Carisma - Techniczne - Carisma 1.8 GDI problem z ABS
cziko - 03-02-2011, 20:50 Temat postu: Carisma 1.8 GDI problem z ABS Witam wszystkich.
Szukałem na forum ale nie znalazłem wątku który naprowadził by mnie na rozwiązanie mojego kłopotu. Tak jak w temacie mam problem z ABS-em. W końcowej fazie hamowania na stabilnym podłożu ABS "stuka" mi w dziwny sposób. Częstotliwość pracy jest wiele jakieś 5 razy wolniejsza niż w przypadku wprowadzenia samochodu w poślizg, ponadto na pedale hamulca bicie jest bardziej odczuwalne.
Czy istnieje możliwość wyregulowania w jakiś prosty sposób ABS-u? Czy to w ogóle pomoże?
Może ktoś z was miał podobną sytuację i wymiana jakiejś części rozwiązała problem?
Z góry dziękuję wszystkim życzliwym za odpowiedzi.
robertdg - 03-02-2011, 21:07
ABS-u się nie reguluje, sprawdzałes kody błedów
cziko - 03-02-2011, 21:58
Mając na myśli regulacja ABS chodził mi o jakąś część składową całego systemu - czujnik, komputer, jakieś ciśnienie czy coś w tym stylu.
Kodów nie sprawdzałem. Mam samochód dopiero jakieś 2 tygodnie i jeszcze nie do końca wiem co gdzie jest. Czy mógł byś mi napisać jak to się sprawdza? Z góry dziękuję.
robertdg - 03-02-2011, 23:10
Instrukcja sprawdzenia układu hamulcowego pod kazdym kątem znajduje się tu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448
Dział service brakes, tam tez znajdziesz rozdzial o ABS
cziko - 03-02-2011, 23:22
Zabieram się więc za lekturę.
W razie jakichś problemów pozwolę sobie jeszcze zwrócić się z pytaniami. Na razie jednak dziękuję za odpowiedzi
[ Dodano: 12-02-2011, 09:03 ]
Problem rozwiązany. Komputer nie wykazał żadnych błędów. Przetoczone tarcze, nowe klocki a jednak przy hamowaniu występuje bicie w pedał.
Jeśli ktoś będzie miał podobne objawy to mam nadzieję że ten temat pomoże mu usunąć usterkę. Przyczyną wspomnianego zachowania jest pęknięty pierścień ABS. U mnie akurat było z przodu po lewej stronie. Ciężko to zauważyć ponieważ trzeba kołem kręcić siedząc pod autem i dobrze się wpatrywać czy nie widać pęknięcia.
Problemem może się okazać wymiana ponieważ część nie jest sprzedawana oddzielnie a jedynie w całości z przegubem za który wołają 200-300 zł. Na marginesie mówiąc nawet nie zawracajcie sobie głowy przegubem za 100 zł. Nie warto.
Udało mi się jednak kupić używany pierścień za 50 zł i problem minął jak ręką odjął.
|
|
|