To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - Zerwany pasek balansowy

mirek001 - 05-02-2011, 00:36
Temat postu: Zerwany pasek balansowy
--------------------------------------------------------------------------------

witam wszystkich ostatnio w ciągu roku 2razy zerwał się pasek balansowy zawsze ustawiałem na znaki a on dalej się zrywa.
Mam pytanie czy nic nie uszkodzę jak będe jeżdził bez tego paska. Z wymianą zawsze troche czasu schodzi a wkońcu następnym razem pujdzie w rozrząd i się zacznie wydatek.
Pozdrawiam wszystkich.

doomster - 05-02-2011, 12:39
Temat postu: Re: Zerwany pasek balansowy
mirek001 napisał/a:
--------------------------------------------------------------------------------

witam wszystkich ostatnio w ciągu roku 2razy zerwał się pasek balansowy zawsze ustawiałem na znaki a on dalej się zrywa.
Mam pytanie czy nic nie uszkodzę jak będe jeżdził bez tego paska. Z wymianą zawsze troche czasu schodzi a wkońcu następnym razem pujdzie w rozrząd i się zacznie wydatek.
Pozdrawiam wszystkich.

A po czym poznaje sie ze pasek balansowy jest zerwany?
Wymieniałem u siebie niedawno rozrzad i własnie ten pasek był uszkodzony (obcierał o napinacz). Wymieniłem go ale, pokombinowałem z napinaczem ale i tak delikatnie obcierał. Boje sie ze kiedy moze sie zerwac. Czym grozi zerwanie tego paska, pomijajac fakt ze moze sie wkręcic w pasek rozrządu?

zbyszekm2 - 05-02-2011, 12:42
mirek001 napisał/a:

Pozdrawiam wszystkich.

Zrywa się bo wałki stawiają prawdopodobnie opór. Możesz jeździć bez paska, nic się nie stanie.
czasem wyciąga się je i zaspawuje otwory olejowe,

rico.1 - 05-02-2011, 21:00

Sprawdź jeszcze łożyska wałków, bo któreś się skończyło (zakładam że rolka była już wymieniona).
Jak znajdziesz ochotnika do wymiany łożyska (masakra :twisted: ), to wałki jeszcze pohulają, a jak nie to pozostaje zrobić tak jak zbyszekm2 pisze.

mirek001 - 06-02-2011, 12:21
Zrywa się bo wałki stawiają prawdopodobnie opór. Możesz jeździć bez paska, nic się nie stanie.
czasem wyciąga się je i zaspawuje otwory olejowe,[/quote]

Ok ale po co mam zaspawywać otwory olejowe jeśli rolki zostają w bloku.
Wyjaśnij mi to proszę bo nie kumam.

doomster - 06-02-2011, 13:52

CZyli te wałki balansowe sa zbędne? Po co one są?
Plastik - 25-02-2011, 21:19

doomster napisał/a:
CZyli te wałki balansowe sa zbędne? Po co one są?

Podobno mają niwelować drgania i poprawiać kulturę pracy, ale przy moim klekocie z 300k przebiegiem niewiele to daje. Ja jeździłem bez paska balansów i różnicy żadnej, a wałki lubią się zatrzeć, pasek zerwać i wkręcić w ten od rozrządu. U mnie skończyło się na pękniętej osłonie. W przedpotopowych silnikach wałki się wywala a kanały olejowe zaspawuje, poprawiasz chłodzenie i obniżasz koszt wymiany pasków :wink: