To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma 1.9TD - problem ze sprzęgłem

Krzysiek_K - 20-01-2011, 23:29
Temat postu: Carisma 1.9TD - problem ze sprzęgłem
Witam mam Carisme 1.9TD 98r. Gdy odpalam auto i nie wcisnę od razu sprzęgła to "charczy", charczenie ustępuje gdy wcisnę sprzęgło (problem jest tylko gdy auto stoi). Gdy trochę przejadę to problem w większości przypadków ustępuje ale czasmi i tak jak puszcę sprzęgło to dzwięk się pojawia. I teraz mam pytanie orientuje się ktoś czy wystarczy wymienić samą tarczę dociskową sprzęgła czy konieczna będzie wymiana całego sprzęgła?

Pozdrawiam,
Krzysiek

przemi3010 - 21-01-2011, 00:49

Witam. Carisma 1.9Did 2004r
Także mam ten problem (pedał sprzegła jak sie połozy na nim delikatnie noge skacze i czasem jest taki klekot który po wcisnieciu pedału ustaje) w dieslu nie ma zwykłego sprzęgła tylko koło dwumasowe z dociskiem hydraulicznym. Dzieje sie przez uszkodzony docisk ale proponuje wymiane całosci z tego co sie pytałem mechanika to około 2tys zł + robocizna.
Takie cos mam od około 6mc. Jesli to nie ustapi to radze zmiane ale mozna na tym troche pojezdzic.
pozdrawiam

pawelsonx - 21-01-2011, 05:58

w td nie ma koła dwu-masowego.
Opisany problem występował w mojej carismie zauważył to poprzedni właściciel i ja jakoś żyłem z tym 1,5 roku i nic z tym nie robiłem. Czekałem aż padnie albo tarcza albo docisk niestety się nie doczekałem.

marko81 - 21-01-2011, 13:17

Ja bym Ci radził w miare szybka wyniane sprzegla,ja w swojej czekałem i niestety padło w niekorzystnym momencie.A jezeli planujesz jechac na wakacje i wtedy w trasie sprzegło zginie .
cronos2002 - 21-01-2011, 22:45

Mam to samo już od ponad 4 lat, ale z tego co się dowiedziałem na tym forum, problemem nie jest sprzęgło a skrzynia biegów - przynajmniej w moim przypadku. świadczy o tym fakt że jak
przesunę lekko z wyczuciem lewarek zmiany biegów do przodu / do poczucia oporu/ to przestaje terkotać. Sprawdź u siebie czy jak przesuniesz lewarek do przodu, będzie jakaś różnica.

tomek_tom - 21-01-2011, 23:23

miałem tak samo i przyczyną okazało się łożysko wyciskowe sprzęgłą, radzę to naprawić koszt nie jest jakiś wielki :wink: