Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] nie chce zapalić po wymianie filtra paliwa
mentos1 - 10-02-2011, 19:15 Temat postu: [Cari 1.9DI-D] nie chce zapalić po wymianie filtra paliwa .. chciałem dobrze.. dzis wymieniłem filtr paliwa na nowy i po tej operacji samochód pochodził 30 sekund i zgasł ... nie mogę go teraz zapalić ... trzeba to jakoś odpowietrzyć , bo już probowałem na wiele sposobów i niestety bez rezultatu
robertdg - 10-02-2011, 19:33
Trzeba odpowietrzyć, no i połechtać troche.
mentos1 - 10-02-2011, 19:52
a jak sie odpowietrza ?:) za pomocą tej śruby u góry filtra ?
robertdg - 10-02-2011, 19:55
Za pomocą plastykowej śrubki na górze obudowy filtra tyle, że musisz wpierw napompowac paliwa
lesiom0 - 10-02-2011, 20:41
Wykręć lekko śrubę na górze filtra i pompuj pompka aż zacznie lecieć paliwo i zakręć z powrotem. Ale jak ci zgasł po wymianie filtra to znaczy ze masz zapowietrzony cały układ. Więc poluzuj czujnik na szynie paliwowej i kręć rozrusznikiem aż pojawi się paliwo. Zakręć i powinien odpalić. Całkowicie odpowietrzy się jak silnik sobie popracuje dłużej lub przejedziesz kawałek.
tomekrvf - 10-02-2011, 20:59
lesiom0 napisał/a: | Więc poluzuj czujnik na szynie paliwowej i kręć rozrusznikiem aż pojawi się paliwo. |
NIe jest to dobry sposób. Niewłaściwe dokręcenie czujnika ciśnienia może go uszkodzić. Powinno wystarczyć pompowania ręczną pompką. Broń Boże kręcić rozusznikiem do skutku! Pompa CP1 tego nie lubi! Jeśli wciąż się zapowietrza to trzeba sprawdzić czy nie jest zawinięta uszczelka obudowy filtra.
Andrew - 10-02-2011, 21:08
Pompowanie pompką w zupełności wystarczy. Też mi się SS did zapowietrzył po wymianie filtra, ale podpompowałem i wszystko gra.
Student - 14-02-2011, 07:17
Jak się wymienia filtr paliwa to trzeba go zalać ropą , zamknąć puchę i dopiero odpalać.
Teraz pompowąć pompką .
|
|
|