To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Mandaty karne

Anonymous - 21-01-2011, 08:45
Temat postu: Mandaty karne
Została podniesiona prędkość na drogach ekspresowych dwujezdniowych do 120km/h, na autostradzie do 140km/h oraz granica błędu do 10km/h (z 5km/h).

Z dniem 20 stycznia weszło rozporządzenie w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych (link ) i tam jest napisane, że można dostać mandat za przekroczenie prędkości do 10km/h. Jak to się ma do granicy błędu 10km/h?

skaut - 21-01-2011, 09:29
Temat postu: Re: Mandaty karne
deenbe napisał/a:
... Jak to się ma do granicy błędu 10km/h?

A nie jest tak, że tolerancja 10km/h dotyczy dróg expresowych i autostrad? Zresztą myślisz, że zmiana "taryfikatora" zmieni mentalność polskich kierowców?
Pzdr

Jackall - 21-01-2011, 12:35
deenbe napisał/a:
Jak to się ma do granicy błędu 10km/h?

Prawda jest taka, że policja i tak praktycznie nigdy nie zatrzymuje gdy przekroczenie prędkości jest poniżej 20km/h miałem kilka takich sytuacji że przy zatrzymaniu mówili mi że gdybym jechał np o 8km/h wolniej (przy przekroczeniu o 28km/h) to by tylko pogrozili palcem :twisted: Wszystko też zależy od tego na kogo trafisz ale generalnie jest tak że z policjantem można podyskutować o niższej karze a ze strażą miejska czy ITD nie ma mowy nawet o minimalnym złagodzeniu mandatu czy punktów.

mitsu00 - 21-01-2011, 12:49

Jackall napisał/a:
Wszystko też zależy od tego na kogo trafisz ale generalnie jest tak że z policjantem można podyskutować o niższej karze a ze strażą miejska czy ITD nie ma mowy nawet o minimalnym złagodzeniu mandatu czy punktów.
Ze SM tez da się pogadać i utargować jak sie jest miłym. Raz złapali mnie jak sobie skrót zrobiłem na zakazie przez pentlę autobusową. W/g taryfikatora nalezalo sie do 500zł. Skończyło sie na stówce, a chcieli 300 dać na dzień dobry...
Anonymous - 21-01-2011, 13:30

no dobrze ale taki taryfikator daje SM mozliwosc cykania fotek juz od przekroczenia dopuszczalnej predkosci o 1km/h...
_Slawek_ - 21-01-2011, 19:19
deenbe napisał/a:
Została podniesiona prędkość na drogach ekspresowych dwujezdniowych do 120km/h, na autostradzie do 140km/h oraz granica błędu do 10km/h (z 5km/h).

Z dniem 20 stycznia weszło rozporządzenie w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych (link ) i tam jest napisane, że można dostać mandat za przekroczenie prędkości do 10km/h. Jak to się ma do granicy błędu 10km/h?

W Motorze 2/2011 pisali, że wspomniana tolerancja dotyczy fotoradarów i wideorejestratorów a nie będzie uwzględniana przy pomiarze z ręcznego radaru i miernika laserowego. Czyli przy przekroczeniu dozwolonej prędkości do 10km/h fotoradar nie zrobi zdjęcia.

Paweł_BB - 21-01-2011, 20:38
_Slawek_ napisał/a:
Czyli przy przekroczeniu dozwolonej prędkości do 10km/h fotoradar nie zrobi zdjęcia.

Bo nie ma sensu żeby robił, jakby ustawili skrzynkę na przekroczenie o 11 km/h to 2 godziny dysk się zapycha - dla 100 PLN nikt się nie będzie babrał, dlatego fotoradary ustawiają z reguły na 30+, moje 2 fotki z fotoradaru miały przekroczenie właśnie o 31-32 km/h, tak więc jeśli ktoś za bardzo nie szaleje i pilnuje znaków to fotoradar mu nie straszny :wink: