To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Rozrząd wymieniony w serwisie - oryginał czy

mefju - 05-01-2011, 16:18
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Rozrząd wymieniony w serwisie - oryginał czy
Witam,

Samochód miał zmieniany rozrząd przy 80 tys km. w serwisie w niemczech, teraz ma 158 tys przebiegu i nie wiem czy wymiana, co 90 tys jak w zaleceniach producenta ( to dotyczy chyba oryginalnych części ?) czy co 60 tys. ( jak w przypadku zamienników) ?
Serwisy w DE czy też ogólnie wymieniają na oryginalne części ? Da się sprawdzić to jakoś ?

Wiem, ze rozrzad tak czy siak powinno się wymieniać po zakupie, tylko nie wiem czy spokojnie mogę pojezdzić jeszcze kilka tygodni (tak do 1-2tyskm) czy odrazu jechać na warsztat...

robertdg - 05-01-2011, 16:27

To zalezy jeszcze jak dawno temu byl wymieniany pasek, bo jezeli to bylo w ASO to jest tam oryginal, bynajmniej powinien byc.
wazu - 05-01-2011, 16:42

Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości to radzę wymienić. Będziesz miał spokojną głowę przez najblższe 5 lat lub 60 tyś. km
mefju - 05-01-2011, 22:26

No właśnie pewne wątpliwości mam. Właśnie w ASO była robiona wymiana tego całego rozrządu. Gdyby oryginał był mógłbym spokojnie jeszcze kilka tysięcy zrobić.

A jakoś empirycznie da się sprawdzić stan zużycia lub coś podobnego ? :)

robertdg - 05-01-2011, 22:42

mefju napisał/a:
A jakoś empirycznie da się sprawdzić stan zużycia lub coś podobnego ? :)
watpliwie, ale zerknac nie zaszkodzi, w ktorym roku byl wymieniany rozrzad :?:
Morfi - 05-01-2011, 23:04

W mitsu jest 6 lat/90 tys.
SHARK1979 - 06-01-2011, 15:42

mefju napisał/a:
da się sprawdzić stan zużycia lub coś podobnego ?

Tak naprawde nie rozbierając rozrządu nic nie wydumasz czyli w sumie takie postępowanie jak przy wymianie, z tego co się też orientuje to każdy następny zestaw w naszych warunkach daje rade na 50-60 tyś przebiegu i tak wypadało by go wymienić :) ja swój wymieniłem po 50 tyś na zaś(bo miał robiony za niemca przy 130 tys i nie ruszałem do 180 :twisted: ) a w sumie by polotał jeszcze z tego co mechanior lukał :mrgreen:

Saqu - 06-01-2011, 17:44

mefju napisał/a:
Gdyby oryginał był mógłbym spokojnie jeszcze kilka tysięcy zrobić.

a potem nagle trach! złapać się za głowe.. i kogo obwiniać? :) lepiej wymieniać za wczasu niż potem bawić się w naprawy itp.

taurus2 - 07-01-2011, 22:35

mefju,
Rozrząd to jednak delikatna sprawa. Koledzy z forum nauczyli mnie że jeżeli czegoś nie jesteś pewien to lepiej wymienić, tu chodzi o bezpieczeństwo Twoje i osób z którymi jeździsz.

Pozdrawiam

SHARK1979 - 07-01-2011, 23:27

taurus2 napisał/a:
chodzi o bezpieczeństwo Twoje i osób z którymi jeździsz.

Może bardziej o spore wydatki związane nawet z wymianą silnika który raczej nie jest bezkolizyjny

taurus2 - 08-01-2011, 10:09

SHARK1979 napisał/a:
Może bardziej o spore wydatki związane nawet z wymianą silnika który raczej nie jest bezkolizyjny

To też, ale wyobraź sobie że jedziesz z żonką i dzieckiem trasą prędkość 120km/h i traaach !! Wydatek to dla mnie w tym monencie drugorzędna sprawa.

Pozdrawiam.

Saqu - 08-01-2011, 16:17

taurus2 napisał/a:
jedziesz z żonką i dzieckiem trasą prędkość 120km/h i traaach !!

noi co?
jak nie szarżujesz typu wyprzedzanie na trzeciego itp to jedziesz sobie spokojnie na 5tym biegu, jest trach, wduszasz sprzęgło, włączasz awaryjki czy tam migacz w prawo i się kulasz na pobocze, najniebezpieczniejsze będzie to że możesz zachorować albo wychodząc na ulicę zostaniesz potrącony...

taurus2 - 08-01-2011, 16:28

Cytat:
noi co?
jak nie szarżujesz typu wyprzedzanie na trzeciego itp to jedziesz sobie spokojnie na 5tym biegu, jest trach, wduszasz sprzęgło, włączasz awaryjki czy tam migacz w prawo i się kulasz na pobocze, najniebezpieczniejsze będzie to że możesz zachorować albo wychodząc na ulicę zostaniesz potrącony...

Dobrze, ale jak nie masz jak manewru wykonać ?? a jak jakiś czubek siedzi Ci na tyłku ?
piszę tylko że lepiej wymienić jeżeli nie wiadomo kiedy to było robione

rzoberto - 08-01-2011, 16:37

Najlepiej wymienić zaraz po kupnie autka. Wymieniasz i wiesz co masz
taurus2 - 08-01-2011, 16:42

rzoberto napisał/a:
Najlepiej wymienić zaraz po kupnie autka. Wymieniasz i wiesz co masz

Właśnie o to mi chodzi.
Pozdrawiam wszystkich