Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Kontrolka Check Engine Carisma 2002 GDI- dlac
MichuGdy - 14-01-2011, 14:30 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Kontrolka Check Engine Carisma 2002 GDI- dlac Witajcie,
Dzisiaj wyjechałem na miasto, później jak ponownie wsiadłem do autka zapaliła się kontrolka check engine. Świeci na stałe. Dojechałem do domu bez żadnych problemów. Nie zauważyłem różnicy w pracy silnika.
Autko: Carisma 1.8 GDI 2002 r.
Da radę wyczytać kod błędu ? Za pomocą jakiegoś kabelka zakupionego na Allegro ? Czy tylko ASO ?
Zastanawiam się co mogło spieprzyć się. Skoro dzień wcześniej autkiem pokonałem 700 km i autko spisywało się bardzo ładnie.
Pozdrawiam,
Michał
robertdg - 14-01-2011, 14:53
Diagnostyka komputerowa
MichuGdy - 14-01-2011, 16:07
Dodam jeszcze ze po zdjęciu klemy i nauki obrotów podczas pierwszych 10 min błąd nie występuję. Przy włączeniu i wyłączeniu silnika już pokazuje się.
saphire - 14-01-2011, 20:04
Na szybko to zwora na piny 1 i 4 i wymryganie błędu. Na dokładniej to podpięcie pod kompa.
MichuGdy - 14-01-2011, 20:15
tyle, ze ja mam carisme gdi 1.8 z 2002 roku i chyba nie mozna nic wymrugac, chyba ze myle sie...
Saqu - 15-01-2011, 23:22
do 2001 chyba można było wymrugać, więc zostaje Ci diagnostyka
MichuGdy - 20-01-2011, 20:26
Sprawdziłem dzisiaj kabelkiem pod Evoscanem,
Wyskoczył poniższy błąd (Metoda DCT - OBDII EFI)
P0141 Heated Oxygen Sensor Heater circuit Bank 1 Sensor 2.
Wychodzi na to, że to sonda lambda za katalizatorem prawda ?
Wykasowałem błąd. Przy pierwszym odpaleniu auta i jeździe lampka CE nie zapala się. Natomiast jak drugi raz odpalę auto to po chwili zapala się. I tak za każdym razem po kasowaniu błędu.
Jakieś sugestie ?
aren195612 - 20-01-2011, 21:08
P0141 to w/g manuala faktycznie sonda tył. Jak wygląda sygnał z niej w evoscanie?.
Podstawowym zadaniem tej sondy jest kontrola sprawności katalizatora.
Wyjścia są w zasadzie dwa, albo padła sonda albo niesprawny katalizator.
Pozdrawiam
MichuGdy - 21-01-2011, 02:25
Witam ponownie,
Zamieszam link do logów z Evoscana: Link
Tutaj przedstawiam zrzuty ekranowe:
Praca sondy na zrzutach po wykasowaniu błędu P0141.
W najbliższym czasie zamieszczę log z dłuższej jazdy.
Dodatkowo dodaje dzisiejszy log z jazdy przez miasto: Link
Wszelkie sugestie jak zwykle miło widziane
Pozdrawiam,
Michał
aren195612 - 21-01-2011, 19:25
MichuGdy napisał/a: | Wszelkie sugestie jak zwykle miło widziane |
Błąd P0141 to konkretnie błąd grzałki sondy tylnej. Procedura serwisowa jest w manualu.
Jej podłączenie wg schematu wygląda tak:
Pomiary rezystancji i napięcia miedzy pinami 3-4 w gnieździe D-22 /na końcu przewodu sondy tylnej/ wyjaśnią sprawę.
Jak jest wszystko ok. to obraz pracy sondy tył/przód wygląda tak:
Cari GDI , rocznik 2003. Jak widać, przez około 220 sekund katalizator niedogrzany, Na jego wyjściu stężenie O2 wysokie, po nagrzaniu sprawność katalizatora wzrasta, stężenie O2 maleje. Wykres sondy tylniej nie może być „echem’ tej przedniej. Znaczyłoby to że katalizator jest niesprawny .
Odnośnie twojego ostatniego loga, ogólnie, poza sondą tył ok. należałoby wykonać jeszcze trochę inny test.
„Test statyczny”, na postoju: dobrze nagrzany silnik, klucz ON , zalogować się, start silnika, w tym czasie: koła na wprost, z odbiorników elektrycznych załączone to co normalnie używasz- minimum 6-7 minut. Nie dodajesz gazu.
Nie pływają ci obroty na ciepłym silniku, na postoju?.
Pozdrawiam
MichuGdy - 22-01-2011, 20:19
aren195612 napisał/a: | „Test statyczny”, na postoju: dobrze nagrzany silnik, klucz ON , zalogować się, start silnika, w tym czasie: koła na wprost, z odbiorników elektrycznych załączone to co normalnie używasz- minimum 6-7 minut. Nie dodajesz gazu. |
Zamieszczam zrzut ekranu z logu:
Link do logu: link
aren195612 napisał/a: | Nie pływają ci obroty na ciepłym silniku, na postoju? |
Nie, powyżej zamieszczony log potwierdza to.
Pytanie odnośnie sprawdzenia elementu grzewczego sondy...
Wymontowałem wtyczkę i do wtyczki sondy: (nie wiem czy dobrze piny rozpoznałem - zaznaczyłem na rysunku) Ale podpiąłem pod 3 i 4 miernik i zmierzyłem rezystencje. Ciągle zmieniała się i wynosiła pomiędzy 14 Ohm a 15 Ohm może i urosłaby do 16 Ohm. Być może coś źle zrobiłem...Pomiaru dokonywałem na wyłączonym silniku.
aren195612 napisał/a: | Jak jest wszystko ok. to obraz pracy sondy tył/przód wygląda tak |
Zaobserwowałem, że napięcie sondy u mnie jest zdecydowanie wyższe...
Pozdrawiam...
aren195612 - 22-01-2011, 21:19
Twój problem jest bardzo podobny do problemu kolegi gdi user,.
Dyskutowaliśmy o nim w tym wątku: link
Kolega miał zwarcie elementu grzejnego do przewodu sygnałowego. Co do twoich pomiarów, wygląda na to że element grzejny sondy jest ok. Być może masz właśnie takie zwarcie jak u kolegi. Też mu jakieś dziwne sygnały z sondy wychodziły. Sprawdź rezystancje 3-4 do 1 i 2.
Odnośnie logów:
Twój log:
Inny log z próby statycznej GDI kolegi z forum:
Różnica oczywista, twoje autko nie przechodzi w tryb mieszanka „uwarstwiona”. Decyduje o tym ECU, powód- ciśnienie na pompie WC. Jak widać 3,8 Mpa przy tych obrotach. Można chyba z tym żyć. Pytałem o wahania obrotów ponieważ spadki ciśnienia były widoczne na poprzednim logu. Na logu poniżej /następne GDI/ widać jak silnik próbuje, a nie może wejść w ten tryb. Ciśnienie na WC niecałe 4,2Mpa. Obroty szarpane 700-800. Przy 800 ciśnienie się poprawia, silnik przechodzi w uwarstwioną , obroty do 700, ciśnienie do 4,2Mpa i tak wkoło. Dało się to poprawić, ustabilizować ciśnienie na poziomie 5Mpa dla najwolniejszych obrotów, teraz jest ok.
Przy ciśnieniu 3,8 jak widać u Ciebie ECU już niczego nie próbuje. Powiem szczerze, tak niskiego ciśnienia na WC na jałowym jeszcze nie widziałem.
Pozdrawiam
MichuGdy - 23-01-2011, 00:26
Dziękuje aren195612 za zainteresowanie się moim tematem.
Ciśnienie pompy było być może spowodowane , tym, że samochód na rezerwie był przez pewien już okres. Zatankuje i sprawdzę ponownie.
Tak przy okazji może mógłbyś udostępnić swoją konfigurację evoscana ?
Znajduje się ona w katalogu programu np.: C:\Program Files\EvoScan\Evoscan v2.x\SavedSettings\EvoScan.xml oraz C:\Program Files\EvoScan\Evoscan v2.x\DataSettings\Data.xml
|
|
|