Outlander II GEN Techniczne - [II 3.0 V6] Service engine soon
KkAaZz - 24-01-2011, 09:14 Temat postu: [II 3.0 V6] Service engine soon Witam szanownych mitsu, dziś rano z przerażeniem zauważyłem, ze włączyła mi się kontrolka Service engine soon. Rozumiem co ona oznacza w ogóle, ale w tym przypadku nie. Proszę o informację, co się dzieje i jak ten problem rozwiązać, za co z góry dziękuję
Kazik
sibkods - 24-01-2011, 15:23
Czy to nie jest czasem zwykła przypominajka serwisowa?
Gdzieś na forum jest info, jak samemu to skasować.
Mabel - 28-01-2011, 17:55
Witam!
Jeżeli mówisz o pomarańczowej kontrolce, to nie jest to przypominajka. Przypominajka to symbol klucza na wyświetlaczu i napis "Periodic Inspection".
Najprościej i najtaniej to kup sobie kabel ELM327 we wtyczce OBDII (np www.viaken.pl ) i podłącz laptopa z zainstalowanym programem do OBD, np. PCM Scan i odczytaj błąd. Będzie Cię to kosztowało jakieś 60zł, a kabel przyda się na później.
A czy Ty kolego KkAaZz nie masz czasem założonego gazu??? (Nie można wtedy jeździć na rezerwie, bo wyskakuje błąd czujnika poziomu paliwa i zapala się właśnie "Service Engine Soon").
Pozdrawiam,
Mabel
karol_alasz - 28-01-2011, 18:23
Mabel napisał/a: | Najprościej i najtaniej to kup sobie kabel ELM327 we wtyczce OBDII (np www.viaken.pl) |
Popraw kolego ten link bo prowadzi donikąd... A drążąc temat dalej to czy tylko amerykany na tym wynalazku będą chulać czy "nasze" juropejny też?
Mabel - 28-01-2011, 19:03
Link poprawiony.
Samochody europejskie również będą działać z tym kablem, gdyż system OBD jest systemem ogólnoświatowym. ( http://pl.wikipedia.org/wiki/OBD )
Nie spodziewajcie się jednak fajerwerków - OBD służy tylko do diagnostyki silnika i monitorowania danych mających wpływ na środowisko (np. sonda lambda itp.). Nie jest to MUT, lecz podstawowe błędy "Service Engine Soon" tak odczyta jak i skasuje.
Pzdr.
sylb - 28-01-2011, 21:24 Temat postu: Re: Service engine soon
KkAaZz napisał/a: | Witam szanownych mitsu, dziś rano z przerażeniem zauważyłem, ze włączyła mi się kontrolka Service engine soon. Rozumiem co ona oznacza w ogóle, ale w tym przypadku nie. Proszę o informację, co się dzieje i jak ten problem rozwiązać, za co z góry dziękuję
Kazik |
Kolego, dopóki nie wyświetla ci się komunikat „ENGINE DAMAGE”, to nie ma czym się przejmować.
Nie, no żartowałem. :):):)
|
|
|