Carisma - Techniczne - [1.6] Hamulec!
przekorn - 03-03-2011, 14:15 Temat postu: [1.6] Hamulec! Witam .
mam Cari 1.6 2000r
otóż mam mały problem z hamulcem. Wygląda to mniej więcej tak że podczas naciśnięcia hamulca wpada on mi prawie pod podłogę gdy nacisnę ponownie już hamulec łapię wcześniej, gdy następny raz juz łapię normalnie. Mam efekt jakbym musiał go dopompowywać Dałem auto do mechanika żeby mi odpowietrzyli ale niestety nie dało efektu. W warsztacie mówią ze to "najprawdopodobniej" pompa hamulca.
Koszt nowej niby ok 380 zł
Czy ktoś obeznany mógłby to potwierdzić i czy cena pompy nie jest za wysoka?
Pozdrawiam
Przemek
chicken20091986 - 03-03-2011, 19:08
jak masz abs to uzywana pompa kosztuje ok 100zl bez abs pewnie z 50 zł na allegro popatrz a moze sie dziac tak z 2 powodów wlasnie zapowietrzone hamulce albo pompa raczej pompa
Anonymous - 03-03-2011, 19:12
Ja mam taki sam objaw ale tylko podczas wysokich mrozów, tak poniżej -10stC. Jak jest cieplej to problem znika.
kuken - 03-03-2011, 19:50
Najprawdopodobniej pompa. Zacznij od rozwiązań najtańszych. Spróbuj kupić reperaturkę w Inter Cars za kilkanaście zł i wymień gumki. Jak nie masz warunków to do mechanika. Innym rozwiązaniem jest używka. Jeśli nie pomoże to wymień odpowietrzniki. Mi zapowietrzały się hamulce przez jeden walnięty odpowietrznik i odpowietrzanie nie dawało rezultatu. Wymień na oryginalne- koszt w ASO- 70zł
|
|
|