[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Podgrzewacz bloku silnika
marcinzam - 02-02-2011, 12:04 Temat postu: [EA2A/W 2.0] Podgrzewacz bloku silnika Znalazłem ciekawą rzecz ,oryginalny podgrzewacz bloku silnika zapobiegający zimnym startom silnika ,czy ktoś montował taki podgrzewacz ?
http://www.mitsubishipart...?products_id=79
Owczar - 02-02-2011, 14:53
Coś takiego było montowane w wersjach na Skandynawię. Z tego co wiem, to fj_mike taką ma. Ale nie wiem czy tego używa...
m6riano - 02-02-2011, 16:58
Owczar napisał/a: | Coś takiego było montowane w wersjach na Skandynawię. Z tego co wiem, to fj_mike taką ma. Ale nie wiem czy tego używa... |
Ja też...niestety nie mam gniazdka w pobliżu więc nie używam
wilukce - 02-02-2011, 17:08
m6riano, a jak to działa ?
Ja ostatnimi czasy zastanawiam się nad założeniem Webasto. Zima u nas jest bardzoo długa i przydała by się taka rzecz
m6riano - 02-02-2011, 17:21
Szczerze mówiąc to nie wiem bo nigdy tego nie używałem ale wydaje mi sie że zasada jest prosta.
Masz w bloku silnika grzałke która podgrzewa albo wode albo olej i wtedy włączając silnik masz optymalną temperature.
Tak mi się wydaje.
ps. Dopóki nie pojechałem do blacharza żeby m i ogarnął maske, zderzak itd miałem taką wtyczkę w zderzaku którą się podłączało do sieci, może jak na wiosne zamonce nowy zderzak to wróce do tej opcji.
Andrew - 02-02-2011, 17:22
Owczar napisał/a: | Coś takiego było montowane w wersjach na Skandynawię. | Zgadza się mój znajomy ma to w L200. Podłącza się pod prąd i wtedy podgrzewany jest olej w silniku, jak odpalisz to autko już ciepłe, a co za tym idzie ciepło w środku też szybciej się pojawia
Owczar - 02-02-2011, 17:22
To elektryczna grzałka umieszczona w bloku silnika, którą podłącza się pod 220V. Funkcjonalność rozwiązania bardzo ograniczona.
m6riano - 02-02-2011, 17:26
Owczar napisał/a: | To elektryczna grzałka umieszczona w bloku silnika, którą podłącza się pod 220V. Funkcjonalność rozwiązania bardzo ograniczona. |
Nie wiem jak u Ciebie..ale u mnie to 230 płynie...
Owczar - 02-02-2011, 17:40
m6riano, a jesteś tego pewien? ;> Sprawdź, bo u mojej dziewczyny w mieszkaniu było ostatnio 224V
Zresztą to w tym wypadku ma niewielkie znaczenie, tym bardziej że gdy galant był sprzedawany na rynku w 1997 roku, to w gniazdkach płynęło 220V
m6riano - 02-02-2011, 17:51
Wiem ..wiem..żartuje...ale myśle że te 10V dla grzałki nie zrobi większej różnicy...;-)
fj_mike - 02-02-2011, 18:58
marcinzam napisał/a: | Znalazłem ciekawą rzecz ,oryginalny podgrzewacz bloku silnika zapobiegający zimnym startom silnika ,czy ktoś montował taki podgrzewacz ? |
Mam montowany przez dilera (Szwecja) systemu DEFA, Inter Cars posiada takie w ofercie. Grzałka podgrzewa płyn chłodniczy. Obecnie używam tego praktycznie codziennie.
Wtyczka u mnie znajduję się na zderzaku. Dodatkowo mam podprowadzone gniazdko 230V do kabiny, przy nogach pasażera. Możesz podłączyć "farelkę" (coś lepszego, żeby misiek się nie spalił ) i jednocześnie nagrzewać wnętrze. Przydatne przy sporych mrozach
Zalety:
- tanie w zakupie
- bezawaryjne
Wady:
- trzeba mieć gdzie podłączyć
Jeżeli masz możliwość podłączenia kabla do grzania już wieczorem (na terenie posesji lub w garażu) rano pozstaje tobie tylko wpięcie wtyczki, bez wychodzenia z domu. Ja niestety dygam rano i podłączam
Czas nagrzewania - nie wiem Podgrzewam około pół godziny i jest ok. Czas nagrzewania jest uzależniony od temp zewnetrznej. Płyn jest nagrzewany do około 40st.
Silnik uzyskuje właściwą temp po ok 1,4km. Kilka razy sprawdzałem.
Bez nagrzewnia przy jeździe w całości miejskiej spalanie wynosiło nawet 16l
Ostatni pomiar i utrzymany rygor nagrzewnia (żonę ciężko przekonać ) - 12l/100km.
Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem.
m6riano - 02-02-2011, 19:08
fj_mike napisał/a: | marcinzam napisał/a: | Znalazłem ciekawą rzecz ,oryginalny podgrzewacz bloku silnika zapobiegający zimnym startom silnika ,czy ktoś montował taki podgrzewacz ? |
Mam fabryczny systemu DEFA, Inter Cars posiada takie w ofercie. Grzałka podgrzewa płyn chłodniczy. Obecnie używam tego praktycznie codziennie.
Wtyczka u mnie znajduję się na zderzaku. Dodatkowo mam podprowadzone gniazdko 230V do kabiny, przy nogach pasażera. |
Dokładnie tak samo mam..nawet się zastanawiałem po co gniazdko sieciowe skoro nie działa(myślałem że może jakaś przetwornica jest)
endriu323f - 03-02-2011, 23:13
A mógł byś wrzucić fote jak to masz zamontowane tz. w którym miejscu.
od początku zimy chodzi mi pogłowie wstawienie takiej grzałki
fj_mike - 04-02-2011, 18:17
Wtyczka znajduje się przy prawym świetle przeciwmgielnym, mały czarny kapselek.
Dalej jeden kabel jest podprowadzony do kabiny, drugi do grzałki.
endriu323f - 04-02-2011, 23:34
Dzieki ale chodziło mi raczej gdzie w bloku silnika jest zamocowana i w jaki sposób ta grzałka. Kabel zasilajacy to zawsze sie gdzies poprowadzi
|
|
|