Carisma - FAQ - [Carisma] fotoporada montażu halogenów przeciwmgielnych do C
rogal133 - 04-02-2011, 18:58 Temat postu: [Carisma] fotoporada montażu halogenów przeciwmgielnych do C 1. kupujemy zestaw do montażu halogenów (cena około 500zł) czyli:
a)reflektory przeciwgielne
b)maskownice zderzaka
c)przekaźnik
d)włącznik podwójny do przeciwmgielnych
e)ramki do zamocowanie halogenów
2. odkręcamy maskownice zderzaka
3. następnie trzeba zdemontować osłonę która znajduje się pod zderzakiem jest ona zamocowana kołkami rozporowymi i wkrętami należy wszystkie usunąć i osłona nam wyjdzie
4.teraz najlepiej podnieść przód samochodu żeby ułatwić sobie wchodzenie pod zderzak chyba ze mamy do dyspozycji podnośnik samochodowy bo kanał na niewiele się zda, ja podniosłem lewarkiem podłożonym pod ucho od holowania samochodu i zabezpieczyłem pieńkiem który podłożyłem pod taką szynę która idzie pod miską oleju
5.teraz najtrudniejsza część całej operacji czyli montaż ramek mocujących. Ramki należy włożyć od dołu ponieważ tym wlotem przednim raczej sie nie zmieszczą. Ramki mocuje się za pomocą dwóch śrub M6 (oryginalnie mają łeb na klucz imbusowy i najlepiej takie zastosować bo najłatwiej będzie je dokręcić) i jednego wkręta. Ramka od góry przykręcana jest na śruby a od dołu na wkręt. otwory na śruby i na wkręt znajdują sie mniej wiecej w tych miejscach co na zdjęciu tyle ze od wewnętrznej strony zderzaka
6. teraz nadszedł czas na montaż lamp przeciwmgielnych w ramkach. Lampy tez należy wkładać od spodu samochodu (odchylając trochę kawałek nadkola wejdzie tamtędy bez problemu) wkładając halogeny należy zwrócić uwagę który jest lewy który prawy (żeby niepotrzebnie nie wyjmować źle włożonego reflektora) odróżnić je można w taki sposób że z halogenów wystają takie dwa bolczyki(które muszą wejść w dwa otwory w tej ramce która była montowana w poprzednim punkcie) które muszą wystawać na zewnętrzną stronę samochodu (patrzymy na reflektor od przodu) i muszą być w górnej części reflektora. zaznaczyłem na zdjęciu o które bolczyki mi chodziło i który jest prawy reflektor a który lewy (patrząc oczywiście od tyłu samochodu)
Gdy już włożymy lampy na swoje miejsce to trzeba je przykręcić na dwie śruby M6 oryginalnie mają one łeb na śrubokręt krzyżakowy ale ja przykręciłem na śruby ze zwykłym sześciokątnym łbem i podkładką płaską tak jak na zdjęciu tyle że na zdjęciu nie widać górnej śruby ale zaznaczyłem gdzie ona się znajduje
7.teraz należy połączyć za sobą kostki (jedna znajduję się na kablu wchodzącym w lampę a druga znajduje się we wnęce zderzaka i wychodzi z instalacji samochodu.
8. następnie zakładamy i przykręcamy maskownice zderzaka i przykręcamy ją na wkręt (tak samo jak była przymocowana stara maskownica)
9. montujemy osłonę pod zderzak i opuszczamy samochód na ziemie (wyciągając przed tym pieniek )
10. najgorszą robotę mamy zrobioną wiec można sobie otworzyć jakiegoś Żywca
11. teraz idziemy do środka samochodu i i odkręcamy osłonę pod kierownicą nad nogami kierowcy i ukaże nam sie pod spodem puszka przekaźników montujemy przekaźnik w wolne miejsce (nie pamiętam dokładnie w które ale tylko w jednym widać wsuwki kabli a reszta miejsc jest pusta
12. teraz wyjmujemy panel z włącznikiem przeciwmgielnych (najlepiej wypchnąć go wkładając palce od spodu) i wymieniamy stary pojedynczy włącznik na nowy podwójny i wkładamy panel spowrotem i montujemy osłonę nad nogami kontrolka od przeciwmgielnych działa odrazu po podłączeniu chyba ze ktoś wyjął żaróweczkę
i to by było na tyle, efekt całej pracy jest taki :
Jak pomogłem w montażu chociaż jednemu forumowiczowi to będę zadowolony a jeśli uważacie że nieprzydatna porada to napiszcie to usunę post. pozdrawiam i życzę owocnej pracy przy zakładaniu przeciwmgielnych i innych modernizacjach mitsubishi
SHARK1979 - 05-02-2011, 16:21
rogal133, bawiłem się w coś takiego w swojej tylko by było trudniej wsadziłem soczewy uniwersalne za 120zł do tego docinałem maskownice z siaty tuning... + wymiana pstryczka bo stary kaput
[ Dodano: 05-02-2011, 16:23 ]
rogal133, tak na marginesie jakie masz żarówki w światłach drogowych widzę lekka poświata BLUE
rogal133 - 05-02-2011, 16:50
SHARK1979, zarówki to XENON GOLD LINE (w obi kiedys kupilem niby marketowe ale swieca ladnie i tak dosc jasno ale mam tez postojówki te niebieskie nie diody ale takie zwykłe zarówki z niebieskim szklami to o nie odbija sie swiatło i dlatego taka poswiata sie robi
|
|
|