[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] Nie chodzi na jeden cylinder
kamilek - 21-02-2011, 01:04 Temat postu: [E33A 2.0] Nie chodzi na jeden cylinder Witam
Mam taki problem z Galantosem że przestał palić na jeden cylinder. Zaczęło się od tego że na zimnym silniku chodził na 3 cylindrach, po chwili załapywał na wszystkie i było ok. W zimniejsze dni dłużej "załapywał", w cieplejsze nawet od razu palił dobrze. Niedawno podczas jazdy na rozgrzanym silniku zaczął szarpać. Teraz jest tak że niestety cały czas chodzi na 3.
Kable ok (nie ma przebić), świece raczej też (Denso, nie mają dużego przelotu). Problem zarówno na gazie jak i benzynie.
Co to może być?
Maretzky85 - 21-02-2011, 08:58
Najpierw sprawdź kompresję, potem trzeba by pomyśleć o komputerze.
PS. A wiesz który cylinder ?
Krzyzak - 21-02-2011, 13:15
niech zdejmie kabel ze świecy podczas pracy - jak się nie zmieni praca silnika, to znaczy, że to ten
i potem kompresję zmierzy
kwazar1 - 22-02-2011, 21:19
Jeżeli problem jest i na benzynie i na gazie to napewno to nie jest komputer. Raczej sprawdziłbym rozdzielacz zapłonu, przewody i świece.
Maretzky85 - 22-02-2011, 22:55
kwazar1, to instalacja sekwencyjna, jak ECU nie poda prundu na wtryskiwacz, to gaz też nie będzie działał na tym cylindrze.
kamilek - 23-02-2011, 00:09
Panowie
Zadałem pytanie "zapobiegawczo", tzn jak już miałem grzebać w tym mrozie, to chciałem od razu wiedzieć, czego szukać, na co zwrócić uwagę itd.
Co się okazało - na 3 cylindrze padła....świeca zapłonowa! Ale tak dziwnie, że jak kabel był wsadzony na miejsce to nie działała, a jak wyjąlem kabel i iskra sobie przeskakiwała na świecę (aż ją było słychać) to silniczek ładnie chodził. Świeca zmieniona na starą NGK, pora rozejrzeć się za nowym kompletem.
Krzyzak napisał/a: | niech zdejmie kabel ze świecy podczas pracy - jak się nie zmieni praca silnika, to znaczy, że to ten |
Ogólnie nie polecam, teraz mam nowe kable i jest ok, ale kiedyś jak miałem przebicie, to tak fajnie prąd mnie popieścił Jakbym super mocną mukę w ramie dostał. Akurat obok stał kolega, w pierwszej chwili myślałem że to od niego dostałem, już się szykowałem żeby mu oddać
kwazar1 - 23-02-2011, 07:32
Pisałem, że zapłon.
|
|
|