To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.3] KLIMATYZACJA - Filtr przeciwpyłkowy

macos - 28-02-2011, 17:49
Temat postu: [MSS 1.3] KLIMATYZACJA - Filtr przeciwpyłkowy
Witam
Proszę któregoś z szacownych kolegów o pomoc w zlokalizowaniu filtra przeciwpyłkowego w MSS 1,3
Przeszukałem forum ale o Space Starze nic nie ma.Jeśli ktoś wymieniał proszę o krótkie informacje.Dzisiaj próbowałem to zrobić,wyjąłem schowek i okazało się że muszę rozebrać wszystkie osłony aby się tam dostać.proszę tylko o potwierdzenie że tak muszę zrobić.
Dziękuje i pozdrawiam.

irekmiecz - 28-02-2011, 18:34

Jak na załączonym obrazku po wyjęciu schowka zlokalizuj "zamek"-2 wymontuj go ostrożnie a następnie górną cześć filtra potem dolną. Składamy ma się rozumieć w odwrotnej kolejności.
Edytowałem ponieważ zamiast obrazka pojawiła się niechciana reklama.

macos - 28-02-2011, 19:01

Irek - bardzo Dziękuje :lol:
RaVciO - 28-02-2011, 19:08

Czy identycznie jest w MSS 1.6 po FL ?
jurek11 - 28-02-2011, 22:50

Tak identycznie.................. :lol:
ArturoSS - 28-02-2011, 23:54

W moim MSS 1,3 należało zdemontować obudowę w której znajduje się schowek.
By nie robić tego przy każdej wymianie filtru, wyciąłem w tym elemencie otwór.
Jeśli Twój przypadek jest podobny mogę zrobić zdjęcie.

macos - 01-03-2011, 21:04

ArturoSS napisał/a:

Jeśli Twój przypadek jest podobny mogę zrobić zdjęcie.

Jeśli możesz to proszę o zdjęcie,dzisiaj znowu podchodziłem do tych filtrów i niestety nie jest tak jak na zdjęciu od Irka,nie miałem dzisiaj możliwości,ale jutro zrobię fotkę i przedstawie jak to u mnie wygląda.Widzę że sporo trzeba tam rzeźbić.
Pozdr.

irekmiecz - 01-03-2011, 21:17

Znalazłem jeszcze coś takiego
To wygląda na wersję bez klimatyzacji.
Polecam pobrać stąd http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3453 (Service Manual (English) Space Star . Plik zatytułowany - Heater,Air Conditioner and Ventilation . Nie podaje numeru bo poukładałem po swojemu.

macos - 01-03-2011, 21:34

Jutro po pracy spróbuję tej drugiej opcji-dzięki Irek za info.

[ Dodano: 20-03-2011, 21:48 ]
Wrócę do tematu ,właśnie uporałem się z wymianą filtra.Nie wiem dlaczego tak to wymyślili konstruktorzy,ale trzeba się nie lada wysilić aby to zrobić.Filtr znajduje się za schowkiem w pozycji pionowej (w miejscu gdzie zaznaczyłem na zdjęciu ),ale dojście zasłania dół obudowy deski rozdzielczej,trzeba to wszystko rozkręcić i uporać się z zatrzaskami coby przypadkiem czegoś nie urwać.Miałem zamontowany oryginalny filtr w jednym kawałku, musiałem go rozciąć aby go wyjąć,w innym przypadku musiałbym wyciągać całą dolną zabudowę deski,skończyło się odchyleniem tylko tej części od strony pasażera.Nowy filtr składający się z dwóch części było już łatwiej zamontować uff....

RaVciO - 30-06-2011, 20:01

W jaki sposób zdemontować schowek?
lucxxx - 30-06-2011, 20:37

schowek jest przymocowany w trzech miejscach: zawias na dole i po bokach dwa bolce.
Aby go zdemontować musisz:
1. otworzyć schowek
2. użyć trochę siły i naciskając z boku wyciągnąć bolce z suwnic w których chodzą
3. przesuwając schowek całkiem do dołu można go wyciągnąć z zawiasu
4. gotowe

irekmiecz - 30-06-2011, 20:38

RaVciO otwieramy, wyjmujemy całą jego zawartość i do dzieła. Ja otwarty schowek naciągałem w jedną stronę tak by wyszedł ogranicznik i dalej delikatnie naciągając w drugą stronę tak aż mogłem odchylić schowek maksymalnie w dół. Dolne zawiasy to tak jakby haczyki które po odchyleniu schowka maksymalnie w dół można zwyczajnie ale ostrożnie wyjąć. I już.
macos w moim przypadku miał zastosowanie ten pierwszy schemat.

pablo eldiablo - 30-06-2011, 20:44

RaVciO napisał/a:
W jaki sposób zdemontować schowek?

Bez użycia narzędzi, trzeba go otworzyć, nagiąć z jednej strony, aż wyskoczy ogranicznik otwarcia, zrobić to samo z drugiej strony i wysunąć 'zawias' z mocowania na dole.

Przed operacją wyjmij wszystko ze schowka, bo wysypiesz na podłogę ;)

RaVciO - 06-07-2011, 16:44

Schowek zdemontować się udało :-) Dzięki.
Mam jeszcze pytanie. W tym miesiącu zamierzam pojechać na serwis klimy, czy jest jakaś różnica, czy wymienię filtr przed czy po?

pablo eldiablo - 06-07-2011, 19:50

RaVciO, bez znaczenia. Tylko jak wymienisz filtr przed serwisowaniem klimy, to uprzedź o tym serwisantów, bo z rozpędu ci wymienią mimo że nowy i wystawią rachunek ;)