Dom/garaż/ogród - Podatek od nieruchomośći.Działalnosc gospodarcza w domu.
Szwedzik90 - 07-01-2011, 11:14 Temat postu: Podatek od nieruchomośći.Działalnosc gospodarcza w domu. Witam,niedawno załozyłem działalnosc gospodarcza w domu i musze zapłacic podatek od nieruchomosci,Chyba 21,05zł z matr kawdratowy.Czy ktos wie czy sa jakies ulgi?Miał ktos juz z tym doczynienia???Prosze o pomoc
gulgulq - 07-01-2011, 11:25
tutaj jest podobny temat:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=54564
wszystko zależy co wykonujesz w domu
jak to praca biurowa to w zasadzie trzeba zgłosić się do gminy i wskazać jaki metraż w domu przeznaczony jest do działalności (oczywiście - jak najmniej ale w granicach rozsądku )
futro68 - 09-01-2011, 21:09
ja mam zarejestrowaną działalność w domu ale w Urzędzie Gminy powiedziano mi, że skoro nic nie produkuję tylko jest to praca biurowa to nie muszę wydzielać ani zgłaszać żadnego pomieszczenia czy powierzchni pod działalność. W związku z tym nie płacę ekstra podatku. Spytaj jak jest u Ciebie w urzędzie, zapewne da się zrobić podobnie. Chyba, że chcesz wydzielić pół domu aby potem wrzucać w koszty opłaty eksploatacyjne ale to lepiej przegadać z księgową, bo przy biurowej działalności to trochę śliski temat i może się skarbówka czepić.
|
|
|