To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

3000GT/GTO Techniczne - głowice od 95 do 92 rok czy pasuja

misi3000gt - 22-02-2011, 11:12
Temat postu: głowice od 95 do 92 rok czy pasuja
czy glowice od 95 roku pasuja do 92 roku?
udi - 23-02-2011, 00:17

Jezeli czodzi o turbo to w 92 nie bylo czujnika polozenia walka rozrzadu i byl CAS czyli tak jakby aparat zaplonowy.W 95 zrezygnowano z CAS i dolozona czujniki a zaplonem sterowal juz komputer
Ale nie wiem czy roznily sie budowa,wydaja mi sie ze nie.Po prostu bylo dolozone kilka rzeczy

zbyszek05 - 23-02-2011, 10:26

W silnikach bez turbo jest tak samo - głowice do 93 pazdziernik - mogę się mylić- mają czujniki połozenia wału i wałków rozrządu w jednym miejscu - jest to jeden czujnik oraz impulsator coś w rodzaju aparatu zapłonowego - zlokalizujesz go pomiedzy głowicami z lewej strony od skrzyni biegów stojąc przed autem .Cześć posiada regulację na jednej śrubie.Po 93 już tego nie ma - są dwa osobne czujniki jeden położenia wałków rozrządu ,drugi położenia wału korbowegu - zapłon komputer . Zauważyłem to na silnikach od sigmy 24V
misi3000gt - 24-02-2011, 00:23

udi napisał/a:
Jezeli czodzi o turbo to w 92 nie bylo czujnika polozenia walka rozrzadu i byl CAS czyli tak jakby aparat zaplonowy.W 95 zrezygnowano z CAS i dolozona czujniki a zaplonem sterowal juz komputer
Ale nie wiem czy roznily sie budowa,wydaja mi sie ze nie.Po prostu bylo dolozone kilka rzeczy

chodzi o turbo, czyli w sumie tak czy siak pasuje od 95 tez, poprostu bede mial czujnik polozenia walka tylko ze niebede mial jak go podlaczyc :) ale to tylko czujnik czyli ogolnie powinno byc dobrze?

andrzej5 - 24-02-2011, 12:59

Przećwiczyłem to osobiście "w drugą stronę" - na głowicy z 91 roku nie ma do czego przymocować czujnika położenia wałka rozrządu z 95 roku.
Obawiam się, ze głowica z 95 roku nie będzie miała mocowania do czujnika - impulsatora (o którym pisze Zbyszek05)
Sprawdź to dokładnie, bo ja nie sprawdziłem :( i mam dwa silniki, i rozgrzebane auto w warsztacie :/ i koszty

lukas - 27-02-2011, 01:26

Tez niedlugo bede mial juz głowice, odrazu Ci mowie ze do 91-92-93 nie pasuja glowice z 95, dlatego ze z roku 95 ma czujnik polozenia walka rozrzadu a 91 niema.