To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Space Stara - [MSS DID] Space Star

Anonymous - 01-11-2006, 09:20
Temat postu: [MSS DID] Space Star
witam

co powiecie o MSS z silnikiem DID ..2001r
z tego co wyczytałem są to silniki renault ??

powiem iż podoba mi się to autko :lol: są jakieś częste dolegliwości ??
jak jest z silnikami są awaryjne ??

serdeczne dzieki za wszelkoe odpowiedzi

Anonymous - 01-11-2006, 16:37

Sprawdź czy olej z niego nie cieknie (a pewnie cieknie). Zależy skąd - naprawa może być kosztowna. Poza tym chyba dość bezawaryjne. Silnik elastyczny i ekonomiczny. Moc nie najgorsza.
jawlo - 01-11-2006, 21:21

Mam DiDa z 2002 roku przebieg 90 tys.
Też słyszałem że to silnik renault ale jak na razie bez zastrzeżeń. :D

Anonymous - 03-11-2006, 22:05

Ktoś wcześniej powiedział, że przy DID moc nie najgorsza. W silnikach nie jest ważna moc, lecz moment obrotowy !!! W DID moment obrotowy jest stały od 1700 do 3250 obr/min i wynosi 215 Nm , a w MSS 1.8 benzynie 157 Nm (i to przy aż 4000 obr/min).
A moment obrotowy to jest to, co powoduje, że auto w normalnej eksploatacji JEDZIE !!!!
W benzynie 1.6 1.8 aby jechać, trzeba wchodzić na obroty, przez co w środku robi się głośno, poza tym w baku występują wiry.
W DID moment 215 Nm jak na ten silnik jest nie wielki, tym samym silnk nie jest tak wyżyłowany, a MSS-owi daję bardzo zadowalające osiągi.

Hubeeert - 03-11-2006, 22:10

MARIO, :roll:

Dyskusję o tym czy Benzyna czy Diesel już na forum mamy. To po 1.
Po drugie benzynka turbo - taka jak moja objeżdża 95% turbodiesli jak chce.
Wykres (na starym wydechu) jest na forum - mam 173Nm przy 3500 i max moc przy 7500 obrotów, małą turbinkę (nową odprawianą właśnie na cle - pozdrowienia dla celników) i to zapieprza. Porównaj wolnossące konstrukcje - mina Ci zrzednie ;-) . Jak będe miał czas i ochotę jutro wkleję zdjęcia artykułu o dieslach z prasy anglojęzycznej. W ramach ciekawostki powiem Ci że w iększości krajów tzw cywilizowanych ropa jest:
1. Droższa
2. Gorzej dostępna (np 1 dystrybutor z ropą na 10 z benzyną)
3. Płaci się za ropniaka wysokie podatki.

Jest fajny (na co dzień mam TDI) ale turbobenzynka wymiata. ;-)

I nie ciągnij tu OT.

saphire - 04-11-2006, 08:49

Z tym momentem to nie tak do końca ;) bo np. taki traktor ma moment potężny a wcale szybko ani nie przyśpiesza nie jedzie :p

Oczywiście im bardziej płaski wykres przebiegu momentu funkcji obrotów silnika tym elastyczniejsze auto w normalnej jeździe. Oczywiście im większy moment tym lepiej ale moc też ma znaczenie tym bardziej że jedno z drugim się nierozerwalnie wiąże.

Robson86 - 04-11-2006, 16:56

Z gory przepraszam za OT :?
1 ...Ale w dieslach wtedy, kiedy zaczyna sie moc (czyli ok 4000t obr) to juz trzeba zmieniac bieg na nastepny-zero przyjemnosci :twisted:
2 W dieslu przy 4000 obr/min jest o wiele glosniej niz w benzynie przy 4000 obr.
3 jednak zdecydowana wiekszosc ludzi woli mruczenie benzynki od ...diesla
4 Jak chcesz juz porownywac te 2 silniki(diesla i benzyne)to porownaj Turbo diesla i Turbo benzyne :twisted: i wtedy(juz 3 raz sie powtorze :mrgreen: ) porownaj co ma lepsze osiagi i wyzszy moment....
Pozdrawiam

Hubeeert - 04-11-2006, 17:04

Robson86 napisał/a:
1 ...Ale w dieslach wtedy, kiedy zaczyna sie moc (czyli ok 4000t obr) to juz trzeba zmieniac bieg na nastepny-zero przyjemnosci

Bzdura.
Moc w dieslu zaczyna sie od około 2000rpm a przy 4000 sie konczy.

Robson86 - 04-11-2006, 17:34

Hubeeert napisał/a:
Moc w dieslu zaczyna sie od około 2000rpm a przy 4000 sie konczy.

...co do tego punktu to chodzilo mi bardziej o wrazenia subiektywne :P

Anonymous - 05-11-2006, 18:35

HUBEEERT
Chciałem porównać tylko MSS DID z klasycznym MSS benzynowym, takim jaki był w sprzedaży. Nie chciałem wykazywać wyższości diesla nad benzyną i odwrotnie. Każdy jeździ tym czym lubi, a raczej tym na co go stać. Twój Colcik 1,6 z turbinką jest lekki i na pewno jedzie, ale z tym 95 % to chyba przesadziłeś. Z resztą nie będziemy się boksować. Turbinkę z Tajwanu ocliłeś, to dobrze, a mówią że z celnikami to tylko problem.
Pozdrawiam

Hubeeert - 05-11-2006, 18:48

MARIO, przepraszam - bałem się kolejnej dyskusji o wyższości jednego nad drugim :D

A co 95% - spokojnie może 90% tyle że ja nie mam
1. kompleksów więc się nie ścigam
2. samochodu - stoi w Polsce w warsztacie od 4,5 roku a ja w szwecji siedzę :)

A co D-ID Volvo V40 z tym dieselkiem nawet jedzie tyle że Vmax to jednak wyższą ma benzynka ;-)

Pozdrawiam