Forum ogólne - Rosnące koszty serwisowania .
Uwex - 15-02-2011, 07:50 Temat postu: Rosnące koszty serwisowania . Niestety, ale to co piszą, to prawda. Zarobić na serwisie.
robertdg - 15-02-2011, 10:56
Był już ten artykuł, ale z innego wydawnictwa
http://forum.mitsumaniaki...ic.php?p=823453
Uwex - 15-02-2011, 12:50
temat do skasowania - poprosiłem o to admina. Proszę nie dopisywać postów.
Jackie - 15-02-2011, 12:57
Istotnie tak jest i to nawet w "moich" markach choć może nie skalę opisaną przez artykuł. Z jednej strony rozumiem co jest przyczyną tego stanu rzeczy (od zarobku na częściach aż po "wygryzienie" warsztatów niezależnych) z drugiej nieco mnie to dziwi. Przecież na siłę marki wpływają też auta używane, pogwarancyjne. Przecież naszą siłą okazały się być auta z lat 90! (vide Colt, Gal czy Sigma) jeżdżące do dziś. Obawiam się, że choć relatywnie mało w Miskach takich "ciekawostek" to jedynie kwestią czasu jest ich wprowadzenie. Ja, jako ja, mam dylemat - jako dealer powinienem więcej zarobić ale jako entuzjasta marki i motoryzacji w ogóle - martwię się bo to będzie oznaczało, że za lat powiedzmy 10 Lancer X w ładnym stanie, zadbany będzie taką rzadkością jak EVO III. Za kilkanaście lat będzie bardzo ciężko usłyszeć, że mój samochód ma 400 tysięcy przelotu i nic mu nie jest... No cóż, widocznie znak czasu ale mnie jest jednak tego czasu trochę szkoda...
Pozdrawiam
mitsu00 - 15-02-2011, 13:04
Jackie napisał/a: | Za kilkanaście lat będzie bardzo ciężko usłyszeć, że mój samochód ma 400 tysięcy przelotu i nic mu nie jest... No cóż, widocznie znak czasu ale mnie jest jednak tego czasu trochę szkoda... | Moze dlatego że we wcześniejszych japończyklach jedyna elektronika był zegarek kwarcowy na desce, wszystko inne to elementy mechaniczne....
Firebee - 15-02-2011, 13:45
zgodnie z życzeniem osoby zakładającej zamykam temat:)
|
|
|