Carisma - Techniczne - Pęknięta gumka
Olivia - 01-03-2011, 20:39 Temat postu: Pęknięta gumka Cześć
Dzisiaj zaglądając pod maske spostrzegłam pęknietą gumke Jak to w takich sytuacjach bywa troszke wpadłam w panike. Nie wiem czy można z tym jeździć bez uszczerbku na stanie technicznym mojego autka ?
Stojąc na wprost auta po stronie lewej (kierowca) jest ten przegub (?). Czy można to wymienić ? Jak to się w ogóle nazywa ?! Ile to kosztuje ? Jakie konsekwencje gdybym chciała z tym jeździć do cieplejszych miesięcy (maj, czerwiec) ?
Dziękuje za pomoc
PS. Sory za tytuł tematu. Ale nie wiedziałam jak to fachowo nazwać
robertdg - 01-03-2011, 20:52
Olivia napisał/a: | Dzisiaj zaglądając pod maske spostrzegłam pęknietą gumke Jak to w takich sytuacjach bywa troszke wpadłam w panike. | Ponoć mozna wulkanizować
Olivia napisał/a: | Stojąc na wprost auta po stronie lewej (kierowca) jest ten przegub (?). Czy można to wymienić ? Jak to się w ogóle nazywa ?! Ile to kosztuje ? Jakie konsekwencje gdybym chciała z tym jeździć do cieplejszych miesięcy (maj, czerwiec) ? | Podejrzewam, że chodzi o manszete przegubu, da się to wymienić, im szybciej tym lepiej, bo czekanie spowoduje sporo większe koszta
j-rules - 01-03-2011, 20:55
sorry za offtop ale
Cytat: | Dzisiaj zaglądając pod maske spostrzegłam pęknietą gumke Jak to w takich sytuacjach bywa troszke wpadłam w panike. Nie wiem czy można z tym jeździć |
To zdanie mnie po prostu rozbroiło
Manszeta przegubu kosztuje 15-25zł i nie ma co czekac, wymienic i z głowy
Olivia - 01-03-2011, 21:56
Zapomniałam zdjęcia wstawić :

To jest ta manszeta ... nie zewnętrzna ale wewnętrzna lewa ?
robertdg - 01-03-2011, 22:06
To manszeta od maglownicy/drążka kierowniczego, wymien jak najszybciej, zanim dostanie się tam syf i rozpierdzieli maglownice.
kris80 - 01-03-2011, 22:21
Mam ten sam problem. I tu moje pytanie. Gdzie rozłączyć ten drążek żeby zdjąć tą osłonę. Czy po takim zabiegu rozłączenia drążka trzeba ustawiać zbieżnośc? Dodam, że u mnie jest to po stronie kierowcy.
Jogurt - 01-03-2011, 22:26
kris80, musisz wykręcić końcówkę drążka. generalnie po wymianie powinieneś zrobić zbieżność ale jak skręcisz gałkę spowrotem na stare ślady będzie ok.
Olivia, przyznam że do tematu zajrzałem z powodu nazwy
robertdg - 01-03-2011, 22:28
Trzeba odkręcić końcówke drążka, potem odkręcić nakrete kontre na drążku, ściągnąć manszete, założyć nową, poskręcać w analogiczny sposób jak się odkręcało. Jak zrobisz to z głową, to można uniknąć geometrii, ale lepiej zrobić korekte geometrii.
kris80 - 01-03-2011, 22:33
Dzieki, jutro zobaczę co da się zrobić.
Sylwan - 02-03-2011, 08:44
Z pękniętą gumą zawsze są problemy...
marecki338 - 02-03-2011, 20:00
zrobiłem porzadek z tymi osłonami przy wymianie drażków kierowniczych i pasują od golfa 4 18 zł sztuka carismowe drogie jak diabli . plus geometria 80 zł
|
|
|