Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] Gdzie jest olej ze skrzyni biegów?
M@teusz607 - 10-01-2011, 17:32 Temat postu: [Cari 1.6] Gdzie jest olej ze skrzyni biegów? Z ciekawości sprawdziłem poziom oleju w skrzyni i okazało się że jest go bardzo mało (prawie go niema) za to przybyło oleju w silniku..... czy to jest możliwe??? jeśli tak to na jakie koszty mogę się szykować??
Ewentualnie jakie są wszystkie możliwości którędy olej ucieka? jakieś 2 simeringi na napęd, 1 do sprzęgła- koło zamachowe- silnik, jest więcej możliwości??
Hugo - 10-01-2011, 17:36
M@teusz607 napisał/a: | Z ciekawości sprawdziłem poziom oleju w skrzyni i okazało się że jest go bardzo mało (prawie go niema) za to przybyło oleju w silniku..... czy to jest możliwe??? | Jedno z drugim nie ma związku. M@teusz607 napisał/a: | Ewentualnie jakie są wszystkie możliwości którędy olej ucieka? jakieś 2 simeringi na napęd, 1 do sprzęgła- koło zamachowe- | Nie ma innych.
gulgulq - 10-01-2011, 17:41
to raczej mało realne - między kołem zamachowym a korbowodem tez jest uszczelniacz więc przejście oleju przez dwa uszczelniacze byłoby trudne - raczej olej pokazywałby się na połączeniu skrzyni z silnikiem
inne możliwości ucieczki oleju:
- wybierak pod skrzynią
- półosie
Saqu - 10-01-2011, 17:54
M@teusz607 napisał/a: | za to przybyło oleju w silniku |
może tak Ci się tylko wydaje a jak nie to może ubyło też płynu chłodniczego??
M@teusz607 - 10-01-2011, 20:26
no dobra, przybytek oleju już potrafię sobie wytłumaczyć: po zgaszeniu silnika odczekałem kilkadziesiąt sekund i sprawdziłem stan- było na minimum to dolałem, trzeba było zaczekać dłużej bo nie spłynęło wszystko na dno miski.
Właśnie robiłem dochodzenie i olejem zalana jest prawie cała skrzynia, wytarłem ją, dolałem oleju (1litr, drugie tyle by weszło :/ ) kawałek przejechałem i WYDAJE mi się że lekko cieknie przy lewej półosi, ktoś kiedyś już to "naprawiał" silikonem tam tylko simering sie wymienia? ile czasu może to zająć? lub ile kosztować usługa mechanika?
Hugo - 10-01-2011, 23:42
M@teusz607 napisał/a: | ktoś kiedyś już to "naprawiał" silikonem | Matko święta, ale rzeźba... Pierwsze słyszę takie coś. Wymienia się simmering.
ig_or - 11-01-2011, 17:31
M@teusz607, u mie było to samo. Jeżeli cieknie ci z osłony przegubu wewnętrznego to na bank masz do wymiany tę osłonę. Ta osłona jest razem z łożyskiem które nbija się na półoś. Olej może lecieć na samej gumie lub też na łożysku. U siebie wymieniałem to już 2 razy bo trafiłem na lipny egzemplarz. Sam uszczelniacz półosi to koszt ok. 60 - 100 PLN (jest do kupienia w IC - zamiennik pasuje od Renault), a wymiana u mechanika nie powinna wynieść więcej niż 50 PLN. Dodatkowo najlepiej abyś wlał dedykowany olej (ale tak pod korek).
M@teusz607 - 12-01-2011, 20:27
KURRRRRDE dlaczego wczoraj tu nie zajrzałem? .....
ig_or to co napisałeś o łożysku było by mi bardzo pomocne- do sklepu wziąłem ze sobą samą osłonę bez łożyska, kupiłem osłonę od laguny (67zł) ale nie wiedziałem wymiaru wewnętrznego łożyska, zadzwoniłem ze sklepu do domu i mierzył mi ojciec, ale wymiar złapał nie na średnicy łożyska tylko pare milimetrów dalej co daje prawie 2 mm różnicy, kupiłem nieodpowiednie, ale auto MUSI jeździć więc założyłem samą osłonę na stare łożysko, olej wlałem jak w instrukcji 75w80 tylko że SHELLa 3,4 litra- podobno to dużo jak na taki silnik
|
|
|