Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Problem z rozrzedzonym olejem
pe-zet21 - 25-02-2011, 23:28 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Problem z rozrzedzonym olejem Witam:)
jestem posiadaczem w/w autka od 1,5 roku. Mam wielki problem w oleju silnikowym wyczuwalna jest benzyna!!!. Dodam że nie przybywa mi oleju na miarce, natomiast olej jest rzadki niczym zupa!. Od czasu do czasu na bardzo mocno rozgrzanym silniku zapala mi sie na chwilę kontrolka od oleju w momencie gdy zrzucam z biegu na luz( tak delikatnie migocze). Autko oleju nie bierze. Cały czas trzyma stan na maxa. Nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków oprócz popychaczy z którymi pewnie wszyscy mają problemy. Wymieniałem wszystkie filtry w tym paliwa, rozrząd, sonde NTK, fajko-cewki (2 bo miały przebicie) przepustnica była czyszczona, krokowy także. Obroty nie falują. Dodam że na początku jeździłem na oleju Mobil 5W40 i olej został "przerobiony na zupe" po około 5 tysiącach kilometrów. teraz musiałem zmienić olej dwukrotnie! Zalałem Castrol 10W40 Magnatec, zrobiłem na nim 2000 km i to samo, teraz znowu na Castrola 10W40 zrobiłem 1500 km w tych esktremalnych mrozach i olej dosłownie kapie z miarki. Nie wiem co się dzieje z silnikiem GDI, Auto ma moc, normalne przyspieszenie oraz spalanie. Przy -20 stopniach do max 10 litrów. Na komputerze brak błędów. Kompresja na zimnym była w normie (równe na każdym cylindrze)a na cieplym troche gorsze (według mechanika z powodu zurzytego oleju) Proszę doradźcie co może powodować rozrzedzenie oleju?????
Chciałbym tylko dodać że moim zdaniem auto nie przepala dobrze gdyż za samochodem unoszą się opary jakby nieprzepalonej benzyny( w tym celu wymieniłem sonde i niestety mała poprawa) Jedyne czego nie wymieniłem to swiec NGK które mam stare od początku w tym samochodzie. Carismą nie jeżdżę sportowo....
Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za tak obszerny opis mojego problemu
[ Dodano: 25-02-2011, 23:40 ]
Zastanawiam się także co może powodować,że auto(według mnie) pracuje tak długo na bogatej mieszance. Świece wykręcałem i są "okopcone". Może czujnik temperatury płynu chłodniczego? Naprawde jestem zdesperowany i nie chce wyrzucać pieniędzy w błoto. Ile mechaników tyle opinii... auto według mechanika po pracy silnika nie wykazuje zużytych pierścieni więc jak to możliwe by benzyna rozrzedzała mi tak mocno olej skoro nie przybywa oleju na miarce. Może silnik jest niedogrzany bo za szybko włączam ciepły nawiew?.Nie wiem...:(
Bardzo Was proszę o odpowiedź
i9i - 27-02-2011, 10:10
Mam ten sam problem, oleju ubywa lawinowo i wręcz śmierdzi bezołowiówką, jeden z mechaników stwierdził, że może lać jeden z wtrysków (jak w klekocie) i nadwyżka benzyny ląduje w w misce olejowej, a dalej to znajomy scenariusz: rozrzedzony olej przeciska się przez pierścienie, ląduje w komorze spalania i wydechem na dworze ...
Nie sprawdzałem, jeszcze tej teorii ale może coś w tym jest
ciniak - 27-02-2011, 10:50
Teorię o lejącym wtryskiwaczu można sprawdzić. Trzeba sprawdzić czy w powiedzmy godzinę albo pół po wyłączeniu silnika utrzymuje się ciśnienie paliwa w listwie z wtryskami. Tak ja to sobie wymyśliłem.
aren195612 - 27-02-2011, 14:18
Jak na listwie paliwowej ciśnienie ze 2 MPa będzie "wisieć" jeszcze z 5 minut po zatrzymaniu silnika, to będzie naprawdę ok.
Oprócz wtrysków podciekać może także przez samą pompę, jak i zawór nadmiarowy. Ta metoda niestety n/t samych wtrysków nic nie podpowie.
Pozdrawiam
pe-zet21 - 27-02-2011, 17:40
No nic będę szukał dalej przyczyny. Nie chce sprzedawać samochodu gdy już tak dużo w niego włożyłem. Zastanawiam się czy w serwisie Mitsu mi coś powiedzą, czy będą potrafili w końcu zdiagnozować czy to jak kolega mówi wtryskiwacze czy faktycznie pierścienie i silnik do remontu choć aż wierzyć mi sie nie chce:(
ciniak - 27-02-2011, 19:23
pe-zet21 napisał/a: | pierścienie i silnik do remontu |
Nie chcę być wyrocznią, ale w takim przypadku powinna unosić się za tobą piękna chmura spalonego oleju. Poza tym piszesz, że ciśnienie mieści się w normie, a auto ma normalne osiągi.
aren195612 - 27-02-2011, 19:41
ciniak napisał/a: | Poza tym piszesz, że ciśnienie mieści się w normie |
Co do tej kompresji, w normie to znaczy - ile tego sprężania na garach?.
GDI ma bardzo nietypowe sprężanie, co niejednego mechanika potrafi zmylić, manual podaje:
14 bar dla zwykłej benzynówki jest super, dla GDI /norma 14,62-17,2bar/ jest powodem do remontu silnika.
Ale tu niech autor wątku się wypowie, cudów nie ma, olej pali, benzyny nie dopala, gdzieś przyczyna musi być.
Pozdrawiam
pe-zet21 - 02-03-2011, 08:43
Witam
Niestety nie pamiętam jakie dokładnie było ciśnienie. Mechanik mówił że było dobre i że podobno olej miałem zalany benzyną bo miałem uszkodzone dwie fajko-cewki. Teraz je wymieniłem i faktycznie jest lepiej, ale czy benzyna sie nadal dostaje to nie wiem. Będę musiał ponownie sprawdzić ciśnienie
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
grzeniek - 24-07-2011, 15:24
14 bar dla zwykłej benzynówki jest super, dla GDI /norma 14,62-17,2bar/ jest powodem do remontu silnika.
W manualu jest napisane że ten przedział jest ok, a nie remont
fenix872 - 24-07-2011, 16:08
grzeniek napisał/a: | 14 bar dla zwykłej benzynówki jest super, dla GDI /norma 14,62-17,2bar/ jest powodem do remontu silnika.
W manualu jest napisane że ten przedział jest ok, a nie remont |
kłania się czytanie ze zrozumieniem
|
|
|