To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Wymiana przedniego błotnika. Dla laika?

ell - 05-03-2011, 13:26
Temat postu: [EA2A/W 2.0] Wymiana przedniego błotnika. Dla laika?
Zakupiłem dość tanio używany błotnik do mojego EA2W, prawa strona przód. Czy można go wymienić samemu na podwórku będąc kompletnym laikiem? Czy to tylko kwestia śrubek czy są tam jeszcze jakieś nity, spawy? Teraz mam założony chyba jakiś zamiennik albo oryginał ale czarny, bez lakieru a trafiłem w identycznym kolorze jak mam. Dam sobie radę przed zmrokiem?
Ok, organoleptycznie wypatrzyłem, że większość śrubek jest na wierzchu i nie powinno być problemu z dojściem do nich, nie wiem tylko jak się dostać do tych pod progiem? W każdym razie wymiana na razie przełożona ponieważ kolor okazał się za jasny :(

robertdg - 05-03-2011, 17:18

Musisz zdemontować próg i bez problemu dojdziesz do śrubek, zresztą każda śrubke porównujesz z otworem w błotniku jak msz go w rece i pozbywasz sie z tych otworów śrubek, później założenie botnika, wstepne dopasowanie i skręcanie ;-)
Kamil_Ziomek - 05-03-2011, 21:25

Zaopatrz się tylko w wiertło fi 5 i gwintownik M6 :) Te śrubki chyba mało kiedy się odkręcaja.
malina_drizzt - 05-03-2011, 22:59

U mnie wszystkie śrubki z obu stron poszły bez problemu.
Trudność może ci sprawić śrubka z boku za zderzakiem, po zdemontowaniu nadkola odkręcasz dwie śrubki od dołu mocujące zderzak potem wystarczy lekko odgiąć zderzak w dół i nasadką z przedłużką odkręcasz.
Jeszcze mała rada odnośnie montowania progu, w pierwszej kolejność skręć i ustaw odpowiednio wszystkie zatrzaski w progu przed montażem, potem wystarczy mocniej docisnąć od dołu sam próg i wszystko ładnie wskakuje.

swinks_UK - 06-03-2011, 00:09

I nie zapomnij tej śruby koło zawiasów drzwi przednich. Nieźle ukryta dla niewtajemniczonych.
ell - 06-03-2011, 20:25

Dzięki koledzy, najbardziej obawiam się tego progu, w sensie wydaje mi się że ze zdjęciem go będzie więcej zabawy niż z samym błotnikiem no ale jakoś będę musiał sobie z tym poradzić. Szkoda tylko, że błotnik który kupiłem okazał się w złym kolorze, ale tak to jest jak sprzedawcy oznaczeń kolorów nie podają a na oko czasem ciężko poznać czy to właściwy odcień. Mam jednak nadzieje, że w przyszłym tygodniu dostane właściwy. Dzięki za porady.
malina_drizzt - 07-03-2011, 00:04

Próg zdejmiesz bez problemu, wystarczy dobra końcówka gwiazdkowa do wkrętów.
Anonymous - 29-06-2014, 13:18
Temat postu: [EAxx] Demontaż błotnika przód
Cześć,

mam jeden błotnik strasznie pordzewiały i chciałbym go doprowadzić do normalnego wyglądu. Chciałbym go jakoś zdemontować do tego zabiegu. Czy ktoś z Was ma pomysł jak się go demontuje?

robertdg - 29-06-2014, 13:23

Trzeba zdemontować nadkole, odkręcić zderzak od błotnika oraz listwe progową conajmniej odchylic, odpiąc wtyczke kierunkowskazu w błotniku, zdemontować kierunkowskaz przy reflektorze, pod maską odkręcić widoczne śruby, od strony otwartych drzwi na samej górze jedna śruba, pod listwą progową jedna śruba, pod zderzakiem niedaleko kierunkowskazu jedna sruba. Błotnik można zdemontować
Anonymous - 29-06-2014, 13:44

OK, dzięki :) któreś z tych miejsc jest problematyczne bardziej niż inne?
robertdg - 29-06-2014, 13:57

Moga się obrywac śrubki od nadkola, mocowanie zderzaka do błotnika po stronie pasazera jest tam troszkę ciasno ;-)
Anonymous - 30-06-2014, 10:19

no to się biorę za robotę w weekend ;)

dzięki jeszcze raz za odpowiedź

arturj123 - 01-07-2014, 09:25

Może być pomocne: