To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Przeróbka silnika na gaźnikowy

szymon_vista - 08-01-2011, 19:33
Temat postu: Przeróbka silnika na gaźnikowy
Posiadam Colta Vistę który jest na emeryturze (pisałem o tym wcześniej). Jako pomysł na pozbycie się problemów z gasnącym zapłonem kontrolowanym komputerowo rozważam zmianę wtrysków na gaźnik. Będzie to wtedy maszyna nie do zdarcia

Silnik to montowany również w galantach 1,997cc (podobno 4G63 ale ja się na tym nie znam), zdjęcie spod maski DSC_3251.jpg

Czy to jest w miarę wykonalne? Jak przedstawiałaby się koszty takiego zabiegu? Jakich części należałoby poszukać i ile byłoby z tym zachodu? Czy znacie kogoś, kto mógłby się tym zająć?

Maretzky85 - 08-01-2011, 21:16

Nie ma najmniejszego sensu, już wcześniej pisałeś, że pasek rozrządu przeskakuje. Na gaźniku będzie większy problem z regulacją, podciśnieniami i kilkoma innymi rzeczami. Pomijając już fakt, że kolektor wydechowy jest z EGRem, aparat zapłonowy na podciśnienie i pewnie jeszcze kilka innych szczegółów.
szymon_vista - 23-01-2011, 11:43

W jaki sposób steruje zaplonem (kąt wyprzedzenia) przy zwiększonych obrotach? Czy jest mozliwość sterowania mechanicznego? Pomiary podciśnień nie byłyby wtedy problemem? (Ostatecznie chyba można sobie podarować sterowanie zapłonem i nie mieć dobrego kopa, ale silnik dalej chodzi)

EGR – wydaje mi sie, ze można wszystkie spaliny puścić do rury zamiast z powrotem? (Gdzieś czytałem że EGR fabrycznie bywa możliwość zamknięcia ale nie wiem czy w tym modelu)

Pomijając regulacje czy jest to technicznie wykonalne wstawienia gaźnika do całego układu? Czy ktoś do takiego tematu podchodził?