[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E34A 1.8TD] Dokręcanie przedniego łożyska
krzysciniakl - 19-01-2011, 14:52 Temat postu: [E34A 1.8TD] Dokręcanie przedniego łożyska Witam ... ostatnio jechałem znajomego Galem ... u niego autko dziwnie pływa na boki na kierownicy.. po podniesieniu zauważyłem że koła gonią na zwrotnicy ... czy tak ma być ?? W moim twardo siedzą koła na boki nie da się ruszyć !! U niego po zdjęciu zawleczki z śruby piasty zauważyłem że nakrętka się da palcami wkręcić i to na obu przednich kołach .. ponoć jakiś mechanik mu łożyska wymieniał ... moim zdaniem śruby powinny być dociągnięte i to bardzo dobrze by koło nie goniło na boki ,,,,
Maretzky85 - 19-01-2011, 17:42
krzysciniakl napisał/a: | koła gonią na zwrotnicy |
Nie rozumiem o co chodzi...
Rozumiem, że koło chodzi na boki na łożysku ?
W każdym razie, nakrętkę na półosi powinno się dokręcić z siłą około 180 Nm jak mnie pamięć nie myli. Czyli naprawdę mocno.
krzysciniakl - 19-01-2011, 20:24
tak koło po podniesieniu na podnośniku chodzi na boki .. ja w swoim galu jak wymieniałem bez klucza dynamometrycznego to dokręciłem na maksa i później o 90 stopni odkręciłem... do dzisiaj śmiga ... też uważacie że powinno być jak najlepiej dokręcone? U niego śrubę normalnie palcami doręciłem była tak nakręcona..
Maretzky85 - 19-01-2011, 23:25
Po prostu dokręć na maxa, tylko nie na rurze metrowej
Na metrowej rurze z wyczuciem.
|
|
|