[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Swap układu tcl
Anonymous - 29-12-2010, 21:21 Temat postu: [EAxx] Swap układu tcl Jak w temacie. Czy da się zrobić? Podobno w Galu są wszystkie wiązki podciągnięte. Ciekwi mnie czy wystarczy wszystko kupić i wpiąć czy to wymaga większego poświęcenia.
swinks_UK - 30-12-2010, 22:58
Jest osobny komp TCL który jest w komunikacji z kompem silnika, abs'u i kompem skrzyni a/t (jeśli wersja w automacie).
Przynajmniej musisz wymienić kompy abs'u i silnika (ecu).
Zakładanie tcl do golasa - bez olbrzymiego nakładu pracy i środków się nie da.
huraganxxx - 03-01-2011, 13:20
Witam wszystkich . Podpinam sie do tematu jak rowniez mam pytanie zwiazane z kontrolą trakcji.
Jestem posiadaczem GALANTA z 2000r silnik 2.5 V6 wersja sport edition z 17 calową felgą i szerokoscią opny 205mm. Wydaje mi sie ze takie auto powinno miec juz tcl a moje nie ma! radosci z jazdy po sniegu nie ma zadnej,w aucie brakuje przyczepnosci. CZY WSZYSCY NIE MAJA TAKIEJ KONTROLI CZY TYLKO MOJE JEST TAKIE UBOGIE.
sampler - 03-01-2011, 13:26
tcl to zawsze byla opcja
jacobian - 03-02-2011, 21:48
huraganxxx, ja mam ten sam problem - brak TCL a też mam 2.5 V6 i założone 225 R17 - nieciekawie się jeździ na błocie pośniegowym.
A co do swapu TCL - sam o tym myślałem jak mi kolega powiedział, że u niego w Fordzie takie rzeczy się dość łatwo robi. Widzę, że w naszych miśkach nie jest jednak tak łatwo...
piotrkor1 - 17-04-2011, 12:55 Temat postu: Re: Swap układu tcl
damian270 napisał/a: | Jak w temacie. Czy da się zrobić? Podobno w Galu są wszystkie wiązki podciągnięte. Ciekwi mnie czy wystarczy wszystko kupić i wpiąć czy to wymaga większego poświęcenia. |
Czy możliwe jest założenie TCL w aucie z silnikiem 2.0 po lifcie????
gruchol - 17-04-2011, 19:57
Nie pamietam nicku, ale jeden kolega ze śląska co jeździ legnumem i się bawi "chip tuningiem" naszych miśków wiem że oferował aktywacje TCL w sterowniku, więc myślę że kompów nie trzeba zmieniać tylko aktywować opcje.
Jak znajde ten temat to podeśle linka
brodzky - 14-07-2011, 22:08
Oprócz ECU silnika różne są przepustnice (dodatkowy sensor) oraz na przegrodzie wężyki podciśnienia razem z czujnikami.
Anonymous - 18-01-2013, 14:34 Temat postu: tcl witam odgrzebuje temat mam rozbitego gala z tcl a w nowym nie ma tcl czy ktoś walczył z tą przekładką czy lepiej dać sobie spokój
Tomek - 18-01-2013, 14:39
loop999 napisał/a: |
witam odgrzebuje temat mam rozbitego gala z tcl a w nowym nie ma tcl czy ktoś walczył z tą przekładką czy lepiej dać sobie spokój |
a są z tego samego liftu ?
fj_mike - 18-01-2013, 16:52
loop999, kilka postów wyżej swinks_UK ładnie to podsumował.
Nie jest to niemożliwe ale wymaga nakładu pracy i cierpliwości.
Anonymous - 18-01-2013, 17:59
rozumiem niestety nie jest po lifcie ten z tcl to 98r. a ten którego obecnie posiadam jest po lifcie to 2002rok chyba nie ma co pchać się w ta przeróbkę ale podkreślam ze wersja z tcl fajnie się spisywała na lodzie naprawdę błyskawicznie auto po poślizgu wracało na swój tor jazdy
swinks_UK - 18-01-2013, 19:28
Jak wspomniałem wcześniej system TCL w Galancie sterowany jest podciśnieniami, nie elektroniką. Stąd problemy
Składa się z:
- przepustnicy (sygnały TPS, krokowiec, APS)
- elektrozaworów (ventilation, vacuum), lokalizacja na grodzi
- kompa TCL
- kompa silnika ECU
- kompa a/t
- kompa abs
- speed sensorów abs
- wspólnej wiazki i komunikacji z abs
- sensora wychylenia kierownicy
Teraz mała uwaga - nie spotkałem się z TCL występujacym w manualu, więc wielce prawdopodobne, że w pełni działąjacy system wymaga wszystkich 4 kompów pasujacych do siebie: ecu+tcu+tcl/ecu+abs/ecu, a kompa a/t nie da się pominąć.
Dodatkowo, komp skrzyni a/t musi sie zgadzać ze skrzynią (przoblem ze sterowaniem tiptronic'a)
Jak kto jest masochistą, to powodzenia.
Prościej będzie kupić wozidło już wyposażone w tcl.
Tomek - 18-01-2013, 19:34
swinks_UK napisał/a: | nie spotkałem się z TCL występujacym w manualu, |
u mnie jest, w sveno też
w CH bardzo popularny gadżet w manualu
fj_mike - 18-01-2013, 20:07
swinks_UK napisał/a: | TCL w Galancie sterowany jest podciśnieniami, nie elektroniką |
Zakładając, że auta są z tego samego rocznika, wymiana ECU jest konieczna?
[ Dodano: 18-01-2013, 20:07 ]
Pytam czysto teoretycznie
|
|
|