To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Problem ze skrzynia

RobsonR83 - 31-12-2010, 15:58
Temat postu: Problem ze skrzynia
witam sedrecznie.
Otóz wymieniłem skrzynię po poprzednia szumiała i mechanik powiedział że nie opłaca się naprawiać tylko kupić używkę i tak też się stało. Przy okazji wymienił sprzęgło no i skutek jest taki że ta skrzynia też szumi tylko ciszej. O kosztach nie będę pisał bo włos na głowie się jeży :P a skutek mizerny.
Szum wygląda następująco : najlepiej słychać na luzie "taki warkot" po wciśnięciu sprzęgła do połowy stopniowo ale szybko zanika.Im wyższy bieg tym słychać mniej na 4 5 prawie nie słychać.
z tego co zauważyłem raczej w cari nie ma takich problemów ze skrzynią, także czy ja mam takiego pecha czy może macie jakieś sugestie co powinienem zrobić?

JoeLJoeL - 03-01-2011, 20:47

witam. Ja mam 1.9 TD Carine. I wymieniałem skrzynie ostatnio,.,. koszt byl nie samowity. Z tego co mi sie tak wydaje to ta skrzynia co kupiłeś mogla miec poprostu zmieniane jakies tryby?? albo zły olej w skrzyni tez może byc cos takiego. Bylo na forum gdzies ostatnio
RobsonR83 - 25-04-2011, 14:23

może ma ktoś jakis pomysł?
pawkas - 25-04-2011, 16:43

szumią łożyska w skrzyni biegów, jedyna opcja zdemontować skrzynię i oddać temu co sprzedał albo niech wymieni na druga a co do oleju to jaki by się nie zalało to szumieć nie będzie ewentualnie biegi będą gorzej wchodzić no chyba że tego oleju nie ma wogóle
kosek - 26-04-2011, 10:24

Tylko, że w całym tym ambarasie sam koszt pracy mechanika przy wymianie to spore pieniądze. A o jakości nowego/używanego zespołu dowiadujemy się po zamontowaniu.
xluki - 26-04-2011, 10:48

Na przyszłość lepiej jest dołożyć kilka stówek i kupić regenerowaną skrzynię niż wydawać kupę forsy na zajechaną, używaną skrzynię w takim samym stanie jak poprzednia.

Polecam tego sprzedawcę : http://www.frans-auto.pl/

RobsonR83 napisał/a:
najlepiej słychać na luzie "taki warkot" po wciśnięciu sprzęgła do połowy stopniowo ale szybko zanika.Im wyższy bieg tym słychać mniej na 4 5 prawie nie słychać.

zwróciłbym uwagę na stan mechanizmu różnicowego, jeżeli słychać szum po puszczeniu sprzęgła.

RobsonR83 - 12-05-2011, 22:43

dzięki za odpowiedzi- teraz mam nauczkę,drugi mechanik też mi powiedział że szzkoda że jemu nie powiedziałem bo zna firmę która regeneruje i dają gwarancje na taką skrzynkę :evil:

[ Dodano: 26-08-2011, 12:58 ]
Witam ponownie.
Czy mógłby ktoś podać numer skrzyni biegów do carismy gdi 2000r lub napisać gdzie dokładnie się znajduje żebym sam odczytał.
Pilnie proszę o pomoc.