To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] problem z odpaleniem po odłaczeniu komputera

matthew_p - 25-01-2011, 11:22
Temat postu: [Cari 1.6] problem z odpaleniem po odłaczeniu komputera
Witam

Mam taki problem po odłączeniu komputera z 4 wtyczek i podłaczeniu ich tak jak były samochód nie chce mi zapalić na benzynie, a do tego jak odpale go na gazie to w bardzo krótkim czasie szybko sie nagrzewa az płyn chłodniczy sie gotuje. Co mogło się stać?? czy to wina komputera?? pompa paliwa chodzi ale podobno niema przesterowania na wtryski - tak powiedział mi mechanik ale i on sam zabardzo nie wie co może być przyczyną.

Dodam, że w misku jest immo tylko że od poprzedniego włściciela dostałem jeden kluczyk rozwalony( została sama metalowa część) a drugi posklejany bo tez zaczęła pękać gumowa obudowa od przękrecania kluczyka w zamku. ale nie sądze żeby miał w sobie jakiś mechanizm do immo. czy mógł ktoś kiedyś obejść immo i samochód odpalał a jak ja odłaczyłem kompa to blokuje?

yureks - 25-01-2011, 17:23

Po odpaleniu możesz przełączyć na benzynę?
Jak nie, to sczytać blendy.
Jak przełączy to:
Zazwyczaj po restarcie kompa odpala się na zimno i daje 10 min. komputerowi na wolnych obrotach pozbierać info i zapisać, nast. przejedziesz kilka km. i jest OK.

matthew_p - 26-01-2011, 12:29

Po odpaleniu na gazie i przełączeniu na benzynę gaśnie. Za długo też nie mogę mieć go odpalonego bo szybko się nagrzewa i raz już się płyn w chłodnicy zagotował( na postoju), wogóle nawet wentylator się nie uruchamia, nie wiem czy jeszcze jakaś pompka do chłodzenia układu powinna chodzić, ale naprawde za szybko sie grzeje. Ito sie też zrobiło po odłaczeniu komputera. Padł mi komp czy po prostu trzeba mu pomóc podłączeniem u mechanika??
marko81 - 27-01-2011, 11:17

z tego co piszesz to mam pytanie ,po co odlaczałes kompa . Ja u siebie wyjmowalem caly komp i nic sie nie dzialo.Na poczatku to odkrec klemy i obydwie zewrzyj do siebie by sie pozbyc prądów cząstkowych i podłącz na nowo.A co do płynu to sprawdz czujnik jest on na rownej drodze z czujnikiem temperatury co idzie na deske rozdzielcza a ten drugi czujnik jest głebiej w strone kolektora ssacego .Wypnij go jak wypniesz powinien sie wentylator załączyc jak nie to wymien czujnik.No i standardowo posprawdzaj wszystkie bezpieczniki

[ Dodano: 27-01-2011, 11:21 ]
a cari w porownaniu do innych szybko sie nagrzewa.A to ze ci plyn gotuje to czy wymieniales plyn ? bo jak masz wiekszosc wody w plynie to tak sie dzieje.Sprubuj odpowietrzyc uklad.A co do bledow to sam wymrugaj i zaoszczedzisz na podpieciu kompa.

matthew_p - 27-01-2011, 15:42

Witam

Odłaczyłem kompa bo jak sprzatałem dokładniej w samochodzie to zauważyłem że jedna z wtyczek była lekko wilgnawa więc postanowiłem wysuszyć i spr co sie dzieje w środku w kompie. no i zauważyłem że układ od drugiej strony jest przyśniedziały. wyczyściłem podłaczyłem tak jak było i nic. ta sama przyczyna.
w chłodnicy mam płyn borygo. dzięki za podpowiedź z tymi czujnikami na pewno zajrzę jak wróce z pracy.

marko81 - 28-01-2011, 10:32

Z tego co piszesz to mogłes kompa uszkodzić.Komp jest przystosowany do warunków jakie mogą być podczas ekspoatacji więc tam lepiej samemu nie grzebać .Teraz to wyjmij komp albo podjedz do dobrego elektryka by ci go sprawdził.Sprawdz termostat może się zacioł i niepuszcza płynu i dlatego ci gotuje