To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - komputer nie czyta SRS

SalMits - 05-01-2011, 13:34
Temat postu: komputer nie czyta SRS
Szukałem w tematach ,ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Wiem ,że temat wałkowany wielokrotnie, ale w moim przypadku nie chodzi o zwyczajne wykasowanie błędu.

Otóż od zakupu mojej Carismy świeci mi się cały czas kontrolka SRS. Byłem dzisiaj u specjalisty od elektryki żeby podłączył mi pod kompa auto. Jednak nie mógł się połączyć z SRS i stwierdził ,że w takim przypadku jest coś z przewodami lub sensorami.

Jestem zielony w sprawach elektryki samochodowej, czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie znajdę te przewody i sensory ? Może po prostu coś jest odłączone , przerwane itp.

Może miał ktoś podobny przypadek? :?

Dość dużo jeżdżę w trasach i nie uśmiecha mi się brak komfortu psychicznego ,że jednak te poduszki nie działąją :mrgreen:

hitman - 05-01-2011, 13:50

Swiecenie kontrolki możesz usunąć tylko w serwisie mitsubishi, aso. Świeci sie pewnie dlatego gdyż poprzedni właściciel wymontował fotele a nie odłaczył akumulatora... masz poduszki w fotelach w ich boczkach?

[ Dodano: 05-01-2011, 13:52 ]
koszt skasowania tej kontrolki to granice 70-150zl zależy w którym serwisie.

[ Dodano: 05-01-2011, 13:53 ]

SalMits - 05-01-2011, 15:32

właśnie nie mam poduszek w fotelach...

a koleś co chciał się podłączyć ma profesjonalny sprzęt i soft do Mitsubishi i mimo tego sie nie łączyło z SRS. Reszte, oprócz SRS zdiagnozował pomyślnie (zero błędów). :?

poketon - 06-01-2011, 09:38

wczoraj przy naciąganiu ręcznego natknąłem sie na puszeczke(air bag unit czy coś w podobie)i tam jest kostka.sprawdź sobie przewody.u mnie też świeci i widziałem ze są tam jakieś poizolowane przewody ale bałem sie tego ruszać by mi poduszki nie wybębniły-nigdy tego nie robiłem więc nie znam następstw grzebania przy poduchach.W każdym razie puszka w mojej cari'03 znajduje się pod konsolą środkową
SalMits - 06-01-2011, 14:54

ok, sprawdzę przy ręcznym czy jest taka kostka ,ale ja mam przed liftem Carisme.

byłbym wdzięczny jakby ktoś jeszcze napisał gdzie mam szukać jakichś kostek ,przewodów od poduszek.

Saqu - 06-01-2011, 17:34

pod siedzeniami powinna wystawać i łączyć się z fotelem taka żółta kostka, jak przesuniesz fotel i zobaczych pod niego to będzie ją widać.
SalMits - 06-01-2011, 22:07

ale ja nie mam poduszek w siedzeniach
Saqu - 06-01-2011, 22:19

Przy ręcznym o ile dobrze kojarzę masz czujnik zderzeniowy, pod siedzeniami i tak powinieneś mieć wiązkę poprowadzoną, przydałoby się skasować błąd i sprawdzić czy zaświeci, ewentualnie sprawdzić jaki błąd, a inaczej możesz sprawdzić taśmę od poduszki w kierownicy i wtyke w poduszce pasażera, tak czy owak błąd sam z siebie raczej nie zniknie
SalMits - 07-01-2011, 15:33

zdjąłem osłonę ręcznego i oto co ujrzałem:

http://img823.imageshack.us/i/kostki.jpg/

i zastanawiają mnie te dwie odłączone kostki, zapewne jedna do lewego ,druga do prawego fotela? tylko ,że ja u siebie nie mam poduszek w fotelach :D

stąd ten błąd srs?

banzai54 - 07-01-2011, 19:04

Te dwie wtyczki są od czegoś innego, tam masz karteczkę przypiętą do nich i piszę. Nie mają nic wspólnego z SRS
Saqu - 07-01-2011, 19:06

To raczej nie są kable od poduszek, bo były by one żółte, tak jak masz kabel co idzie do tej puszki, te kable mogę być przygotowane do instalacji podgrzewanych foteli, jeden lewy drugi prawy.
pawelsonx - 07-01-2011, 19:18

SalMits napisał/a:

a koleś co chciał się podłączyć ma profesjonalny sprzęt i soft do Mitsubishi

To bardzo ciekaw soft do mitsubishi i sprzęt to mut II lub III który kosztuje kupę kasy i mitsubishi raczej się nim nie dzieli, pozostały profesjonalny sprzęt który jest od wszystkiego to daje rade albo nie daje.
Sprawdź zwijacz w kierownicy

poketon - 08-01-2011, 20:51

potwierdzam to co pisze Saqu-to napewno kostki od podgrzewania siedzonek....