Pajero Pinin - Osłony podwozia
mstrucz - 02-02-2011, 12:11 Temat postu: Osłony podwozia Fajną stronę wyczaiłem i tam jest coś takiego w sprzedaży:
http://www.pinin.ru/page.php?4.0
U nas ta osłona kosztuje coś koło 2500 zł bez montażu (te same zdjęcia widziałem na jakiejś stronie 4x4) a u nich niecałe 500.
W związku z tym stwierdziłem że zrobię coś podobnego (tylko zwykłą płytę aluminiową o wym ok. 70x100 cm jako przedłużenie fabrycznej osłony silnika). Nie uprawiam offroadu (zresztą mam MPI), ale na drogach szutrowych często są kamienie co strzelają w podwozie - nie chciałbym uszkodzić skrzyni lub rury.
Czy widział z was ktoś jakiś sposób na zrobienie osłony tylnego tłumika? (myślałem o wykorzystaniu haka).
jawaldek - 02-02-2011, 14:15
mstrucz napisał/a: | ale na drogach szutrowych często są kamienie co strzelają w podwozie - nie chciałbym uszkodzić skrzyni lub rury | skrzynia powinna mieć fabryczną osłonę a na rurę??? myślisz o wydechu ???? podaruj sobie bo aby uszkodzić tłumik to chyba na jakiś ostry kamienisty off-road musiał byś pojechać a osłonę ewentualną to tylko do rury możesz mocować bo przecież rura nie ma sztywnego połączenia z ramą==>>wisi na gumach. fajnie to wygląda ale nie jest praktyczne bo jak wkleisz ==>> piszesz ze nie uprawiasz off-road-u do czasu Kolego do czasu, to cała ta osłona jak się przyssie to lepiej niż nie jeden ekstra klej będzie trzymać Po za tym dodatkowy zbędny całkowicie ciężar, brak dobrej wentylacji wszystkiego co jest pod spodem,zbiorowisko błota==>> pożywka dla rudy. Jesli nie jeździsz w off-road to osłony fabryczne powinny spokojnie wystarczyć==>> nawet dla szutrowych kamieni
mstrucz - 02-02-2011, 14:44
W Pininie osłona kończy się zaraz za silnikiem, przed przednim mostem, skrzynia nie jest chroniona niczym poza belką przykręconą do ramy. Ja tą osłonę właśnie chcę dlatego, że po osie w błocie nie jeżdżę - wiem że wtedy może się "przykleić". Takie osłony jako wyposażenie do turystyki szutrowo - piaskowo - asfaltowej myślę że się sprawdzają - zresztą zobaczę jak zrobię, bo wydawać nie zamierzam na to żadnej kasy (płyte aluminiową 3mm mam) nie zamierzam też robić żadnej hermetyki - spód auta i cała płyta będzie normalnie możliwa do oczyszczenia.
Osłonę tłumika chcę wykonać tak aby sobie dyndał nad nią - nie przymocowaną do tłumika tylko do ramy. Wizualnie widziałem coś takiego w starej Vitarze (fabryczne) lub coś na podobieństwo pakietów stylistycznych "off road" do np. Pandy, tylko że funkcjonalnych. Tłumik w Pininie jest tak zawieszony, że jest najniższym miejscem od tyłu - hak jest wyżej, więc już kilka razy jak parkowałem tyłem w zmrożonej zaspie (a tak niestety czasem muszę w pracy) to się opieram właśnie tym tłumikiem. W zasadzie to nie musi być nawet blacha (nie tak jak osłona zbiornika paliwa) tylko jakiś "kosz" z prętów/płaskowników (coś jak osłona miski olejowej w 125p) żeby się nie grzało.
jawaldek - 02-02-2011, 16:12
mstrucz napisał/a: | W Pininie osłona kończy się zaraz za silnikiem, przed przednim mostem, | ?????? to w Pininie jest przedni most ?????? mstrucz napisał/a: | cała płyta będzie normalnie możliwa do oczyszczenia. | uwierz mi będzie ciężko no chyba że wjedziesz w jakąś rzeczkę lub potok. Ja osobiście kerszerem po każdym wyjeździe w teren ,jesli nie było wodnej przeprawy,w błotnisty teren myję nie tylko samochód ale i podwozie a i tak zostaje tego towaru dość dużo===>>> widać to dopiero będąc na kanale. Ale najważniejsze jest to że Sam będziesz to robił i będziesz miał z tego satysfakcję. mstrucz napisał/a: | więc już kilka razy jak parkowałem tyłem w zmrożonej zaspie (a tak niestety czasem muszę w pracy) to się opieram właśnie tym tłumikiem. | a gorący tłumik nie rozpuścił śniegu no gorzej jest gdy będzie to bryła lodu. Na forum jest gdzieś zdjęcie osłony tylko na L200 zamocowanej może znajdę to podrzucę.
http://forum.mitsumaniaki...=37989&start=15 i jeszcze
http://forum.mitsumaniaki...p=458633#458633
Może pomorze Ci w produkcji osłony na podwozie
http://www.burak.pl/produ...pajero-pinin-2/
mstrucz - 02-02-2011, 20:14
Most w sensie przedni dyfer.
Te osłony z burak.pl to właśnie rosyjski sheriff - i fajna różnica w cenie - w Polsce 2900 PLN a na stronie co podałem - 4900 rubli (czyli ok. 470 PLN). Te zdjęcia elki widzialem, fajnie zrobione, ale jak aż tak się bawić nie zamierzam, ot prosta osłona w kształcie prostokąta pod skrzynią i centralnym dyfrem.
A co do zasp to właśnie teraz są wielkimi bryłami lodu z piachem, a czasami też cofając można tą rurą w krawężnik albo jakieś coś uderzyć.
postrzepiony - 03-02-2011, 20:49
Na niektórych zdjęciach na tej ruskiej stronie jest fajniejsza rzecz czyli poszerzenia/osłony rantów błotników.
mstrucz - 09-07-2011, 23:58
No i założyłem tą płytę, taka prostokątna blacha aluminiowa 3mm 70 x 100 cm. Fajnie się z nią jedzie, można wszystko wymyć a cała skrzynia jest zakryta. Wystarczyło tylko zrobić otwory i przewiercić belę podtrzymującą skrzynię. Jest OK, jadąc polną drogą wyczułem, że działa .
https://picasaweb.google.com/103658586229392595681/OsOna
sylwek12345 - 02-06-2016, 08:36
Ja mam założona z kwasówki trzeba bylo bo w terenie prawie chaczyl o ziemie
|
|
|