[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Zmiana biegu a komunikatshift
beti - 24-02-2011, 10:33 Temat postu: Zmiana biegu a komunikatshift Taką mam zagwozdkę, mam wrażenie, że komunikat o zmianie biegu (trójkąt i shift) pokazuje się bardzo wcześnie. Ledwo zmienię biegi już świeci by zmieniać dalej. To błąd czy tak to działa w Lancer?
jaca71 - 24-02-2011, 11:15
A przy jakich obrotach zapala się to info? Bardzo możliwe że to wynik chęci spełnienia normy EURO 5 tak samo jak ciśnienie w oponach skoczyło z 2.3 do 2.6
beti - 24-02-2011, 11:21
2,5 tys. W starym samochodzie przy 3,5 zaczynał informować. Wg. lancera 50km/h to już 4. Jak to macie u was? Może ja mam jakiś błąd. Nie uzywam tego, z ciekawości pytam.
jaca71 - 24-02-2011, 11:47
Ja nie mam tego gadżetu. Ale mam wbudowany w siebie. U mnie o zmianę biegu na wyższy drze się już powyżej zawrotnych obrotów wynoszących 2000 Według wbudowanego "shift up" przy 50km/h właściwym biegiem jest V
Jak dla mnie to wszystko w porządku. Ostatnio robiłem test z górką taka dosyć sporą, która corsa 1.0 musiałem robić na trójce. Lancer z 1500 przyspieszał i bez bólu doszedł do 2000 niestety szóstki nie miałem
beti - 24-02-2011, 12:08
Hm.. w instrukcji obslugi też nie mam o tym ani słowa.
lichy - 24-02-2011, 20:13
beti napisał/a: | Jak to macie u was? Może ja mam jakiś błąd. Nie uzywam tego, z ciekawości pytam. |
Błędu raczej nie masz, tak to poprostu działa.
U mnie (silnik 1.6) SHIFT UP pokazuje się nawet przy ~1.700 rpm ale UWAGA! tylko jak się przyśpiesza powoli i delikatnie, jeżeli przyśpieszam bardziej żwawo, tzn. szybciej wciskam pedał gazu wtedy SHIFT UP pokazuje się nieco później. Dziś robiłem test:
Rozpędziłem się na trójce do jakichś 50 km/h i potem czwórka i gaz w podłogę. I co auto na to? Otóż rozpędziłem się do jakichś 120 km/h na czwórce i SHIFT UP'a nie zobaczyłem - nie pokazał się wogóle
Jakby ktoś nie zauważył, to jest też wskaźnik SHIFT DOWN (strzałka w dół) i pokazuje się np. wtedy, gdy na w miarę wysokim biegu i jednocześnie niskiej prędkości, a co za tym idzie niskich obrotach silnika wciśniemy gaz w podłogę. Auto prawie nie przyśpiesza, a wskaźnik podpowiada nam, że może warto by było zredukować bieg.
WNIOSEK:
Wskaźnik SHIFT UP / SHIFT DOWN ukazuje się nie tylko w zależności od obrotów silnika i prędkości, ale także od dynamiki wciskania pedału gazu, to mniej więcej tak jak reaguje automatyczna skrzynia biegów, jak się wciśnie gaz w podłogę, to ciągnie na niższym biegu dłuuugo.
jac - 06-03-2011, 23:05
Pytanko moze troche naiwne w jakich wersjach jest ta funkcja czy tylko w Informach (ma to moja zona w colcie) czy tez w innych? Ja w Invite juz nie mam ;-( lub czy mozna ja wlaczyc?
lichy - 07-03-2011, 00:20
jac napisał/a: | w jakich wersjach jest ta funkcja |
O ile mi wiadomo jest we wszystkich wersjach Lancera za skrzynią manualną (to oczywiste) z roku modelowego 2011.
Na temat Colta się nie wypowiadam bo nie wiem.
jac - 07-03-2011, 22:50
lichy napisał/a: | jac napisał/a: | w jakich wersjach jest ta funkcja |
O ile mi wiadomo jest we wszystkich wersjach Lancera za skrzynią manualną (to oczywiste) z roku modelowego 2011.
Na temat Colta się nie wypowiadam bo nie wiem. |
no dobra ale ja mam modelowy 2010 a tej funcji nie mam a zonka ma 2009 i ma....
lichy - 08-03-2011, 01:51
jac napisał/a: | ja mam modelowy 2010 a tej funcji nie mam a zonka ma 2009 i ma |
Tak, jak pisałem: nie wypowiadam się na temat Colta - być może miały to wcześniej, Lancery mają to od MY 2011.
Mowa oczywiście o rynku polskim. W innych krajach mogło być inaczej.
gzesiolek - 08-03-2011, 10:59
Colty na 100% mialy juz w 2007 przynajmniej w wersji ktora ma kolezanka zony...
tommy4u - 08-03-2011, 11:43
Ja mam Lancerka rok produkcji 2010 i mam tą funkcje w wersji INFORM
gzesiolek - 08-03-2011, 11:49
tommy4u, ale MY masz 2011...
piomic - 09-03-2011, 21:00
jaca71 napisał/a: | Ja nie mam tego gadżetu | I się ciesz.
Żona miała toto w ostatniej corolli. Po chamsku zalepiłem plastrem, tak wkurzało.
PD71 - 15-04-2012, 07:32 Temat postu: Wskaźnik Shift sugerujący zmianę biegów To mój pierwszy post, więc witam wszystkich gorąco!!!
Kilka dni temu wyjechałem z salonu swoim nowym sportbackiem. Generalnie jestem bardzo zadowolony (choć na pewno trudno eksponować wady i zalety samochodu po przejechaniu dwustu kilometrów), ale jedyna rzecz, która mnie mocno denerwuje, to wskaźnik zmiany biegów (Shift z trójkątem). Czy to cholerstwo można jakoś wyłączyć? Na którym biegu bym nie jechał (bez względu na prędkość i obroty) zawsze sugeruje zmianę biegu na wyższy. Definitywnie gaśnie dopiero na piątce
Czy ktoś z Was miał podobny problem i jakoś sobie z tym poradził? Czy po prostu trzeba się do tego przyzwyczaić.
Dzięki za info.
Pzdr.
|
|
|