To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Czym smarować mechanizmy zamków drzwi ?

Budrys - 09-02-2011, 19:45
Temat postu: Czym smarować mechanizmy zamków drzwi ?
J.W, Powód ? Zamarzanie, ciężko chodzi "dzyndzel" tylnych drzwi.
marcinkn - 09-02-2011, 20:16
Temat postu: Re: Czym smarować mechanizmy zamków drzwi ?
mam ten sam problem i chyba rozbiorę tapicerkę, już używałem smaru teflonowego w aerozolu chwile pochodziło dobrze i znowu coś się zacina, raz otwiera a raz w ogóle nie zamyka...
Budrys - 09-02-2011, 20:27

Hm więc teflon nie działa WD pewnie też nie. Smaru nie ma tam jak dać, może jak by zalać to obficie olejem ? Olej nie zamarznie a i będzie porządne smarowanie.
gulgulq - 09-02-2011, 20:36

u mnie tak jest ze czasem jednych drzwi nie otworzy z pilota - i też dumam nad rozebraniem tapicerki
Budrys - 09-02-2011, 20:39

gulgulq napisał/a:
u mnie tak jest ze czasem jednych drzwi nie otworzy z pilota - i też dumam nad rozebraniem tapicerki

Rozbierałem kiedyś, jest prosto. Ale w zasadzie cały mechanizm znajduje się za taką czarną okrągłą nalepką i tylko przez ten otwór ok 20mm można coś zaaplikować.

plecho1 - 09-02-2011, 20:51

Smar silikonowy w aerozolu do kupienia na każdej stacji paliw a do tego można nim posmarować uszczelki w drzwiach by nie przymarzały.
demise - 09-02-2011, 21:02

ostatnio zajechałem na myjnie po czym oczywiście zaparkowałem pod chmurką .Na drugi dzień nie można było otworzyć drzwi tylnich ani od środka anie z pilota. Stwierdziłem podjadę do słoneczka drzwi sie nagrzeją i zamek się otworzy ale jednak nieee.

Wkurzony stwierdziłem ee i tak ich nie używam niech sobie będą zamknięte.Ale po paru minutach stania na zimnie jeszcze bardziej się wkurzyłem.Zacząłem pstrykać pilotem ale nic to nie dawało klamką można było ruszać też nic to nie dawało.Złapałem za ten plastikowy "dzyndzel" który przy zamykaniu chowa się przy otwieraniu ma się wysunąć ale jednak nie do końca sie wysuwał więc zacząłem go wciskać i wyciągać i tak ze 20 może 30 razy i puściło.

Potem zapsikałem jakimś odmrażaczem K2 do zamków "gerwazy" (oczywiście dla przezorności oczywiście wszystkie zamki).I tak działa do dziś i autko stoi pod chmurka cały czas

UFF ale sie spisałem

gruku - 09-02-2011, 22:27

Ja mam taką sytuację z drzwiami tylnymi od strony kierowcy, było wszystko ok drzwi zamykają się normalnie jednak kiedy otwieram je z centralnego ten "dzyndzel:)" wychodzi tylko do połowy i dalej muszę mu pomóc ręką. :(
gulgulq - 10-02-2011, 06:43

gruku napisał/a:
Ja mam taką sytuację z drzwiami tylnymi od strony kierowcy, było wszystko ok drzwi zamykają się normalnie jednak kiedy otwieram je z centralnego ten "dzyndzel:)" wychodzi tylko do połowy i dalej muszę mu pomóc ręką. :(

o to to - u mnie jest tak samo :)

MAłY - 12-02-2011, 22:35

tak jak plecho napisał-smar silikonowy w sprayu. Wystarczy zdjąc tapicerkę i dobrze zapsikać. Ja tak zrobiłem i wszystko jest ok. Nie polecam wd-40,odmrażaczy itp bo wypłukują smar z mechanizmów.
SHARK1979 - 13-02-2011, 12:57

gruku napisał/a:
Ja mam taką sytuację z drzwiami tylnymi od strony kierowcy,
\
Też tak man nieraz jak jest zimno i widzę że ten motyw ma kilka osób właśnie za kierowcą, ja właśnie używam smaru silikonowego w aerozolu i wpuszczam go sporo w te małe rowki w rygielku aż deczko wylata na dole drzwi i pomaga na dość spory okres czasu :mrgreen:

Budrys - 13-02-2011, 22:05

Wygląda to na kolejna przypadłość Cari hehe :evil: Zdobyłem środek k2 - "silikon w spray'u" i popsikałem, drugi dzień mrozu i dzyndzel chodzi leciutko :mrgreen: