Tuning - Silnik 6A12 2,0 l DOHC 24v V6 zalozenie Twin Turbo
gwidi21 - 02-01-2011, 21:12 Temat postu: Silnik 6A12 2,0 l DOHC 24v V6 zalozenie Twin Turbo Witam mam pytanie czy jest możliwość założenia twin turbo do silnika 6A12 2,0 l DOHC 24v V6 w FTO? Jakie są to mniej więcej koszty i o ile zwiększa się osiągi. Z góry dziękuje za odpowiedzi i porady .
Dawid
szpala85 - 02-01-2011, 21:59
gwidi21 napisał/a: | czy jest możliwość założenia twin turbo do silnika 6A12 |
tak
gwidi21 napisał/a: | Jakie są to mniej więcej koszty |
duże
gwidi21 napisał/a: | ile zwiększa się osiągi |
dużo
innymi słowa lepiej kupić cały silnik 6A12TT i go po prostu włożyć niż uturbiać 6A12
Wszyc - 06-01-2011, 12:03
szpala85 napisał/a: | innymi słowa lepiej kupić cały silnik 6A12TT i go po prostu włożyć niż uturbiać 6A12 |
Szpala ale nie ma takiego silnika do FTO silnik jest po przeciwnej stronie w FTO niż w Galantach
Jak kolega chce uturbiać to niech uturbia przed nim
- wymiana tłoków wraz z pierścieniami na kute bo nie ma czym innym ich zastąpić - coś tak koło 2,2tyś zł
- kute korbowody - 1,9tyś zł
- wymiana panewek od razu
- wymiana wałków rozrządu z tego co się orientuje - tu też będzie jakieś 2 tyś jak tanio znajdzie
- 2 turbiny jakieś stare używki to może 2 tysiące będzie
- całe orurowanie dolotu i intercooler
- ECUMaster
- pompa paliwa mocniejsza
- regulator ciśnienia paliwa
- boost controler
- przewody olejowe zasilające turbo
- zależenie od wybranych turbin prawdopodobnie wyjścia z termostatu na chłodzenie turbin
- mocniejsze sprzęgło i docisk
- większe wtryski + szyna paliwowa
To tak na szybko na pewno jeszcze o czymś zapomniałem tak jak to się wszystko pozbiera to pewnie koło 12-15tyś zł by było.... żeby był jakiś silnik V6 turbo po tej stronie bliźniaczej konstrukcji to może by było łatwiej i taniej a tak to cóż
Chodź w sumie w Galancie podobna śpiewka 2.0 V6 jest tam po przeciwnej stronie komory silnika i niby wersja twin turbo była ale dorwać taki silnik + jego montaż też będzie koło 10tyś zł hehe a uturbianie na własną ręke to tak jak wyżej o ile w ogóle znajdzie się części takei jak kute tłoki i korby do tego czegoś hehe
bastek69 - 06-01-2011, 13:31
a że tak zapytam czysto teoretycznie co sądzicie o soft tubro na 6a12 ?... tylko jedna turbina, intercooler, większe wtryski i pompa, strojenie SMT 6 bez kutych elementów.... jakiego rzędu przyrost mocy można by uzyskać na 0,5 bara ?... długo wogóle pożył by ten silnik bez zakucia?
Kamil_Ziomek - 06-01-2011, 13:41
To ja polecę pewien artykuł o turbo http://web.me.com/grzegor...ryna/Turbo.html
bastek69 - 06-01-2011, 18:21
fajny artykuł i fajnie to wszystko wytłumaczone... chyba juz załapałem ideę "soft turbo"
dzięki wielkie za info
szpala85 - 06-01-2011, 21:05
Wszyc napisał/a: | ale nie ma takiego silnika do FTO silnik jest po przeciwnej stronie w FTO niż w Galantach |
nie zauważyłem że chodzi o FTO
swinks_UK - 06-01-2011, 22:34
A nie prościej po prostu wrzucić 6A13TT do budy FTO?
To powszechna praktyka właścicieli FTO na Wyspach, w AUS NZL. Prościej i mniej komplikacji. Proponuję lekturę tamtejszych forów.
Kamil_Ziomek - 07-01-2011, 19:05
Ale satysfakcja z tego że się coś samemu zrobiło i ma się coś czego inni nie maja jest niezastąpiona.
Wszyc - 07-01-2011, 19:08
nie no spoko montuj sobie ja swojego uturbiam tylko większość nie wie z czym się to
wiąże i z jakim workiem kasy i tak sobie gadają i gadają o uturbianiu i innych rzeczach a nie widziałem jeszcze jakiegoś poważnego projektu w tym temacie
Pierwszy post na forum i od razu jak podnieść moc wiesz już przyzwyczaiłem do takich na forum co tydzień mamy takiego może tym razem się mylę i naprawdę koleś poważnie podchodzi do sprawy i coś planuje popieram go wtedy i życzę sukcesu ale niestety po ponad roku na forum już się przyzwyczaiłem że rzadko coś z tego wychodzi
rosomak1983 - 09-01-2011, 16:14
Ludziska a powiedzcie jakie bedzie spalanie w 4g63 T jakos tak do ok 1,5 bara dmuchne powiedzmy 300koni w spokojnej jezdzie na codzien powiedzmy ze do 2700 obrotów, czy bedzie jakas róznica jak dmuchne 1.2 bara i tam moc niewiem powiedzmy 250kM ??? Czy jesli jezdzac do obrotów przy których włacza sie TURBO, takie 2.0T
bedzie pochalaniac podobne ilosci benzyny, i jak wpływa na to ustawione doładowanie ???
Hubeeert - 09-01-2011, 19:54
1,5 bara? A co za różnica - ile wlejesz tyle spali
Wszyc - 09-01-2011, 20:06
hmm przy ekonomicznej jeździe nie wiem mooożę się w 20litrach zmieści nie wiem i chyba nikt nie wie bo kto się tym interesuje z tych co mają takie auta
krzychu - 09-01-2011, 21:36
A mnie się wydaje że doładowanie nie powinno mieć znaczenia w przypadku kiedy będziemy delikatnie operować gazem. Wtedy i tak tego 1,5 bara nie osiągniemy po prostu. Różnica zacznie być w spalaniu wtedy kiedy turbina zacznie dmuchać więcej niż to 1,2 bara.
Turbo się jako tako nie włącza... Po prostu w pewnym zakresie obrotów dmucha lepiej. Zresztą same obroty w tym przypadku (różnicy w zużyciu paliwa między mapą 1,5 a 1,2 bara) nie powinny mieć znaczenia tylko wychylenie pedału gazu (a co za tym idzie przepustnicy).
A jeśli chodzi o spalanie to chyba ~ 13-15 litrów /100km
W dieslu czasami zdarza się że po remapie spada spalanie przy delikatnej jeździe. W benzynie chyba tak nie ma.
Wszyc - 09-01-2011, 22:24
krzychu napisał/a: | A mnie się wydaje |
Tak jest wydaję Ci się niestety... po podniesieniu mocy o 40-50KM może tak być jak mówisz ale mówimy o 2 krotnym przyroście mocy i to nie jest tak że tylko turbo jest dołożone i i wsio że zanim się włączy turbo to niby jest jak było
|
|
|