Carisma - Techniczne - [Cari 1.8] Mechanizm różnicowy - pomocy !
tobitob - 08-01-2011, 20:16 Temat postu: [Cari 1.8] Mechanizm różnicowy - pomocy ! Witam,
Poniższy problem tyczy się Carismy 1.8 16V 115KM (SOHC nie GDI).
Kilka dni temu przy gwałtownym ruszaniu przy skręconych kołach coś głośno łupło i się zaczęło ostre stukanie z okolic skrzyni-półosi.
Stukając jak orkiestra udało mi się dojechać do najbliższego mechanika, tam auto wywindowali i zdiagnozowali awarię układu różnicowego. Diagnoza wynikała z tego że nie dało się kręcić jednym kołem bez zatrzymania drugiego (czyli gratis uaktywniła mi się szpera... )
Mechanik zalecił wymianę lub remont skrzyni - ale okazało się że to koszt około 1000zł za używkę skrzynię + przesyłka + wymiana. Jako że okres poświąteczny do najbogatszych nie należy, a sam bawię się czasami w mechanika - pomyślałem że może uda mi się uratować pół miesięcznej wypłaty i jakoś samemu skrzynię w kilka popołudni naprawić (manual do F5MR2 po angielsku ściągnąłem z neta).
I to docieram do sedna mojego pytania - czy sam mechanizm różnicowy jest wymienny z innymi skrzyniami JB3 np. od Carismy 1.6 16V? Według manuala przełożenia są takie same?! Myślałem też o kupnie zepsutej skrzyni, w której nie chodzą biegi, z rodziny JB3 Renault i wymianie samego dyfra. Tylko czy potem będzie się zgadzała liczba zębów do półosiek? Lub jeżeli policzę zęby na półośce to będą się zgadzały na kole wchodzącym do skrzyni???
Może ktoś już rozbierał takie skrzynie i podzieli się doświadczeniem i wiedzą? Dzięki za pomoc!!!
Anonymous - 20-01-2011, 15:49
Drogi mitsumaniaku, miałem u siebie podobno komedie padł mi mechanizm różnicowy, nie miałem pomysłu jak to naprawic zaczełem szukać w używkach i znalazłem skrzynie od renówki JB3 w rozsypce za sto pare zł. Jako że sam na mechanice sie znam wyjecie i rozebranie mojej skrzyni zajeło mi pare godz, co moge powiedzieć środek cały możesz przekładać pasuje na100% ja tak zrobiłem.
Pozdr awiam
|
|
|