[97-04]Galant EAxA/W - Postojówki
Torp12 - 28-02-2011, 22:21 Temat postu: Postojówki Heja,
W sumie temat wymiany postojówek to temat dość błachy ale tylko sie teraz pojawiło że w sumie jest w czym wybierać. Także może warto zebrać opinie. Dostępne opcje:
Żarówki Philips BlueVision
Multidioda
Ledy1
Diody Ledy 2
Co do diód i ledów pozostaje pytanie jeszcze Białe czy "Niebieskie"...
No i zawsze zostają zwykłe żarówki...
Dodam że H7 zamontuje Philips Night Guide a nie żadne Bluevisiony:)
Z góry dzięki za jakieś konstruktywne podpowiedzi;)
pozdr.
KamilR10 - 28-02-2011, 23:26
Dodam od siebie że w poprzednim Galancie kilka razy zmieniałem postojówki na jakieś niebieskie itp. I za każdym razem dłużej jak kilka tygodni tego nie miałem, wszystkie się bardzo szybko przepalały i zostałem przy standardowych.
wilukce - 28-02-2011, 23:31
Też właśnie mam przepalone postojówki i muszę wymienić. Osobiście jestem za porządnymi LEDami barwy białej.
Szwagroz - 01-03-2011, 06:34
wczoraj wymieniłem postojówkę, dałem całe 2,20 za 2 sztuki w tesco i świeci : ) zbytnie udziwnianie wcale nie poprawia wygladu.
Anonymous - 01-03-2011, 07:14
jeżeli już chcesz modzić to tylko "ledy1" i tylko białe, wszystkie inne będą brzydko wyglądać w lampie niezapalone bo będzie widać żółte plamki...
Hugo - 01-03-2011, 07:53
Derpin napisał/a: | jeżeli już chcesz modzić to tylko "ledy1" i tylko białe | A będą obie świecić? Wiele czytałem o tym, że jak się włoży LED-y to jedna świeci, a druga nie.
Anonymous - 01-03-2011, 08:11
będą, kwestia jak długo
sampler - 01-03-2011, 08:13
z tych co pokazales dobrze swieca te multidiody. Maja moc 0.5 W i nie pala sie jak inne chinszczyzny
tomrom - 01-03-2011, 08:16
Hugo napisał/a: | A będą obie świecić? Wiele czytałem o tym, że jak się włoży LED-y to jedna świeci, a druga nie. |
Jak u siebie wymieniałem postojówki na ledy to jedna rzeczywiście nie świeciła (lewa jak dobrze pamiętam).
Okazało się, że + z masą były zamienione, tzn. zamiast w środku + był na zewnątrz (a w diodach to ma znaczenie).
Przepiąłem kabelki i wszystko działa
Anonymous - 01-03-2011, 08:29
sampler napisał/a: | dobrze swieca te multidiody. Maja moc 0.5 W i nie pala sie jak inne chinszczyzny |
to fakt, ale pozostaje minus w postaci żółtej plamki w lampie gdy jest zgaszona, okropnie to wygląda, no i miałem je u siebie kiedyś (co prawda w innej oprawce ale reszta to samo) i zimna biel na mrozie była wpadająca w fiolet do czasu zagrzania się, w lato świeciły odpowiednią barwą.
robertdg - 01-03-2011, 08:55
Torp12 napisał/a: | Żarówki Philips BlueVision | Świecą bardzo naturalnie i intensywnie, przy czym, to, że żarówka jest niebieska to tylko filtr, zwykła żarówka daje takie żółtawe światło, ta daje bardziej białe.
carbon11 - 01-03-2011, 09:41
Żadna dioda w galancie długo nie poświeci bo nad nią jest H7 która daje za wysoką temperaturę i wszystko się topi lub rozlutowuje
Tylko żarówka tam przetrwa .
sampler - 01-03-2011, 09:59
mam te diody juz ponad rok i swieca rewelacyjnie. Z tym ze mam odcien cieplej bieli.
m6riano - 01-03-2011, 10:38 Temat postu: Re: Postojówki
Pierwszej opcji nie sprawdzałem
Jeśli chodzi o drugą to mam coś podobnego ale trzeba rozwiercać gniazdo, czyli odbłyśnik.
Jeśli chodzi o opcje 3 i 4 to się nie będę wypowiadał bo jak dla mnie to szajs, ledy żeby dobrze świeciły muszą mieć min. 1W.
Ps.Kolor postojówek to po za sprawami prawnym kwestia gustu, ja gdyby można było oczywiście założyłbym niebieskie ale niestety co jakieś 1000km bym miał zabierany dowód rej. więc pozostają tylko białe zimne.
Ps2.Nie wiem jak jest z xenonami ale mi się chyba aż tak nie grzeją bo jak na razie to może wymieniłem jedną na rok a u mnie się to świeci przez 8 godzin dziennie.
coś tego typu:
LED 1W
Tomii - 01-03-2011, 16:29
ja mam od lipca taki wynalazek (multidioda) :
http://sklep.ledy.pl/zaro...-12v-p-763.html
i świecą nadal barwa światła zimne białe i ładnie rozproszone.
z tym że musiałem przerobić trochę instalację, tzn zamienić + z - ponieważ w Galancie na postojówce + jest na oprawce
aha, te LED1 miałem kiedyś w Mondeo i szybko padły.
Blue-Vision też dają radę, świecą tak robertdg napisał
|
|
|