To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Problemy z radiem

Legionista - 09-01-2011, 15:18
Temat postu: Problemy z radiem
Witam, od pewnego czasu mam problem z radiem w mojej Cari. Sprawa jest prosta, nie czyta mi płyt. Co to może być? Dodam, że w innych odtwarzaczach płyta chodzi. Mam oryginalne radio Mitsubishi.
Enforcer - 09-01-2011, 19:34

Laser do wymiany.
Andrew - 09-01-2011, 19:41

Legionista na sam początek spróbuj wyczyścić laser.
Legionista - 09-01-2011, 20:19

Ciężko jest to naprawić? Gdzie dostanę taki laser?
Andrew - 09-01-2011, 20:21

Legionista napisał/a:
Ciężko jest to naprawić? Gdzie dostanę taki laser?
Daj radio do fachowca, który się zajmuję naprawą sprzętów RTV, AGD, myślę, że nie będzie miał problemu z naprawą Twojego radia...
poketon - 09-01-2011, 20:33

ja bym jednak najpierw sprubował oczyścić laser.moze sie uda a jeśli nie to wtedy do naprawy-nawet jak coś źle zrobisz to nic nie tracisz...
Centosz - 10-01-2011, 12:26

A jakich płyt ci nie czyta?Wypalanych czy oryginalnych?
Enforcer - 10-01-2011, 15:33

andrew84 napisał/a:
Legionista na sam początek spróbuj wyczyścić laser.

Wątpie zeby pomogło, bo gdyby wymagał tylko wyczyszczenia to "od czasu do czasu" coś by odczytał, a laser może sie uszkodzić praktycznie z dnia na dzień, przerabiałem to więc wiem co mówię.

andrew84 napisał/a:
Daj radio do fachowca, który się zajmuję naprawą sprzętów RTV, AGD, myślę, że nie będzie miał problemu z naprawą Twojego radia...

Dokładnie tak powinieneś zrobić.

Legionista - 10-01-2011, 15:41

Dzięki koledzy za pomoc :wink:
chesy - 10-01-2011, 16:24

Istnieją takie płyty do czyszczenia laserów z takimi włoskami. Można je kupić praktycznie w każdym kerfurze itp. Czasami to coś pomaga, ale nie zawsze.
Enforcer - 10-01-2011, 20:33

chesy napisał/a:
Istnieją takie płyty do czyszczenia laserów z takimi włoskami. Można je kupić praktycznie w każdym kerfurze itp. Czasami to coś pomaga, ale nie zawsze.

Może i pomoże, ale pod warunkiem, że chcemy tego użyć np. jeśli laser nie był długo używany i może być po prostu zakurzony, a nie uszkodzony. W tym przypadku stawiam na uszkodzenie, nie zakurzenie. Co do płyty to sam taką mam i nie czuć różnicy po jej użyciu.