To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Carisma SZALEJĄCE OBROTY PILNE!!!

marcinmadozu - 16-02-2011, 23:16
Temat postu: Carisma SZALEJĄCE OBROTY PILNE!!!
Witam. Mam carisme dopiero kilka dni 1996 1.6 i juz mam maly problem.Czytałem kilka tematów na forum i nigdzie nie doczytałem się rzeczy które dzieją się z moim autem.W większości prrzypadków obroty falują tylko przy zimnym silniku i u mnie też tak jest, lecz silnik po kilku sekundach gaśnie i musze go trzymać na wciśniętym pedale gazu, mało tego w momęcie kiedy się nagrzeje obroty rosną do 1500 /1800 obr/min i bardzo powoli spadają. Proszę o pomoc to mój pierwszy AZJATA i pojęcia nie mam co to może być POZDRO ;]
Saqu - 16-02-2011, 23:51

wygląda na winny silnik krokowy przepustnicy, nie działa poprawnie, nie utrzymuje obrotów przez co gaśnie
rysiul - 17-02-2011, 20:08

Przejrzyj układ dolotowy pod kątem nieszczelności - u mnie przy uszkodzonej uszczelce pomiędzy przepustnicą a kolektorem obroty dosyć mocno skakały. Warto sprawdzić czujnik położenia przepustnicy, który jest źródłem sygnału IPS, który z kolei mówi ECU że właśnie zdjąłeś nogę z pedału gazu i sterowanie silnikiem powinno przejść w tryb wolnym obrotów. W manualu (rozdział 13A, strona 116)jest opis jak sprawdzić czujnik.
marcinmadozu - 18-02-2011, 00:26

Dzięki Panowie za szybka ODP, troche mnie przerażają tematy silnika krokowego ITP. Czytałem troche na forum i zaczne od czyszczenia układu dolotowego, a pożniej jak radzicie szczelność i silnik krokowy.Jeszcze jedno jak sprawdzić silniczek krokowy??? Silnik gaśnie pare min po odpaleniu pozniej jest okmi chodzi pracuje jak nalezy