Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] ABS wlacza sie prawie przy kazdym hamowaniu
Spasi - 11-01-2011, 10:13 Temat postu: [1G 90-94] ABS wlacza sie prawie przy kazdym hamowaniu Witam Wszystkich.
Mam taki mały problem, a mianowicie ABS włącza mi się praktycznie przy każdym hamowaniu, nie wiem gdzie możne być przyczyna, zazwyczaj nie przeszkadza mi to ale przy jeździe w korku może to trochę zdenerwować.
zenek_bb - 11-01-2011, 11:43
Przyczyną najprawdopodobniej będzie zabrudzenie lub uszkodzenie czujników elektromagnetycznych przy kołach, co naj mniej jednego z nich, normalnie ABS powinien wyłączyć uszkodzony czujnik i na niego nie reagować, wyświetlając jednocześnie kontrolką ABSu błąd, jest szansa zwieszenia się komputera więc spróbuj go zresetować, wyjmij bezpiecznik główny 60A przy akumulatorze oraz nr 19 (10A) w wewnętrznej skrzynce pod kierownicą i przejedź się kawałek, potem podepnij je spowrotem i zobacz czy jest ok. Jeżeli nic nie pomoże, musisz zdjąć koła, tarcze i wyczyścić ząbki piast i same czujniki. Pozdrawiam
kicek86 - 11-01-2011, 14:26
już przejawiały się tego typu problemy na forach eclipse. Wypisywane było, że przyczyną jest krzywa tarcza hamulcowa. możesz sprawdzić wstępnie zakręcając każdym kołem i obserwując tarcze, czy nie jest zwichrowana.
zenek_bb - 12-01-2011, 02:21
jeżeli kolega Spasi myli działanie ABSu z krzywą tarczą to już nic nie pomoże...
no to Spasi wyciągnij te bezpieczniki od ABSu i zobacz czy dalej się tak hamulce zachowują...
|
|
|