To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - Nie działa sygnalizacja dźwiękowa zapalonych świateł...

Fiodor2000 - 11-02-2011, 21:42
Temat postu: Nie działa sygnalizacja dźwiękowa zapalonych świateł...
Witam

Ostatnio w moim Space przestała działać sygnalizacja dźwiękowa przypominająca o niezgaszonych światłach...proszę o poradę, jaka może być tego przyczyna?

Pozdrawiam
Fiodor

robertdg - 11-02-2011, 21:51

Najprawdopodobniej krańcówka drzwi kierowcy.
Gabriel68 - 11-02-2011, 21:56

Najczęstszą przyczyną jest krańcówka w drzwiach, lubią zaśniedzieć styki. Wystarczy wyjąć przeczyścić i jest ok. Tylko przy wyciąganiu uwaga na uciekający pod karoserie przewód z wtyczką , bo jak zniknie to będzie kłopot.
Fiodor2000 - 11-02-2011, 21:57

Dzięki

Właśnie widzę że nie świeci światło w kabinie....sprawdzę ją i dam znać czy poskutkowało...

Dzięki..

[ Dodano: 11-02-2011, 22:00 ]
Panowie

Mam pytanko...będę zmieniał Space na Colta 2004 lub na Galanta 2003, co radzicie.Robię dziennie 100km do roboty i muszę patrzeć na koszty paliwa...mały Colt i mały motor czy Galant z motorem 2,4 i montaż LPG....

plecho1 - 11-02-2011, 22:18

Jak 2.4 to GDI a tam LPG nie zamontujesz a w Colcie też można zamontować lpg i będzie jeszcze taniej :)
Anonymous - 28-02-2011, 09:07

a ja się podłączę do tematu - mi też nagle przestało piszczeć przy zapalonych światłach ale krańcówka jest OK bo mi się światło zapala. Znaczy nie jest do końca OK bo czasem się zaświeci a czasem nie - muszę ją wyczyść. ale piszczek już nie chce działać. gdzie on jest zamontowany żebym sobie go wymienił bo pewnie się spalił.
plecho1 - 28-02-2011, 12:49

To nic że oświetlenie działa, ta krańcówka jest podwójna. Osobno złącza do masy dwa obwody, jeden oświetlenia i drugi sygnału dźwiękowego i kontrolki na desce rozdzielczej.
Ta podwójna zamontowana jest na dole lewego środkowego słupka i wciskają ją drzwi kierowcy. Jeśli nie jest skorodowana to wystarczy ją rozebrać i oczyścić jakimś preparatem do czyszczenia styków.

Anonymous - 28-02-2011, 12:52

a to japońskie wynalazki - czyli muszę to jednak rozebrać - aż strach to ruszać bo ten kabelek to go pożałowali jak by nie mógł być o 5 cm dłuższy :-)

dziękuję za info

plecho1 - 28-02-2011, 13:14

Jak chcesz sprawdzić bez rozbierania krańcówki to kable idące do krańcówki zetknij jakimś przewodem do masy auta, powinno zaświecić się światło i na włączonych światłach powinien odezwać się sygnał dźwiękowy. Jak wszystko zadziała to wina krańcówki. Najlepiej ją rozebrać, bo jak pisałem wcześniej, jeśli nie jest skorodowana, to wystarczy ją przeczyścić.