To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Konserwacja.

pawel5471 - 21-01-2011, 11:04
Temat postu: Konserwacja.
Wiatam zamierzam zrobić konserwacje podwozia , mógłby ktoś polecić jakieś dobre środki do konserwacji podwozia i osobny do konserwacji progów. z góry dziękuję .
misibiczi - 21-01-2011, 13:00

Ja zabezpieczyłem całe podwozie ( w tym również nadkola ) środkiem Tectyl Valvoline Bodysafe - sprzedawany w puszce do nakładania pędzlem. W miejscach trudno dostępnych, a w Carismie jest ich sporo, np. nad zbiornikiem paliwa, czy też w okolicach mocowania tylnych wahaczy stosujesz ten sam środek tylko w aerozolu ( opakowanie 600 ml ). W miejscach, w których ze względu na ograniczoną dostępność nie uda Ci się usunąć korozji zastosuj dodatkowo jako podkład Tectyl Valvoline ML w puszce bądź w aerozolu. Tectyl Valvoline ML stosuje się także do zabezpieczania profili zamkniętych. Polecam Ci te środki. W poprzednim samochodzie przez 8 lat od zabezpieczenia nie musiałem poza ubytkami mechanicznymi w podwoziu ponownie przeprowadzać konserwacji. Przed zabezpieczeniem podwozia wskazane jest ponadto jego umycie i dokładne wysuszenie. I jeszcze jedno, jeśli będziesz zabezpieczał samodzielnie nakładając te środki pędzlem to zarezerwuj sobie cały wolny dzień...
Oczywiście są jeszcze środki innych producentów, ale ja nie mam z nimi żadnego doświadczenia, z pewnością ktoś jeszcze w tej kwestii się wypowie i może poradzi Ci coś innego.
Powodzenia i cierpliwości przy pracy życzę :wink:

pawel5471 - 21-01-2011, 16:54

Dzięki wielkie misibiczi :D napewno użyje tego środka , a miałbym jeszcze jedno pytanie czy Tectyl Valvoline Bodysafe można użyć w środku na podłodze pod okładziną czy lepszy bedzie Tectyl Valvoline ML ?? Dzięki wielkie za pomoc , Pozdrawiam
misibiczi - 21-01-2011, 17:58

te środki nie nadają się do tego celu.
Po pierwsze wydają bardzo intensywny i toksyczny zapach ( rozcienczane benzyną lakową ), po drugie są bardzo lepkie. We wnętrzu pod dywanikami jeśli masz korozję to po jej oczyszczeniu po prostu ją zamaluj.

pawel5471 - 22-01-2011, 07:14

Ok wielkie dzięki, we wnętrzu korozji nie ma ale jak już to myśle że trzeba to zrobić w miare dobrze żęby już 2-3 lata pojeżdzić , Jeszcze raz dziękuje Pozdrawiam