To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] Kontrolka świateł mijania - czy jest?

RaVciO - 28-02-2011, 18:14
Temat postu: [MSS 1.6] Kontrolka świateł mijania - czy jest?
Witam.
Czy dobrze widzę, że w Spejsie nie ma kontrolki informującej, że są zapalone światła mijania, czy w moim jest spalona?

Andrew - 28-02-2011, 18:25

Nie ma kontrolki świateł mijania, jest tylko kontrolka świateł drogowych (długich). Jak zapalasz światła to przyciemnia Ci się wyświetlacz itp.
RaVciO - 28-02-2011, 18:45

Dzięki. Czyli z moim wzrokiem wszystko OK :-)
Andrew - 28-02-2011, 18:57

Cytat:
Dzięki. Czyli z moim wzrokiem wszystko OK :-)
Jasne :)
jurek11 - 28-02-2011, 22:56

Macie może jakiś własny sposób na info o włączonych światłach .......
Już kilka razy przy ładnej pogodzie zapomniałem ich włączyć , a podświetlenie wskaźników słabo w dzień widać ...
Często sprawdzam po prostu wzrokowo położenie pokrętła ale i ono jest w jakieś dziwnej pozycji że często zasłania widok kierownica.....
pozdrawiam Wojtek :lol:

RaVciO - 01-03-2011, 10:21

Ja nie mam patentu innego niż sprawdzenie włącznika, ale jakiś czas temu gdy wszedł obowiązek jazdy na światłach popularne były włączniki automatyczne :-)
Andrew - 01-03-2011, 11:01

Trzeba na kierownicy przypomnienie przykleić i będzie orajt :wink:
sqza - 01-03-2011, 11:46

Jest przecież sygnał dźwiękowy - gdy się otwiera drzwi a światła są włączone.

Fakt mnie mimo sygnały raz udało się zapomnieć o światłach - jednak w porę to zauważyłem więc tragedii nie było ;P

plecho1 - 01-03-2011, 11:57

Można samemu zmontować i zamontować bardzo prosty układ który będzie sygnalizował dźwiękiem po włączeniu na zapłon do momentu włączenia świateł. Potrzebny jest przekaźnik i buzer dostępne za parę złotych w każdym sklepie elektronicznym.
Lub zamontować automatyczny włącznik świateł (mam taki u siebie), który włącza światła po odpaleniu auta.

Anonymous - 01-03-2011, 14:17

tylko pytanie jak to podłączyć do naszego MSS
RaVciO - 01-03-2011, 15:29

sqza napisał/a:
Jest przecież sygnał dźwiękowy - gdy się otwiera drzwi a światła są włączone.

Fakt mnie mimo sygnały raz udało się zapomnieć o światłach - jednak w porę to zauważyłem więc tragedii nie było ;P

koledze chodzi o coś innego - nie zapomina w wyłączeniu tylko o włączeniu świateł :-)

Anonymous - 01-03-2011, 15:49

a ma ktoś może zrobione coś takiego, że po załączeniu alarmu włączają się światła postojowe na parę sekund. bardzo by mi się to przydało
plecho1 - 01-03-2011, 16:05

Podłączyć bardzo prosto, trzeba odnaleźć dwa przewody, jeden na którym pojawia się + po przekręceniu na zapłon a drugi na którym pojawia się + po włączeniu na pozycyjne.
Potrzebna jest jeszcze masa ale z tym chyba będzie najłatwiej. Wszystko można podłączyć przez jakiś mały przełącznik do wyłączania układu w razie potrzeby.

Anonymous - 01-03-2011, 21:41

tyle to ja mniej więcej wiem - chodziło mi oto czy ktoś już coś takiego zrobił - chodzi o umiejscowienie i kolory przewodów....
plecho1 - 01-03-2011, 22:14

Najlepiej koło skrzynki z bezpiecznikami a kable to pikuś:) Ten po stacyjce, to np. idący do radia, zegarka, zapalniczki lub przerywacza kierunków a ten po włączeniu pozycji to np. idący do podświetlenia na desce lub do tylnych lamp. Można rozebrać lampę i zobaczyć jakie są kolory.