To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Swap walka rozrzadu i calej reszty z silnika od volvo GDI

reder - 23-02-2011, 21:08
Temat postu: Swap walka rozrzadu i calej reszty z silnika od volvo GDI
Witam!

Jestem posiaaczem volvo v40 z 2001 z silnikiem mitsu GDi. Dzis zostalem zmuszony do wymiany tego silnika na inny "sprawny". Kolega zaproponowal ze pokryje polowe kosztow zakupu nowego silnika o ile oddam mu moj stary silnik albo raczej wszystko z tego silnika co jest powiazane z walkiem rozrzadu. Kolega posiada Carisme z 2001 roku z nieco innym silnikiem - rownierz GDi aczkolwiek pomiedzu naszymi silnikami istnieje pewna wizualna różnica (ja mam plastikowy kolektor a on ma aluminiowy, u niego niektore zeczy takie jak przepustnica sa w nieco innm miejscu).

Pytanie czy walki rozrzadu i szklanki oraz wszystko co z cylindrami i zaworami wspolnego bedzie pasowalo od mojego silnika do jego silnika.

Czy ktos kiedy probowal juz takiej zamiany?

Bede wdzieczny za szybka i jakakolwiek sensowna odpowiedz w temacie.

Pozdrawiam

SHARK1979 - 24-02-2011, 16:24

reder napisał/a:
Pytanie czy walki rozrzadu i szklanki oraz wszystko co z cylindrami i zaworami wspolnego bedzie pasowalo od mojego silnika do jego silnika.

Z tego co mówią to bliźniaki w sumie :wink: nawet wasze podłogi mamy :)

[ Dodano: 24-02-2011, 16:31 ]
Nawet rozrząd pasuje
http://www.sklep-moto.eu/...,art_40350.html

[ Dodano: 24-02-2011, 16:33 ]
Akurat takie coś znalazłem szukając w google może się zda
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic642400.html

Saqu - 24-02-2011, 16:55

Volvo miało silnik GDI z carismy, czyli ten sam, jedynie trzeba by dopasować roczniki dla osprzętu, typu przepustnica elektroniczna itp ;)
Sama przepustnica powinna być mniej więcej w tym samym miejscu co w cari.

Ale to wg moich obserwacji :) jak ktoś ma inne informacje to niech się wypowie ;)

reder - 25-02-2011, 04:27
Temat postu: ...
Dzieki chlopaki. Rozwialiscie moje watpliwosci. Ogolnie chodzi o wymiane walkow i cylindrow - glownie szklanek - miejmy nadzieje ze bedzie ok.

Pozdrawiam