Carisma - Techniczne - wymiana uszczelki pod głowicą a wymiana rozrządu
MACIEK28 - 01-02-2011, 19:06 Temat postu: wymiana uszczelki pod głowicą a wymiana rozrządu Witam,
Czeka mnie wymiana uszczelki pod głowicą i wszelkie dodatkowe koszty z tym związane, tj m.in. wymiana oleju, termostatu a przede wszystkim rozrządu. i o rozrząd chciałbym się Was poradzić. Czy wymiana rozrządu jest konieczna? dodam że ostatnio rozrząd był wymieniany jakieś 3 lata temu. Pytam ponieważ koszty związane z rozrządem to blisko 50% ceny związanej z wymianą uszczelki. błagam ratujcie mój budżet domowy:-) pozdrawiam
Andrew - 01-02-2011, 19:21
MACIEK28 zależy ile km na nim zrobiłeś. Podczas robienia uszczelki mechanik będzie to rozbierał, więc będzie widać w jakim stanie jest pasek i rolki... Ja osobiście nie wymieniałem, jak miałem robioną uszczelkę pod głowicą w colcie. Więc jak części z rozrządu są ok, ja bym zostawił...
Maretzky85 - 01-02-2011, 22:02
jak rolki będą ok, to przynajmniej pasek wymień, bo i tak go trzeba ściągać...
No i niech sprawdzi uszczelniacze na wale i wałku w głowicy, bo szkoda by było, żeby się zarzygało
robertdg - 01-02-2011, 22:17
| MACIEK28 napisał/a: | | Czy wymiana rozrządu jest konieczna? | Technologicznie, raz sćiagniety pasek nie powinien byc ponownie zakladany, biorac pod uwage ze Twój pasek ma juz 3 lata, a powinno sie wymieniac co 4, najpozniej co 5 lat, to i tak w przyszlym roku musialbys go wymieniac, a zrobic glowice i ryzykowac aby pasek strzelil przez oszczednosc, ktora moze nam przyniesc spore koszta, to ja podziekuje serdecznie, Twój wybór
|
|
|