To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero III - najlepsze miejsce na instalację webasto [2002, 3.2DiD Long]

winu - 15-02-2011, 00:44
Temat postu: najlepsze miejsce na instalację webasto [2002, 3.2DiD Long]
Witam, chciałbym zainstalować w swoim Pajero ogrzewanie postojowe. Gdyby nie to że mam Webasto z innego pojazdu pewnie nie zawracałbym sobie tym głowy, nowy zestaw to spory wydatek.Posiadam Webasto air top 2000(2kW), czyli jak nazwa wskazuje jest to Webasto suche.

http://www.reftransport.c...00_webasto.html

Zastanawiam się gdzie można by go zainstalować. Ciekawe czy pod plastikami w bagażniku na bokach jest trochę miejsca.

Może ktoś kiedyś spotkał się z podobnym problemem.

Z góry dzięki za pomoc :D

Pawulon - 15-02-2011, 20:11

Kolego suche webasto to bardziej do busa niz do osobówki. Bardzo dobrze grzeje i mniej prądu potrzebuje ale jest głośniejsze i gdzies trzeba wyprowadzic spaliny z kabiny, a i urzadzenie nie jest małe. Korzystam z mokrego 15min silnik ciepły i w kabinie ciepło, z akumulatorem zadnych problemów mimo ze używane jest praktycznie co dzinnie. Wątpie aby pod plastikami było tyle miejsca na schowanie tego urzadzenia.
winu - 15-02-2011, 23:45

Nie wiem jak u w Twoim Pajero, ale u mnie są dwa akumulatory. Wersie z Webasto miały chyba jedną baterie.

Gdzie u Ciebie jest zainstalowane?

Dobrze by było gdzieś to moje webasto "upchnąć". Najbardziej problematyczne było by właśnie odprowadzenie spalin.

Może jutro wpadnę na jakiś pomysł.

tomekhydra - 16-02-2011, 20:27
Temat postu: webasto
Webasto jest montowane zamiast :!: prawego akumulatora,moim zdaniem najlepiej instalację powierzyć fachowcowi-bo już robił ,bo gwarancja ,bo czasami więcej można sp..... niż polepszyć.Jeśli jednak kolego czujesz się na siłach to powodzenia,pzdr tomek
Pawulon - 18-02-2011, 19:36

Ja mam własnie w miejscu prawego akumulatora, moja wersja miała jedną baterie oryginalnie to czy są dwie czy jedna nie zalezy od webasto, wersje skandynawskie miały dwa akumulatory.
vanosik - 20-11-2017, 22:54
Temat postu: webasto / eberspacher
Czołem.
Targa mną pomysł aby do pajero 3 3.2d podlaczyc mokry dogrzewacz d5wz ktory mam od forda galaxy. Tani sprzet. Suche webasta sa o wiele za drogie.
Mam to urzadzenie sprawne i po serwisie. Zrobilem kiedys aby załączało sie na pilota i po chwili wlaczalo dmuchawe nagrzewnicy na 2gim biegu, obieg pompką. Od razu moze podgrzac silnik, wygasza sie po nastawionym czasie- np 15 min.
W ktora rurke by sie tu wpiąć? hmmm

mpzajac - 23-12-2017, 17:53

planuję zainstalować w swoim Pajero III ogrzewanie postojowe. Skłaniam się ku suchemu, dokładniej ku rosyjskiemu Planarowi 2KW. Tylko nie wiem gdzie umieścić dmuchawę w kabinie. Myślałem by ją wrzucić w tylne nadkole (od środka oczywiście -- pomiędzy plastik a blachę), tylko nie wiem czy tam się zmieści i jaki jest tam dostęp, tj. jak dużo trzeba zdemontować wnętrza samochodu by tam się dostać.

Macie jakieś pomysły, przemyślenia, doświadczenia z ogrzewaniem? Chętnie posłucham.

Ogrzewania potrzebuję by nie marznąć w nocy. Zatem z założenia ma ono dać radę pracować całą noc i nie zeżreć przy tym całego akumulatora (właściwie dwóch).