Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Sprzęgło - zapowietrzony układ?
Moominek - 22-02-2011, 09:37 Temat postu: [MSS 1.6] Sprzęgło - zapowietrzony układ? Jaki jest objaw zapowietrzonego układu hydraulicznego sprzęgła?
Wciskanie pedału odbywa się bez oporów, chodzi gładko i lekko. Jednak wciśnięcie do podłogi i odpuszczenie wskazuje na to, że zasprzęglenie następuje blisko podłogi. Kilkakrotne wciśnięcie (pompowanie) eliminuje ten efekt na dość długo. Czasem jednak objaw wraca. Dodam, że miałem wymienianą skrzynię w aucie, więc pewnie hydraulika sprzęgła też była ruszana ale chciałbym się wpierw upewnić, czy nie jest to czasem objaw uszkodzenia pompki.
robertdg - 22-02-2011, 10:11
Moominek napisał/a: | Jaki jest objaw zapowietrzonego układu hydraulicznego sprzęgła? | Brak sprzęgła, znaczy nie wnijesz biegu.
Moominek - 22-02-2011, 10:33
robertdg napisał/a: | Brak sprzęgła, znaczy nie wnijesz biegu. |
Czyli, że może to być efekt "umierania" pompki?
robertdg - 22-02-2011, 11:02
Albo wysprzeglika
Moominek - 22-02-2011, 16:34
Właśnie wróciłem z warsztatu. Wysprzęglik został z mojej starej skrzynki, a do tej pory działał bez zarzutu. Odpowietrzyli i efekt znikł. Sprzęgło "łapie" na stałym poziomie, czyli c.a w połowie skoku. Poobserwuję jeszcze ale poprawa jest znaczna
BTW. Mam wrażenie, że w ogóle nie odpowietrzali, bo dziś korka od zbiorniczka wyrównawczego bez użycia dużej siły nie mogli odkręcić
siwy113 - 05-01-2016, 19:52 Temat postu: mss 1.6 witam mam pytanie czy odpowietrzenie sprzegła odbywa sie tak samo jak hamulców?
majstersim - 12-01-2016, 23:03 Temat postu: Re: mss 1.6
siwy113 napisał/a: | witam mam pytanie czy odpowietrzenie sprzegła odbywa sie tak samo jak hamulców? |
tak , na wyprzęgniku masz odpowietrznik taki sam jak w zacisku hamulcowym
Paweł W. - 29-03-2016, 22:39
Witam,
Panowie, mam problem, prawdopodobnie ze sprzeglem-dociskiem który spowodował że " rozdziawilem" gębę. Ruszając MSS-em przy rozgrzanym silniku całym samochodee trzęsie jakby miał rozpasc się. Poza tym, przy odejmowaniu gazu auto dostaje czkawki. Jak auto, postoi, wystygnie, wszystko znika.
Już miałem kupic obydwa przeguby wewnętrzne ale mechanik z Oliwskiej mówi ze to docisk.
Cholerka,problem w tym, ze nagle auto na ciepłym i zimnym silniku jezdzi jak złoto.
Co to jest, czary?
Pozdrawiam
Paweł
|
|
|