ze po 2-3 miesiach moze juz sie przepalic. Generalnie lubie wspierac firmy ktore maja ok podejscie do klienta wiec na razie moj typ jest jeden Philips. Poki co uzywalem Night Guide i sa ok. Ale moze kiedys sproboje innych. A jak ma byc tanio calkiem to Tungsram megalight. no ale tez nie sa za bardzo wytrzymale 4-5 miesiecy.

Pozdrawiam
Lukasz921