[XX-92]Lancer C6x i starsze - Jak uregulować pedał sprzęgła ?
West - 26-01-2011, 20:03 Temat postu: Jak uregulować pedał sprzęgła ? Witam. Jestem świeżo po wymianie sprzęgła w Lancerze 1.5 12V z sercem 4G15 z 90r. Wszystko pod względem technicznym poszło OK (Gdyby ktoś miał odnośnie pytania to proszę pytać). Ale mam pewien niedosyt..., mianowicie jak ustawić pedał sprzęgła by "brał" troszkę wyżej, moim zdaniem "bierze" trochę za nisko (jeżeli przyjmiemy że prawidłowo jest w okolicy połowy)??? Przy pedale jest śruba z kontrą - delikatnie nią kręciłem ale bez efektu i zastanawiam się do czego ona służy? (Czy i ewentualnie tylko do ustawiania wysokości pedału??) Proszę o radę... POZDRAWIAM
robertdg - 26-01-2011, 20:17
Śruba przy pedale jest do regulacji skoku jałowego pedału sprzęgła, na wysprzęgliku jest popychacz do regulacji
Krzyzak - 27-01-2011, 07:57
robertdg napisał/a: | na wysprzęgliku jest popychacz do regulacji |
nie w tym aucie
skok sprzęgła i luz wysprzęglika reguluje się od środka, w kabinie, przy pedale
robertdg - 27-01-2011, 08:32
Krzyzak, no ofkors, myślałem o pompce a napisałem o wysprzęgliku mój bład
West - 27-01-2011, 12:22
A czy byli byście tak uprzejmi i nakreślili mi choć trochę dokładniej co mam robić? Czym kręcić i w którym miejscu by uregulować ten pedał aby "brał" trochę wyżej? Oglądałem go ale nie potrafię nic sensownego wymyślić (najciemniej pod latarnią...). Pokręciłem delikatnie tylko tą śrubą i żadnej reakcji...
ps. co znaczy "skok jałowy sprzęgła" i jak go ustawić na tej śrubie - na czym się opierać?
POZDRAWIAM
Krzyzak - 27-01-2011, 13:27
na manualu - jest w dziale download
viader - 27-01-2011, 13:35
Wsadź głowę pod konsolę i obejrzyj pedał sprzęgła, połączony on jest z tłoczkiem od pompki sprzęgła (wciska go). Ten tłoczek to taki jakby pręcik, jest on zabezpieczony nakrętką kontrującą, którą trzeba poluzować. Jak poluzujesz nakrętkę to kręcisz już tym pręcikiem od tłoczka. Jego wkręcanie powoduje mocniejsze wysprzęglanie, a wykręcanie na odwrót. W Twoim przypadku musisz go wkręcić o powiedzmy 2-3 obroty (sam ocenisz podczas prób ruszania i zmiany biegów). Po ustawieniu żądanej wysokości brania pedału spowrotem dokręć nakrętkę kontrującą, aby samo się nie rozregulowało i gotowe.
|
|
|