[97-04]Galant EAxA/W - Źle złożony aparat zapłonowy, jak naprawić?
Dominick - 15-01-2011, 11:24 Temat postu: Źle złożony aparat zapłonowy, jak naprawić? Wymontowalem aparat rozebralem zmienilem cewke i zlozylem na oko ktore niestety mnie zawiodło, auto nierowno pracuje nierowniej niz przed ingerencja, co zrobic aby ustawic teraz wlasciwie wszystko?
robertdg - 15-01-2011, 11:36
W zeszłym temacie, który wylądował do kosza, odpowiedział Ci na to pytanie Bartek http://forum.mitsumaniaki...ghlight=#806089
Dominick - 15-01-2011, 12:22
Zamiescilem jeszcze raz bo do kosza to raczej nie zagladaja. Czyli musze zdjac obudowe rozrzadu i przekrecic kola zebane od walkow w znaczniki, wyciagnac aparat i wlasnie jak ustawic gdzie tam jest jakis znacznik jak wyglada, jak ma byc ustawiona ta krecaca sie blaszka i palec
robertdg - 15-01-2011, 16:03
Dominick - 15-01-2011, 18:08
Pierwszy cyliner jest jesli sie nie myle od strony pasazera pod kolektorem, jesli zdejme kolektor i wykrece swiece to czy bede widzial jak cylinder jest w max. gornym polozeniu? Jak to sprawdzic?
wilukce - 16-01-2011, 21:34
Dominick napisał/a: | jesli zdejme kolektor i wykrece swiece to czy bede widzial jak cylinder jest w max. gornym polozeniu? |
Nie ma opcji. Po pierwsze - szczelina ma średnicę około 2cm, po drugie - ma długość około 15cm, po trzecie - na dole jest mały gwint.
Dominick - 17-01-2011, 15:17
Czyli nikt nie wie jak ustawic pierwszy cylinder w max gornym polozeniu? Czy wystarczy tylko jak rozrzad jest na znacznikach?
[ Dodano: 22-01-2011, 18:05 ]
okazalo sie ze rorzad jest przestawiony o dwa zeby, rozebralem tyle co moglem ale stanalem na kole od walu korbowego i teraz pytanie czy moge to odkrecic pneumatem i czy po odkreceniu kolo nie zacznie sie obracac oddzielnie od walu czy jest jakos zblokowane, odkrecilem tez napinacz i powstaje kolejne pytanie tam jest taki jakby silowniczek jak go cofnac?czy nie trzeba cofac
Tomek - 04-11-2011, 07:44
czy aparaty w przedliftach i poliftach są takie same??
Anonymous - 04-11-2011, 13:17
tomek84, jak przełożysz daj znać czy pomogło
Tomek - 04-11-2011, 13:28
Derpin napisał/a: | tomek84, jak przełożysz daj znać czy pomogło |
wątpie, żebym znalazł czas w przyszłym tygodniu
a 11 chyba pojade na wakacje, więc dopiero w grudniu, jak się zbiorę
ale dam znać
może ktoś jeszcze mi napisać jakie są objawy tzw. wypadania zapłonu??
jade na jedynce, prędkość obrotowa 1500 rpm, na ułamek sekundy obroty spadają a auto nie ciągnie, czy to jest wypadanie zapłonu??
[ Dodano: 04-11-2011, 13:32 ]
i jakie są przyczyny wypadania zapłonu
i jakie mogą być inne przyczyny takiego zachowania,
pozdro
polaff - 04-11-2011, 14:37
tomek84 napisał/a: | Derpin napisał/a: | tomek84, jak przełożysz daj znać czy pomogło |
wątpie, żebym znalazł czas w przyszłym tygodniu
a 11 chyba pojade na wakacje, więc dopiero w grudniu, jak się zbiorę
ale dam znać
może ktoś jeszcze mi napisać jakie są objawy tzw. wypadania zapłonu??
jade na jedynce, prędkość obrotowa 1500 rpm, na ułamek sekundy obroty spadają a auto nie ciągnie, czy to jest wypadanie zapłonu??
[ Dodano: 04-11-2011, 13:32 ]
i jakie są przyczyny wypadania zapłonu
i jakie mogą być inne przyczyny takiego zachowania,
pozdro |
mi elektryk powiedział, że jeśli wzrost momentu obrrotowego jest nierówny (są dziury) to trzeba zacząć od przepływki
Tomek - 04-11-2011, 14:58
polaff napisał/a: |
mi elektryk powiedział, że jeśli wzrost momentu obrrotowego jest nierówny (są dziury) to trzeba zacząć od przepływki |
sprawdze i to
części ci u mnie dostatek, więc będę żonglować
Hugo - 04-11-2011, 18:44
polaff napisał/a: | na ułamek sekundy obroty spadają a auto nie ciągnie, czy to jest wypadanie zapłonu?? | Tak. Problemem nie może być chyba nic innego jak ogólnie pojęty układ zapłonowy.
carbon11 - 04-11-2011, 20:34
Dominick napisał/a: | Czy wystarczy tylko jak rozrzad jest na znacznikach? |
Tak
Dominick napisał/a: | czy moge to odkrecic pneumatem |
Tak
Dominick napisał/a: | czy po odkreceniu kolo nie zacznie sie obracac oddzielnie od walu |
Nie koło pasowe jest na klinie
Dominick napisał/a: | odkrecilem tez napinacz i powstaje kolejne pytanie tam jest taki jakby silowniczek jak go cofnac |
powoli i delikatnie w imadle i zabezpieczyć w siłowniku jest otwór
Dominick napisał/a: | czy nie trzeba cofac |
Trzeba
2pac - 22-11-2011, 22:18 Temat postu: nierówna praca na wolnych obrotach
2pac napisał/a: | Samochód nie jeździł do 2.000obr/min (szarpał, coś jak by ktoś nie umiał ruszać) - wymieniłem kable i świece i nic to nie zmieniło.
Po wymianie aparatu zapłonowego jest ok. ale silnik trochę nierówno pracuje
osoba od której kupowałem aparat zapłonowy z allegro napisała coś takiego:
"te aparaty sa klejona silikonem - jako uszczelnienie zamiast uszczelek - prosze rozebrac aparat (delikatnie z wyczuciem rozkleic go tzn. odkleic modul od cewki, potem cewke od obudowy - wczesniej odkrecic srubki). nastepnie trzeba zdrapac stary silikon i posmarowac w tych samych miejscach na nowo i skrecic aparat. jest to czesta przyczyna w tego rodzaju aparatach poniewaz nie maja pelnej obudowy, jezeli wystepuje nieszczelnosc moze dostac sie tam wilgoc i jest to przyczyna nierownej pracy silnika. silikonem nalezt posmarowac przy obrzezach cewke od gory i od dolu, oraz modul tylko od dolu poniewaz nad nim jest juz uszczelka"
potwierdzacie? |
Juiceman napisał/a: | Nie potwierdzam nie przypominam sobie aby coś takiego Bartek robił u mnie przy wymianie kopułki, ani nikt inny przy wymianie u siebie |
Owczar napisał/a: | Nie potwierdzamy. Jest tam normalna uszczelka(...) |
nie chodzi mi o uszczelnienie pomiędzy kopułką, a aparatem zapłonowym - ale o części gdzie jest moduł cewki, główne bebechy i czy faktycznie może tam dostawać się wilgoć i bruździć...
|
|
|